Μενού Ροή
ΔΕΗ: Η διαρκής πίεση στη μετοχή το hedging και τα EBITDA άνω των 800 εκατ.

Συνεχίζονται στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου οι πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ που παραμένει κάτω από τα 9 ευρώ στα οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου το περασμένο φθινόπωρο, την ώρα που σύσσωμος ο κλάδος ενέργειας και υποδομών – διεθνώς – πιέζεται, λόγω των μεγάλων κλυδωνισμών που φέρνει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

Η μετοχή της ΔΕΗ έχει τη μεγαλύτερη πτώση σε όλο τον FTSE 25 το 2022, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 12,34%, ενώ από τα υψηλά των 10,90 ευρώ που έκλεισε στη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου 2021, υποχωρεί σε ποσοστό 24,40%.

Μέσα σε ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα για τον ενεργειακό κλάδο διεθνώς, κύκλοι της αγοράς θεωρούν… συμβατές με το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και «εύλογες» τις πιέσεις στη ΔΕΗ, καθώς μιλάμε για μια μετοχή που από τα χαμηλά των 1,28 ευρώ (Μάιος 2019) έως τα υψηλά των 10,90 ευρώ της 9ης Νοεμβρίου 2021, έδωσε ράλι +751,56%! Θυμίζουμε πως το 2021 η μετοχή ενισχύθηκε κατά 26,51%, ενώ το 2020 είχε δώσει ράλι +79%.

Κύκλοι της εταιρείας θεωρούν συγκυριακές τις πιέσεις στη μετοχή, ακριβώς λόγω όλων των ανωτέρων. Ειδικά χθες, έγιναν πολλά πακέτα από αμερικανικό fund, εξού και ο μεγάλος τζίρος που έγινε στη ΔΕΗ, στην οποία διακινήθηκαν πάνω από 2 εκατ. τεμάχια, μέσω συναλλαγών αξίας 17,26 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή χθες έκλεισε στα 8,24 ευρώ με πτώση 2,49%, όμως ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί έως και 3,96% όταν κατήλθε στα 8,11 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες πιέστηκαν – ξανά – σχεδόν όλες οι μετοχές που ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, όπως Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Viohalco, AVAX, Cenergy Holdings και Intrakat.

Κλυδωνισμοί διεθνώς

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η «στροφή» των επενδυτών από ενεργειακές μετοχές σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κάτι που συντελείται – λιγότερο ή περισσότερο – σε όλη την Ευρώπη, με ωφελημένες τις τραπεζικές μετοχές σ’ αυτή τη συγκυρία, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων αλλά και η γενικότερη επιστροφή του κλάδου μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, προσδίδει δυναμική.

Μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί σε όλη την Ευρώπη έχουν προβλήματα, καθώς από την ενεργειακή κρίση κανείς δεν μένει αλώβητος, ενώ χθες η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα αρνητική μετά την ανακοίνωση ότι η Γαλλική EDF μειώνει την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια.

EBITDA

Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις και σε ένα… ναρκοθετημένο περιβάλλον, φαίνεται πως το management της ΔΕΗ, έχοντας εγκαίρως προβεί σε κινήσεις hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) μπόρεσε και… παλαντζάρισε σε ικανοποιητικό βαθμό το ενεργειακό της μείγμα και κυρίως το κόστος αυτού του μείγματος.

Και αυτή η διαδικασία έλαβε χώρα την ώρα που η Επιχείρηση πρέπει να τηρήσει τις ρήτρες βελτίωσης του ενεργειακού της μείγματος και τα δικαιώματα ρύπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2021 θα διαμορφωθούν μεταξύ 840-850 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσω του hedging έβαλε αναχώματα και συγκράτησε ζημιές μετά φόρων, με το τελικό αποτέλεσμα του 2021 να μην είναι μακριά από αυτό του 2020.

Η υστέρηση της ενέργειας

Η υστέρηση των μετοχών ενέργειας έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη στο EnergyMag.gr, ενώ οι λόγοι είναι σύνθετοι και καθόλου μονοδιάστατοι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για μετοχές που γενικά έχουν υπεραποδώσει τα τελευταία χρόνια, οπότε, όπως και η ΔΕΗ, έχουν πολλά κέρδη να δώσουν σε όσους ρευστοποιούν.

Φαίνεται πως η πολύπλευρη και ιδιαίτερα δύσκολη στη «λύση» της ενεργειακή κρίση θα είναι καταλύτης για μεγάλες εξελίξεις τόσο το 2022, όσο και τα επόμενα χρόνια.

Νόρμες και σταθερές πολλών ετών αλλάζουν, η στροφή στην «πράσινη» ενέργεια έχει δεχτεί πλήγμα, ενώ σύσσωμος ο κλάδος βιώνει μια κατάσταση συναγερμού, κάτι που αντανακλάται στις μετοχές.

Φυσικά, ο κλάδος της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών θα παραμείνει στο προσκήνιο με εμφατικό τρόπο, καθώς ήδη τις τελευταίες ημέρες «ξεκλείδωσαν» πολλαπλά έργα (οδικά, διαχείριση απορριμμάτων, έργα ΕΡΓΟΣΕ κ.α.), έγινε η μεγάλη συμφωνία της ΔΕΗ με τη Motor Oil για το «πράσινο» υδρογόνο, ενώ μέσα στο 2022 δεκάδες είναι ακόμη τα έργα που θα δημοπρατηθούν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας