Το 2021 έφερε τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας, τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας από το 2008, έλκυσε εφοπλιστικά κεφάλαια σε εισηγμένες εταιρείες, έφερε εκδόσεις ομολόγων, placements μετοχών και πακέτων και πολλές άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Ο λόγος για τον ενεργειακό κλάδο που (και το 2022) αποδεικνύεται πρωταγωνιστής, τόσο σε χρηματιστηριακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο έλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο εκ των πλέον εμβληματικών μετοχών του κλάδου, οι Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας αξιοσημείωτο ράλι το τελευταίο διάστημα, αποτελώντας τα κορυφαία μη τραπεζικά blue chips.
Στο επίκεντρο ασφαλώς είναι ο όμιλος Μυτιληναίου λόγω των προσδοκιών εισόδου στον MSCI Standard Greece, κάτι - που αν γίνει - θα αλλάξει επίπεδο τόσο την εισηγμένη, όσο και τον ενεργειακό κλάδο ευρύτερα. Θυμίζουμε πως στον MSCI Standard Greece συμμετέχει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο η ΔΕΗ όταν και έκανε τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Τζίρο 98 εκατ. ευρώ χθες
Η Μυτιληναίος λοιπόν, στη συνεδρίαση της Μ. Τρίτης έκανε ιστορικά μεγάλο τζίρο (χωρίς πακέτα) 28 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο, ενώ χθες, Μ. Τετάρτη, έκανε συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ, ήτοι παραπάνω από το μισό τζίρο ολόκληρης της αγοράς.
Αιτία του τεράστιου τζίρου ήταν το μεγάλο πακέτο 4,5 εκατ. μετοχών που πέρασε στα 17 ευρώ ανά μετοχή και αφορούσε το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου της Μυτιληναίος. Το σύνολο της συναλλαγής έφτασε στα 76,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστές ήταν τρία ισχυρά αμερικανικά funds.
To κεφαλαιακό κέρδος για την εταιρεία φθάνει στα 27 εκατ. ευρώ, καθώς είχε αποκτήσει τις μετοχές στα 11 ευρώ, ενώ συνάμα ενισχύθηκε σημαντικά το free float της μετοχής, καθοριστικό κριτήριο για ένταξη στον MSCI Standard Greece. Το πακέτο που δόθηκε, αντιστοιχεί περίπου στο 52% των ιδίων μετοχών που κατείχε ο όμιλος, ο οποίος, σημειωτέων, με περισσή μεθοδικότητα φροντίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών όλα τα τελευταία χρόνια. Τώρα, εξαργύρωσε λίαν πετυχημένα αυτή τη συνεπή τακτική.
Η κίνηση των τριών αμερικανικών funds που έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα ασφαλώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο Μυτιληναίου, που τα τελευταία χρόνια έχει «απλώσει» το εκτόπισμά του σε πράσινη ενέργεια, οδικά έργα, κατασκευές, υποδομές, έργα ανάπλασης κ.α.
Μαγνήτης έλκυσης κεφαλαίων ο κλάδος
Θυμίζουμε ότι ο κλάδος της ενέργειας πέρυσι «έδωσε» τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας (ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δ δισ. ευρώ), είχε μετοχικές ανακατατάξεις σε κορυφαίους ομίλους όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ, είχε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (ΔΕΗ και Ελλάκτωρ), ενώ είχε και μεγάλες εκδόσεις ομολόγων. Ήταν ο κλάδος που οριοθέτησε τις εξελίξεις σε κάθε επίπεδο και όπως φαίνεται θα είναι και αυτός που θα κυριαρχήσει και το 2022.
Στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, μέσα στο 2021 υπήρξαν πολλές και σημαντικές αλλαγές, καθώς η κα Μαριάννα Λάτση απέκτησε μέσω της επενδυτικής εταιρείας Latsco Hellenic Holdings το 7,6% των μετοχών έναντι 88 εκατ. ευρώ. Επίσης, ποσοστό 6% στην Τέρνα Ενεργειακή απέκτησε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν Atale Enterprises Limited αποκτώντας 6.923.053 μετοχές επενδύοντας περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Συνάμα, στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα αποεπένδυσε το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest ρευστοποιώντας το σύνολο της συμμετοχής του που έφτανε 28,81%.
