Ένα από τα σημαντικότερα deal των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά κατασκευών, ενέργειας και παραχωρήσεων έκλεισε το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς έπεσαν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση του 30,1% της Ελλάκτωρ από τους εφοπλιστές κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη στον όμιλο Motor Oil, έναντι περίπου 190 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στον ενεργειακό όμιλο όσο και ευρύτερα, ενώ η πλευρά των εφοπλιστών αποεπενδύει από τον όμιλο Ελλάκτωρ με σημαντικά κέρδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της μεταβίβασης είναι στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε premium περίπου 20% συγκριτικά με την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ στο ταμπλό του Χ.Α. Το συνολικό τίμημα αναμένεται να φτάσει στα 190 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η πλευρά των εφοπλιστών βγαίνει ωφελημένη κατά περίπου 55 εκατ. ευρώ από το deal, δεδομένου ότι το μερίδιό τους στην Ελλάκτωρ το «έχτισαν» με μέση τιμή κτήσης 1,288 ευρώ ανά μετοχή, ξοδεύοντας 135 εκατ. ευρώ.
Το απόγευμα της Παρασκευής η πλευρά των εφοπλιστών που ήλεγχαν το 30,1% μέσω των εταιρειών Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων τους, σε επίσημη ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.
Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από τη Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία».
Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι επιχειρηματίες κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία για όλες τις πλευρές, καθώς η πλευρά των εφοπλιστών βγαίνει λίαν κερδισμένη και έχει σημαντικά σχέδια επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε νευραλγικούς κλάδους, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη μπαίνει σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους της χώρας, σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμη όπου υπάρχει μπαράζ διαγωνισμών.
Μπαίνει τέρμα στο αδιέξοδο
Μετά το «κλείδωμα» του deal, μπαίνει ένα τέρμα στο αδιέξοδο που είχε περιέλθει ο όμιλος Ελλάκτωρ εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, λόγω της αντιμαχίας των δύο κύριων μετοχικών πόλων. Το αδιέξοδο ήταν εμφανές στην αγορά, έχοντας επιφέρει μεγάλο πλήγμα στον όμιλο καθώς η μετοχική διαμάχη εξελίχτηκε σε ανοικτή πληγή, που καθημερινά ολοένα και περισσότερο έβλαπτε το brand, υπονομεύοντας τη δυναμική και την υπόσταση της εταιρείας.
Έτσι λοιπόν, η συμφωνία μεταβίβασης στον όμιλο Βαρδινογιάννη αλλάζει τα δεδομένα για τον κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο, ενώ διαμορφώνει νέες ισορροπίες στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο και τον ευρύτερο χώρο ενέργειας, παραχωρήσεων και Ανανεώσιμων Πηγών όπου η Ελλάκτωρ έχει ισχυρή παρουσία.
Αναστολή διαπραγμάτευσης
Το πρωί της Παρασκευής με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών Ελλάκτωρ και Motor Oil έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις.
Θυμίζουμε πως τις τελευταίες ημέρες το ταμπλό του Χ.Α. είχε… δείξει εξελίξεις, καθώς έως την Πέμπτη 5 Μαΐου η μετοχή της Ελλάκτωρ είχε συμπληρώσει πέντε σερί ανοδικές συνεδριάσεις – μέσα σε εντελώς αφιλόξενο κλίμα με όλο το Χ.Α. – κερδίζοντας 10,75%!
Παράλληλα, τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει διακινήσει ισχυρότατους όγκους και τζίρους, που μαρτυρούν ότι σημαντικοί επενδυτές χτίζουν θέσεις στη μετοχή. Συνάμα, εντύπωση η κίνηση της Motor Oil όπου στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σε μια συνεδρίαση γενικευμένου καταποντισμού για όλο τον FTSE 25 και κυρίως τις μετοχές της ενέργειας, έκλεισε με άνοδο 3,27%.