Σε πεδίο μεγάλων επενδύσεων και κορυφαίων deals εξελίσσεται ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, καθώς σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα με στόχο την καλύτερη τοποθέτηση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται ταχύτατα.
Από τη μία η ανάγκη για πράσινη «στροφή» ολόκληρου του φάσματος της ενέργειας διεθνώς, από την άλλη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αποκοπή της πρώτης από τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα, είναι παράγοντες που συνδυαστικά με το ευρύτερο timing φέρνουν τεκτονικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κλάδο διεθνώς.
Οι μεγάλες συμφωνίες
Τεράστια ποσά έχουν παρελάσει για τις ευρωπαϊκές ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, καθώς η JP Morgan Chase αγόρασε πέρυσι την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Falck Renewables έναντι σχεδόν 3 δισ. δολάρια, φέτος το Μάρτιο κοινοπραξία με επικεφαλής το Macquarie Group συμφώνησε να εξαγοράσει τη γαλλική εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών πάρκων Reden Solar έναντι 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο ακολούθησε η KKR που έκλεισε συμφωνία για την αγορά του γαλλικού παραγωγού ενέργειας από ηλιακή ενέργεια και βιομάζα Albioma για περίπου 1,6 δισ. ευρώ..
Έτσι και στην Ελλάδα, σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα καθώς επίκεται ένα πυρετώδες κρεσέντο (νέων) επενδύσεων που απαιτεί κεφάλαια, συμπράξεις, συνεργασίες και μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες. Ο χρόνος που διανύουμε είναι πιο… πυκνός για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι εξελίξεις απαιτούν ταχύτητα, αμεσότητα και ετοιμότητα, τόσο επιχειρησιακή, όσο κεφαλαιακή.
Η τάση
Η γενικότερη τάση είναι όσοι ενδιαφέρονται να πρωταγωνιστήσουν να προχωρούν σε αγορές έτοιμων ή υπό κατασκευή έργων, αποκτώντας – με το ανάλογο αντίτιμο – αμέσως πλεονέκτημα και εκτόπισμα στην αγορά.
Ήδη κυοφορούνται πολλά deals, ενώ όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, σύσσωμος ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό και όπως φαίνεται στο εγγύς διάστημα θα έχουμε ανακοινώσεις, συμφωνίες, εξαγορές και placements.
Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Viohalco, Myilineos, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και AVAX βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο, είτε λόγω ανακοινωμένων deals, όπως έγινε με τη μεγάλη συμφωνία της Ελλάκτωρ με τη Motor Oil, είτε λόγω επικείμενων κινήσεων που θα περιλαμβάνουν κινήσεις πώλησης πακέτων έως και πλήρη πώληση εισηγμένων.
Οι εν ελλάδι συμφωνίες
Χθες ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία εξαγοράς από την ΔΕΗ σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (enterprise value), ύψους 133 εκατ ευρώ, με την συμφωνία να αφορά 112 MW αιολικών, εν λειτουργία ή υπό κατασκευή της Volterra
Πρόσφατα η Motor Oil εξαγόρασε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ενώ παράλληλα απέκτησε το 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, που έχει ισχυρή δραστηριότητα στις ΑΠΕ.
Συνάμα, η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών «Α.Λ. Ενεργειακή ΙΚΕ», «Α.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ», και «Ε.Π. Ενεργειακή ΙΚΕ», του ομίλου SUNEL Group.
Θυμίζουμε πως το 2021 συμφωνήθηκε η πώληση/ιδιωτικοποίηση του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από τη ΔΕΗ στην Macquarie, έναντι 2,1 δισ. ευρώ, ενώ πρωτύτερα είχε προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών.
ΔΕΗ με Motor Oil
Παράλληλα, πολλαπλές είναι οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό – επιχειρηματικό επίπεδο πέρα από τις μετοχικές συμφωνίες. Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η μεγάλη και στρατηγικής σημασίας κοινοπραξία, μεταξύ της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, και του πιο σύγχρονου διυλιστηρίου της Ευρώπης.
Ο λόγος για τη συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο Motor Oil που ιδρύουν κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.
Η κοινοπραξία φιλοδοξεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα, επισημαίνει η ανακοίνωση.
Επίσης, ο όμιλος Intrakat έχει επιβεβαιώσει πως αναζητά partners – επενδυτές που θα συνδράμουν κεφαλαιακά στα μεγάλα projects που έχει προς υλοποίηση, μιας και το ανεκτέλεστο φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία είναι σε επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη (co-development) του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της.