Μενού Ροή
Τι γίνεται στην Ελλάκτωρ; - Βαθαίνει το πλήγμα στο brand

Ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος όμιλος κατασκευών και υποδομών στην Ελλάδα. Έφτασε να έχει παρουσία σε πέντε ηπείρους, 30 χώρες και 13.000 άμεσα εργαζόμενους, δραστηριοποιούμενος σε μια ευρεία γκάμα έργων σε κατασκευές, παραχωρήσεις, ενέργεια, περιβάλλον, απορρίμματα, ανάπτυξη ακινήτων και facility management.

Ακριβώς 22 χρόνια μετά την τριπλή συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της ΑΚΤΩΡ και της ΤΕΒ, που δημιούργησαν τον Ελλάκτωρα, που για χρόνια δέσποσε στα επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά δρώμενα της χώρας, πλέον ο όμιλος έχει εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια και κάθε ημέρα που περνά, μειώνεται το κύρος και η εμβέλεια του brand.

Σε μια συγκυρία που λαμβάνει χώρα κοσμογονία επενδύσεων, με μπαράζ προκηρύξεων έργων, πολυάριθμων διαγωνισμών, ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects και ένα ευρύτερο ανασκούμπωμα ολόκληρου του κλάδου ενέργειας, υποδομών και κατασκευών, ο όμιλος Ελλάκτωρ συνεχίζει να μαστίζεται από τις μετοχικές έριδες.

Η αγορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρακολουθεί αμήχανη το κρυφτούλι ανάμεσα στις δύο κύριες μετοχικές ομάδες που έχουν διαμορφωθεί, με τη μία να εκπροσωπείται από τους Ολλανδούς της Reggeborgh Invest και την άλλη από τους Έλληνες εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, υπό την ομπρέλα των Greenhill και Kiloman αντίστοιχα.

Ένα ιδιότυπο κρυφτούλι που ξεκίνησε κάτι σαν… πείσμα μέσω του μετοχικού διαγκωνισμού στη συγκέντρωση μετοχών της εισηγμένης, αλλά έχει εξελιχτεί σε τεράστια ανοικτή πληγή, που καθημερινά ολοένα και περισσότερο «σκοτώνει» το brand και ξηλώνει τη δυναμική και την υπόσταση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας.

Υβριδικός πόλεμος

Ένθεν και ένθεν ανακοινώσεις, εξώδικα, αντεγκλήσεις, μάχες, φατρίες, διαρροές, συνθέτουν έναν… βρώμικο υβριδικό πόλεμο που συνεχίζεται με θεατή την αγορά, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όλη την εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

Ο όμιλος παραμένει «αιχμάλωτος» αυτής της τοξικής διαμάχης που αποστραγγίζει την εναπομείνασα αξιοπιστία, την ώρα που λαμβάνει χώρα ένα πρωτοφανές μπαράζ διαγωνισμών για έργα πάσης φύσεως στη χώρα, ενεργειακά, κατασκευαστικά, υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Από τη μία η ολλανδική πλευρά δε δείχνει καμιά διάθεση σύμπλευσης και συνεννόησης, συνεχίζοντας να κινείται με αποικιοκρατικού τύπου λογικές, δείχνοντας ότι έχει εγκλωβιστεί στον αιφνιδιασμό της αύξησης των μετοχικών ποσοστών της άλλης πλευράς.

Εξώδικα

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική εξωδίκων που εφάρμοσε η πλευρά των Μπάκου και Καϋμενάκη, σε καμιά περίπτωση δεν «χτίζει» αξιοπιστία ούτε συμβάλει στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος συναίνεσης και συνεννόησης.

Σύμφωνα με την ολλανδική διοίκηση της εταιρείας, το τελευταίο 12μηνο έχει δεχθεί τουλάχιστον είκοσι εξώδικα και τέσσερις αγωγές με ισάριθμα αιτήματα ασφαλιστικών μέτρων, από τους μετόχους Greenhill και Kiloman.

