Δηλώσεις με νόημα αναφορικά με την ταχύτητα και τις (ίσως υπερβολικές) προσδοκίες της πράσινης μετάβασης έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021, σημειώνοντας:
«Όλοι στρέφονται στην πράσινη ενέργεια και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πιστεύουμε ότι, αν και επενδύουμε στην ενίσχυση των ΑΠΕ, είναι σημαντικό όλοι να είμαστε ρεαλιστές και να αποφεύγουμε να δημιουργούμε προσδοκίες που δύσκολα θα υλοποιηθούν, είτε γιατί απαιτούν τεχνολογία που ακόμη δεν υπάρχει, είτε κεφάλαια ή λόγω του ενεργειακού κόστους που θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Αν και αγκαλιάζουμε την πράσινη ατζέντα, πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα ρεαλιστές».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ, συμπληρώνοντας ότι «τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλές νέες προκλήσεις να έρχονται, όχι μόνο οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές».
Ερμηνεία
Αναλυτές ερμηνεύοντας τα λόγια του κ. Σιάμισιης σημειώνουν ότι αφενός… κατεβάζει μερικώς τις προσδοκίες για την ταχύτητα της πράσινης στροφής, αφετέρου ίσως δείχνει ότι – λόγω των εξαιρετικά σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων και των «τρελών» τιμών που επικρατούν - ίσως ο ενεργειακός τομέας θα πρέπει να σιγουρέψει κάθε επόμενο βήμα του και να μην προτρέξει να κλείσει βεβιασμένα τις υπάρχουσες πηγές του.
Ασφαλώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μονόδρομος, όμως, με τις τιμές να «καλπάζουν» σε αστρονομικά επίπεδα απειλώντας να τινάξουν στον αέρα ολόκληρες οικονομίες, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και νοικοκυριά, δεν παρέχεται ο… υγιής χρόνος και το σωστό timing για τη μετάβαση, ενώ εύλογα γίνονται δεύτερες σκέψεις, καθώς υπεισέρχονται ζητήματα βιωσιμότητας ολόκληρων οικονομικών.
Μπροστά στη βιωσιμότητα ολόκληρων οικονομιών και μεγάλων βιομηχανιών που παράγουν είδη πρώτης ανάγκης λοιπόν, ίσως τα διλλήματα αναφορικά με την ταχύτητα της πράσινης μετάβασης και της ελεγχόμενης και σωστής μείωσης του «παλιού» ενεργειακού μείγματος, μπαίνουν σε μια νέα διάσταση.
Το Ουκρανικό
Σε όλα αυτά, έρχονται να κουμπώσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία, που νομοτελειακά θα φέρουν στο τραπέζι ζητήματα ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και πιθανόν – αναγκαστικά - βραδύτερης αποχώρησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η ταχύτητα των εξελίξεων και τα δραματικά γεγονότα που έχουν φέρει τις τιμές σε επίπεδα που καμιά οικονομία και επιχείρηση δεν μπορεί να αντέξει, ασφαλώς δεν δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για μια ομαλή, προσεκτική και καλά οργανωμένη μετάβαση.
Τα… βιβλία λοιπόν – και στον τομέα της ενέργειας – είναι πιθανόν να ξαναγραφτούν ή να αναθεωρηθούν εκ βάθρων, κάτω από το πρίσμα των νέων δραματικών εξελίξεων.
Επανεξέταση;
Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε να επανεξετάζονται ζητήματα που θεωρούνται ταμπού και… φετίχ αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες, ή άλλες μορφές καθαρής ενέργειας που έως τώρα βρίσκουν… ακτιβιστικές αντιδράσεις, ή τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις να είναι τέτοιες που να μην επιτρέπουν καν την πολυτέλεια να αποφευχθούν επιλογές που τώρα – ή έως πρότινος – θεωρούνταν «αισθητικά» μή αποδεκτές.
Μαζί με την όποια μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση στην αποχώρηση από τα «παλιά» ενεργειακά πρότυπα λοιπόν, είναι πιθανόν η τωρινή πρωτοφανής κρίση, να λειτουργήσει ως ο απόλυτος επιταχυντής για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για μια πραγματικά ολιστική αλλαγή ολόκληρου του ενεργειακού και περιβαλλοντικού μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας, των επιχειρήσεων και εν τέλει του κόσμου όλου.