Η πλέον «αγαπημένη» μετοχή εγχώριων αλλά και διεθνών επενδυτικών οίκων αποδεικνύεται η Μυτιληναίος, καθώς το κρεσέντο αναβαθμίσεων που ξεκίνησε από τις αρχές του περασμένου έτους, συνεχίζεται και το 2022.
Ο όμιλος, όπως ο ίδιος αναφέρει, βρίσκεται στην πιο δημιουργική φάση από την ίδρυσή του, με πολυσχιδείς δραστηριότητες σε κατασκευές, υποδομές και ενέργεια, έχοντας μάλιστα παρουσία σε περίπου 30 χώρες του εξωτερικού με έργα ΑΠΕ και βιώσιμης ανάπτυξης.
Πλέον έχει μπει δυναμικά στα δημόσια έργα κερδίζοντας διαγωνισμούς για κορυφαία οδικά έργα και έργα υποδομών, υλοποιεί σιδηροδρομικά έργα, κατασκευάζει το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα (της Lamda Hellix στο Κορωπί καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ.), διαθέτει τη μεγαλύτερη – καθετοποιημένη - μονάδα παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη, έχει μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα κορυφαίες κατασκευάστριες ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως.
Κατόπιν όλων αυτών χρήσιμη είναι μια προσεκτική ανάγνωση των reports των επενδυτικών οίκων:
Πειραιώς Χρηματιστηριακή
Σε σημαντική αύξηση της τιμής – στόχου από τα 19,5 ευρώ στα 23,8 ευρώ προχώρησε προ ημερών η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ανεβάζοντας σημαντικά τις προσδοκίες που έχει από τον όμιλο.
Τα κύρια πλεονεκτήματα του ομίλου είναι σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΧΕ:
- Το χαμηλό κόστος παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας, με τη ελληνική εταιρεία να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στους πιο φτηνούς παραγωγούς παγκοσμίως.
- Ο όμιλος λειτουργεί τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη, σε λίγους μήνες, της νέας ακόμα πιο αποδοτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με τη δυνατότητα να έχει διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό portfolio προμήθειας.
- Η συμβολή της εταιρείας στην ενεργειακή μετάβαση μέσω της ταχύτατης ωρίμανσης έργων ΑΠΕ. Η Μυτιληναίος πλέον διαθέτει σχεδόν 3.5GW ώριμων έργων και άλλα 3.5GW έργων σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του ΑΠΕ χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα 7GW.
Citi Research
Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 22 ευρώ έναντι 21,50 ευρώ προηγουμένως κάνει η Citi Research, εκτιμώντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν κατά 80% το 2022. Στην ανάλυση τονίζεται πως το 2022 θα είναι ένα έτος ισχυρού ρυθμού ενίσχυσης των κερδών για τη Mytilineos, τα οποία εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε σύγκριση με το 2020, ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία θα «απορροφηθεί» λόγω της πολύ καλής πορείας της τιμής του αλουμινίου.
Τα κέρδη ανά μετοχή θα φθάσουν στα 2,2 ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένα κατά 80% σε σύγκριση με το 2021, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή τους κατά 50% το 2023. Ο τομέας ενέργειας θα συνεχίσει να έχει ισχυρά κέρδη, καθώς δεν εκτιμά ότι η εταιρεία θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα μεγάλη θα είναι η συμβολή από τις σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Προβλέπεται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φθάσουν στα 266 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθούν σχεδόν 90% σε σύγκριση με το 2021, ενώ θα ενισχυθούν στα 427,7 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 483,4 εκατ. το 2024.
Wood
Πρωτύτερα, μέσα όμως στο τρέχον έτος, η Wood είχε διατυπώσει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 21 ευρώ, αναμένοντας φέτος ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 44% σε σχέση με το 2021, στα 517 εκατ. ευρώ. Το report της Wood αναφέρονταν σε μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων συγκριτικά με τον ανταγωνισμό όπως:
- Το χαμηλό κόστος παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας.
- Το ευνοϊκό περιβάλλον για το Αλουμίνιο
- Την απόδοση του Power & Gas
- Τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας που εκτός του ότι θα διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα βελτιώσει περεταίρω την απόδοση του στόλου της εταιρείας.
- Την ενδυνάμωση του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, ο οποίος πλέον διαθέτει 2GW ώριμων έργων και άλλα 3GW έργων σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ του RSD ΒΟΤ χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα 5GW.
Παντελάκης Χρηματιστηριακή
Πρώτη είχε ανοίξει το χορό των αναβαθμίσεων το τρέχον έτος η Παντελάκης Χρηματιστηριακή η οποία ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 22 ευρώ με σύσταση αγοράς, έναντι 17,4 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύστασή της, η οποία είχε γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι αναλυτές της ΑΧΕ σημειώνουν πως ο όμιλος Μυτιληναίου ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τα EBITDA πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, ενώ θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΧΕ, η Μυτιληναίος προγραμματίζει επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2024, ενώ η εκτίμηση για εκείνη τη χρονιά είναι ότι θα φέρνει 150 εκατ. ευρώ EBITDA από πράσινη ενέργεια.
Αναφορικά με το αλουμίνιο, η Παντελάκης ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι οι ανοδικές τιμές θα διατηρηθούν, ενώ σημειώνει πως επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας παγκοσμίως. Σημειώνει επίσης πως η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας CCGT από φυσικό αέριο 826 MW θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα μέσα του 2022 διπλασιάζοντας την ισχύ του ομίλου στα 1,7 GW και προσθέτοντας σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα EBITDA.
Μεγέθη
Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση του 2021 ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε τα καλύτερα μεγέθη της ιστορίας του σε όλες τις γραμμές,. Ο κύκλος εργασιών εκτοξεύτηκε στα 2,664 δισ. ευρώ από 1,899 δισ. ευρώ το 2020 (+40%), τα EBITDA στα 359 εκατ. ευρώ από 315 εκατ. το 2020 και τα καθαρά κέρδη στα 162 εκατ. ευρώ έναντι 129 εκατ. ευρώ (+26%). Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,193 ευρώ, αυξημένα κατά 31% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνάμα, για το 2022 η πρόβλεψη που έχει επιβεβαιωθεί και πρόσφατα, κάνει λόγο για διπλασιασμό των κερδών σε σχέση με το 2020, δηλαδή 260 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί και αυτή η επίδοση.