Μενού Ροή
ΔΕΗ: To διαρκές «λιώσιμο» της μετοχής και η ρελάνς με τη Voltera

Την ώρα που η μετοχή πιέζεται διαρκώς στο χρηματιστηριακό ταμπλό, έχοντας απώλειες άνω του 36% φέτος κλείνοντας χθες σε νέα χαμηλά είκοσι μηνών και στο όριο των 6 ευρώ, το management της ΔΕΗ ετοιμάζει «χτύπημα» στο χώρο της πράσινης ενέργειας με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της Voltera.

Πρόκειται για μια… ρελάνς της ΔΕΗ που βεβαίως δρομολογείται εδώ και καιρό, καθώς έχει κατατεθεί πρόταση στην AVAX, τη μητρική της Voltera, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία είναι κοντά στο να ανακοινωθεί. Η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα αποκτήσει τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά έργα της Voltera.

Είναι η πρώτη επιθετική κίνηση εξωστρέφειας που κάνει η Επιχείρηση μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο. Μια κίνηση που θα αναβαθμίσει το πράσινο προφίλ της ΔΕΗ και θα της δώσει ισχυρότερο momentum στην προσπάθειά της να αλλάξει το μείγμα της παραγόμενης ενέργειας και να περάσει στις νέες καθαρές μορφές.

Η Volterra διαθέτει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 73 MW, έχει υπό κατασκευή άλλα 36 MW, ενώ υπό ανάπτυξη έχει συνολικά έργα ΑΠΕ της τάξης των 150 MW. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το deal θα περιλαμβάνει το σύνολο του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, δηλαδή και αυτά που θα αναπτυχθούν στο μέλλον, ή αν θα αφορά μόνο τα έτοιμα 73 MW, συν τα 36 MW υπό κατασκευή.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Volterra έχουν ξανασυνάψει επιχειρηματική συμφωνία, καθώς το 2019 η θυγατρική της Επιχείρησης προχώρησε στην εξαγορά του 45% των αιολικών της Voltera στη Βοιωτία (54 MW) και στην Αιτωλοακαρνανία (16 MW). Το τωρινό deal δεν περιλαμβάνει ούτε το χαρτοφυλάκιο της Voltera στην προμήθεια, ούτε τις δραστηριότητες στη λιανική.

Διαρκές το σφυροκόπημα της μετοχής

Διαρκές είναι το σφυροκόπημα της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς χθες ο τίτλος έπεσε ενδοσυνεδριακά έως τα 5,83 ευρώ όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 4,19%, ενώ στο τέλος με κάποιες βοήθειες, έκλεισε τα 6 ευρώ με πτώση 1,40%. Πρόκειται για νέα χαμηλά περίπου είκοσι μηνών, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2020.

Παράλληλα, η μετοχή έκανε τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 6,99 εκατ. ευρώ, ενώ διακίνησε πολύ μεγάλο όγκο 1,17 εκατ. τεμαχίων. Πλέον, αν δεν καταφέρει να κρατήσει τα 6 ευρώ, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 5,83 (που κρατήθηκαν χθες) και στα 5,50 ευρώ.

Η πορεία της ΔΕΗ είναι εμβληματική για την αγορά, ενώ η πτώση της μετοχής ξεφεύγει από τα όρια της λογικής πτώσης όλου του χρηματιστηρίου λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος. Η μετοχή υποχωρεί άνω του 30% από τα μέσα Απριλίου και τα 8,59 ευρώ, από την αρχή του 2022 χάνει άνω του 36%, ενώ από τα υψηλά των 11 ευρώ του περασμένου Νοέμβρη υποχωρεί 45%!

Δεδομένου ότι αποτελεί μια επιχείρηση που είχε… ταυτιστεί με την βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της χώρας την τελευταία 3ετία, ενώ έκανε και τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας 15ετίας (για μη τραπεζική εταιρεία) το 2021 σηκώνοντας από τις αγορές 1,35 δισ. ευρώ, η πορεία της μετοχής έχει προκαλέσει άσχημους συνειρμούς στην ψυχολογία της αγοράς.

Τα αποτελέσματα του 2021 σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογούν το… ξεφόρτωμα που λαμβάνει χώρα στη μετοχή, καθώς ούτε «καταστροφικά» ήταν, ούτε εκτός προγράμματος. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κύριος καταλύτης της μεγάλης καθίζησης της μετοχής της Επιχείρησης της μετοχής είναι η έκτακτη φορολογία για τα… υπερκέρδη στην ενέργεια, που σύμφωνα με την Optima Bank θα φτάσει για τη ΔΕΗ στα 254 εκατ. ευρώ.

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες

 Η αλλαγή στο οικονομικο-κοινωνικό status quo φαίνεται πως θέτει σε αμφισβήτηση πλέον το αναπτυξιακό σενάριο για την Επιχείρηση, όπως αυτό είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διαδικασία της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ. Οι στόχοι του 2023, όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθούν, ενώ ήδη και το 2022 με όλες τις εξελίξεις στην ενέργεια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τη θολούρα που επικρατεί στο πλαφόν της κυβέρνησης και όλα τα υπόλοιπα, έχει φέρει ένα νέο κύκλο επισφαλειών και απλήρωτων λογαριασμών.

Η γενικευμένη ενεργειακή κρίση φαίνεται πως πλήττει τις… παλιές ενεργειακές εταιρείες – μετοχές, ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε όσες δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες καθαρές μορφές ενέργειας. Μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί σε όλη την Ευρώπη έχουν προβλήματα, καθώς από την ενεργειακή κρίση κανείς δεν μένει αλώβητος, μεγάλοι όμιλοι παλινδρομούν εκ νέου προς τις σίγουρες μορφές ενέργειας ώστε να αποφευχθεί το… κρασάρισμα επιχειρήσεων και ολόκληρων οικονομιών.

Ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει αλλάξει εντελώς το… ευαγγέλιο στο χώρο της ενέργειας, αλλοιώνοντας στόχους, νόρμες, σχεδιασμούς και σταθερές, πάνω στις οποίες είχαν «χτιστεί» όλα τα τελευταία χρόνια σχεδιασμοί και management.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας