Σημαντικά αντανακλαστικά έχουν δείξει οι ενεργειακές μετοχές το τελευταίο διήμερο της μεγάλης αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δείχνοντας ότι παραμένουν στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ασχέτως των ευρύτερων δυσχερειών και κλυδωνισμών στον κλάδο.
Θυμίζουμε ότι στις συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης, δηλαδή στις δύο συνεδριάσεις που προηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αντιδράσει σημαντικά, ενώ χθες έκλεισε με ράλι +3,25%, εν μέσω ελπίδων επίτευξης εκεχειρίας στην Ουκρανία και τουλάχιστον μείωσης των επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Ρωσίας.
Βεβαίως, μένει να δούμε πόσο βιώσιμη θα είναι μια ενδεχόμενη συμφωνία, καθώς ήδη πολλοί ξένοι ηγέτες και παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας και του Πούτιν.
Πάντως, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει ράλι αντίδρασης σε ποσοστό 5,56% το τελευταίο διήμερο, καθώς από τις 843,11 μονάδες που έκλεισε την περασμένη Πέμπτη (την Παρασκευή ήταν η αργία της 25ης Μαρτίου), χθες έκλεισε στις 889,97 μονάδες, ενώ έφτασε έως το υψηλό των 893,06 μονάδων (+3,61%).
Ο δείκτης FTSE 25 βρίσκεται στο +6,13% το διήμερο, ο Mid Cap +2,76%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ξεχωρίζει με ράλι 8,89%.
Ανάσα για τη ΔΕΗ
Μέσα σ’ αυτό το θετικό κλίμα, η μετοχή της ΔΕΗ που είχε πιεστεί σημαντικά το προηγούμενο διάστημα καταγράφει τη μεγαλύτερη αντίδραση στον ενεργειακό κλάδο, έχοντας άνοδο 7,77%. Η Motor Oil ενισχύεται σε ποσοστό 7,38%, ενώ η μετοχή του ομίλου Viohalco κερδίζει 7,32%.
Η μετοχή της AVAX εν μέσω θετικών ειδήσεων και αύξησης του ανεκτέλεστου μετά την ανάληψη κομβικών έργων, ενισχύεται σε ποσοστό 6,07%, ενώ η Cenergy Holdings, ύστερα από την ανάληψη μεγάλου έργου (και) στην Αυστραλία από τη θυγατρική της Σωλ. Κορίνθου, κερδίζει 5,99%.
Ο τίτλος είχε πιεστεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω φόβων για καθυστέρηση στις ανακοινώσεις αναφορικά με το deal με το δανικό κολοσσό Orsted για τη δημιουργία μεγάλης μονάδας παραγωγής καλωδίων στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ Μέρυλαντ των ΗΠΑ. Θυμίζουμε πως η μετοχή έφτασε να κερδίζει κοντά στο 30% φέτος, όμως μετά τις πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος, τα κέρδη έχουν μειωθεί στο +11,29%.
Χθες η μετοχή έκλεισε στα 3,45 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 656 εκατ. ευρώ, που φέρνουν τον όμιλο στην πρώτη θέση της κατάταξης στο μεσαίο χώρο, ενώ σε κάποια από τις επόμενες αναθεωρήσεις του FTSE 25 είναι η πρώτη που θα μεταπηδήσει στη μεγάλη κατηγορία.
ElvalHalcor και Τέρνα Ενεργειακή
Η ElvalHalcor ενισχύεται σε ποσοστό 5,30%, η Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται στο +5,19%, καταγράφοντας κέρδη 16,35% το 2022, ενώ από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία κερδίζει 26%, ποσοστό που τη φέρνει μακράν στην πρώτη θέση όλου του χρηματιστηρίου.
Η μετοχή της Ελλάκτωρ μετά τα χαμηλά 18 μηνών και τα 1,1720 ευρώ που έκλεισε την περασμένη Πέμπτη, καταγράφει αντίδραση 5,18% στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, σε μια μίνι και όχι τόσο εμφατική προσπάθεια ανασύνταξης.
Μικρότερα κέρδη και σαφώς υποδεέστερα από το Γ.Δ. της αγοράς καταγράφουν μετοχές όπως ΕΛΠΕ +3,41%, Intrakat +2,37%, ΑΔΜΗΕ +2,27%, Πλαστικά Θράκης +2,39% και ΓΕΚ Τέρνα +0,68%.