Στην Ελλάκτωρ, το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest (που αποχώρησε από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) απέκτησε ισχυρή θέση, «χτίζοντας» σταδιακά ποσοστό περίπου 30%. Παρόμοιο ποσοστό, με αλλεπάλληλες αγορές ποσοστών μέσω του χρηματιστηρίου αλλά και έτερων μετόχων έχει αποκτήσει και η μετοχική ομάδα των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, μέσω της ελεγχόμενης από αυτούς εταιρείας Kiloman Holdings Limited.
ΔΕΗ
Τους πρώτους μήνες του 2021 υπογράφηκε η συμφωνία της ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία RWE για την από κοινού ανάπτυξη έργων AΠE συνολικής ισχύος έως 2 GW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ανάπτυξή τους θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας.
H ΔEH θα συμμετάσχει με άδειες φωτοβολταϊκών και η RWE με μετρητά. Οι δύο εταιρίες συστήνουν joint venture (JV), στο οποίο συμμετέχουν οι θυγατρικές τους, ΔEH Aνανεώσιμες και RWE Aνανεώσιμες (RWER), με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα.
Ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων
Έτος – ρεκόρ στις αντλήσεις κεφαλαίων είτε από αυξήσεις κεφαλαίου, είτε από εκδόσεις ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το 2021 για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών.
Από τα 3,772 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2021 μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, τα 1,47 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 40% ήταν από ενεργειακούς ομίλους, τη ΔΕΗ, που «σήκωσε» 1,35 δισ. ευρώ και την Ελλάκτωρ που έκανε ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ της ΔΕΗ θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση μη τραπεζικής εταιρείας από το 2008 και τη MIG που τότε είχε «σηκώσει» από τις αγορές 5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα μέσω ομολογιακών εκδόσεων (που εισήχθησαν στο Χ.Α.) οι εισηγμένες άντλησαν το 2021 συνολικά 1,420 δισ. ευρώ, με το ήμισυ και πλέον να είναι από ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τις υποδομές και τις κατασκευές.
Από τα 1,420 δισ. ευρώ που αντλήθηκαν, τα 200 εκατ. τα άντλησε η Motor Oil, τα 250 εκατ. ευρώ η ElvalHalcor το Νοέμβριο και τα 300 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που έκανε πρεμιέρα στο Χ.Α. στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη.
Δηλαδή περισσότερα από το 50% των κεφαλαίων μέσω ομολόγων, (750 εκατ. ευρώ) αντλήθηκαν από εταιρείες του κλάδου. Κάτι ασφαλώς που μαρτυρά τη δυναμική που υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών και των υποδομών.
Εκδόσεις ομολόγων χωρίς εισαγωγή στο Χ.Α.
Συνάμα το 2021 έγιναν και εκδόσεις ομολόγων στις διεθνείς αγορές από ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος. Τον Απρίλιο του 2021 εντυπωσιακή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι διεθνείς επενδυτές στο μεγάλο «πράσινο» ομόλογο της Μυτιληναίος, καθώς ενώ η εταιρεία ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, οι προσφορές έφτασαν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν τέσσερις φορές πάνω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,25%.
Εμφατική επανασύνδεση με τις αγορές και τη διεθνή των κεφαλαίων έκανε πέρυσι η ΔΕΗ, ύστερα από σχεδόν μια 7ετία απομόνωσης, καθώς είχε να ξαναβγεί στις αγορές από το 2014. Συνολικά η ΔΕΗ προχώρησε σε τρεις ομολογιακές εκδόσεις το 2021 συγκεντρώνοντας συνολικά 1,275 δισ. ευρώ. Μαζί με την ΑΜΚ, η ΔΕΗ «σήκωσε» το περασμένο έτος από τις αγορές περί τα 2,62 δισ. ευρώ.