Η προηγούμενη διοίκηση

Φυσικά, δε λείπουν οι ανακοινώσεις που βάζουν ξεκάθαρα στο κάδρο της ευθύνης την προηγούμενη διοίκηση των αδερφών Καλλιτσάντση, καθώς σε προ μηνών ανακοίνωση των Ολλανδών τονίζονταν πως «η πραγματικά υπαίτιος του αδιεξόδου, της δραματικής συρρίκνωσης της εταιρείας και του αποκλεισμού της από τον Τραπεζικό Δανεισμό, που απείλησαν τις θέσεις 7.500 εργαζομένων είναι η διοίκηση της περιόδου 2018-2020».

Στην ίδια ανακοίνωση τον περασμένο Νοέμβριο επισημαίνονταν πως «τα στελέχη που οδήγησαν την Εταιρεία από κύκλο εργασιών 1,857 δισ. ευρώ το 2018 σε 892 εκατ. ευρώ το 2020, ήτοι πτώση άνω του 50%, και ιδιαίτερα τον κλάδο κατασκευής ΑΚΤΩΡ από 1,483 δισ. ευρώ το 2018 σε 499 εκατ. ευρώ το 2020, ήτοι πτώση 66%, διαρρέουν κατηγορίες για δήθεν συρρίκνωση του ομίλου τη στιγμή που επιχειρείται σταθεροποίηση των πωλήσεων και σημαντική αύξηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA)».

Η μετοχή αντανακλά το αδιέξοδο

Η μετοχή της Ελλάκτωρ αντανακλά την εσωστρέφεια που διέπει σε επιχειρηματικό επίπεδο τον όμιλο, καθώς πρόσφατα, στις 24 Μαρτίου κατήλθε στα 1,1720 ευρώ που είναι νέα χαμηλά 18 μηνών.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,2720 ευρώ, ήτοι μόλις 10 cents υψηλότερα, αδυνατώντας να βγάλει ουσιαστικής μορφής αντίδραση.

Ο τίτλος κερδίζει μόλις 3,41% από τις 8 Μαρτίου 2022 την ώρα που σύσσωμο το Χ.Α. καταγράφει σημαντικότατη αντίδραση με το Γ.Δ. να κερδίζει 13%, τον FTSE 25 στο +14,5% και τον τραπεζικό δείκτη στο +25%, ενώ από την αρχή του χρόνου υποχωρεί σε ποσοστό 2,08%.

Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει πέσει μόλις στα 442,9 εκατ. ευρώ, που τον φέρνει στην προτελευταία θέση του FTSE 25 καθώς περνάει μόνο τον ΟΛΠ που αποτιμάται 422 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δύο εταιρείες του Mid Cap, οι Cenergy Holdings και Autohelllas ξεπερνούν την Ελλάκτωρ καθώς αποτιμώνται στα 659,8 και 466,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Αττική οδός

Η μετοχή ήδη δέχτηκε πλήγμα μετά τους κακούς χειρισμούς που έγιναν στην Αττική Οδό τις ημέρες του μεγάλου χιονιά στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς ο όμιλος σε κοινοπραξία με την AVAX είχε την ευθύνη.

Οι δυσμενείς εξελίξεις και το φιάσκο στην Αττική Οδό έβλαψε το brand, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για διεκδίκηση εκ νέου το συμβόλαιο για τον εμπορικό και προσοδοφόρο δρόμο της χώρας, στο διαγωνισμό που αναμένεται οσονούπω να «τρέξει».

Η Ελλάκτωρ συμμετέχει – μέσω της Άκτωρ Παραχωρήσεις - με ποσοστό 65,75% στις Αττικές Διαδρομές που ελέγχουν την Αττική Οδό, ενώ η πλευρά της AVAX ελέγχει το 34,21% με τη γαλλική Egis Projects να έχει το 0,04%.

Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την παραχώρηση των υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη προκηρύχθηκε προ μερικών εβδομάδων, καθώς η υφιστάμενη σύμβαση εκπνέει το 2024. Η ημερομηνία καταβολής μη δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 20η Απριλίου 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας