Την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας μάλιστα πολύ χειρότερη συμπεριφορά έναντι των διεθνών αγορών τις τελευταίες ημέρες, κάτι που προβληματίζει αναλυτές και επενδυτές. Πρόκειται για σενάρια που διακινούνται από πολλούς και ετερόκλητους κύκλους, προξενώντας διαρκή σύγχυση, αποπροσανατολισμό και μεγάλη αβεβαιότητα ευρύτερα, κάτι που δεν λειτουργεί εποικοδομητικά για το χώρο των επενδύσεων.
Φαίνεται πως όλη η εκλογολογία έχει επιφέρει μια τοξική πραγματικότητα στην ελληνική αγορά, ακυρώνοντας κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου από τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια, καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προσθέτει έναν ακόμη καταλύτη αβεβαιότητας, αποθαρρύνοντας περαιτέρω θεσμικούς και άλλους επενδυτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Από την περασμένη εβδομάδα φάνηκε η αλλαγή στάσης των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων καθώς καταγράφηκε μείωση στην ημερήσια αξία συναλλαγών σε ποσοστό 52% έναντι της αμέσως προηγούμενης, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται μόλις στα 53,5 εκατ. ευρώ, όταν οι μέσες συναλλαγές του 2022 είναι άνω των 90 εκατ. ευρώ.
Χθες καταγράφηκε νέα καθίζηση των συναλλαγών οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω και κατήλθαν στα 41,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28,19 εκατ. ευρώ, ήτοι το 69,48% εξ αυτών ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν μόλις 13,08 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2022.
Το πολιτικό ρίσκο λοιπόν είναι ένας ακόμη αρνητικός καταλύτης για το ελληνικό χρηματιστήριο που έρχεται να προστεθεί στους υπόλοιπους επιβαρυντικούς παράγοντες, αφαιρώντας κάθε δυναμική από την αγορά. Οι επόμενες εκλογές ως γνωστόν θα είναι διπλές, και μέσα σε μια συγκυρία μεγάλης αναταραχής με έναν πόλεμο σε εξέλιξη, με μεγάλη κρίση στο χώρο της ενέργειας και με ντόμινο διαρκών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και στην οικονομία, η επίσπευσή τους θα προσφέρει έναν ακόμη κρίκο αβεβαιότητας και ακινησίας.
Με 158 βουλευτές γιατί να πάει σε εκλογές;
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο EnergyMag.gr παράγοντας της αγοράς, ο οποίος θεωρεί ότι κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές είναι τοξική και ακυρώνει οποιαδήποτε δημιουργική διάθεση στο κυβερνητικό έργο, «το γεγονός ότι η χώρα έχει την… πολυτέλεια να πορευτεί με μια σταθερή κυβέρνηση που έχει “αέρα” 158 βουλευτών για έναν χρόνο ακόμη, είναι κάτι που όχι μόνο δεν πρέπει να υποτιμάται μέσα σ’ ένα διαταραγμένο περιβάλλον και τις σχέσεις με την Τουρκία σε τεταμένο επίπεδο, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ατού για την τωρινή κυβέρνηση.
Δεν καταλαβαίνω τι μπορούν να προσφέρουν οι πρόωρες εκλογές σε όλα όσα απασχολούν την Ελλάδα σε εσωτερικό επίπεδο αλλά και πως μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά στη θέση της διεθνώς», σημειώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «μια πρόωρη προσφυγή στις (διπλές μάλιστα) κάλπες, μόνο αβεβαιότητα, αποσταθεροποίηση και ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας φυγής προς τα εμπρός έχει κάνει η κυβέρνηση.
Μεγάλες πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αίσθηση έχει κάνει στην αγορά η μεγάλη πίεση που δέχτηκαν και χθες πολλές ενεργειακές μετοχές, οι οποίες μαζί με τις τράπεζες καταγράφουν τις σημαντικότερες απώλειες αυτό το διάστημα. Η ανησυχία για τις πρόωρες εκλογές είναι έκδηλη και στους επενδυτές αυτού του χώρου, ο οποίος είναι ένας κλάδος που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, με πολλά projects να έχουν κωλυσιεργήσει τα τελευταία χρόνια, πολλά άλλα να λαμβάνουν άδειες με τεράστιες δυσκολίες και άλλα να εκκρεμούν ακόμη.
Ο φόβος της αγοράς είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας που θα ακυρώσει πολλούς μήνες προσπαθειών, καθώς αν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, σημαίνει ότι για τουλάχιστον 4-5 μήνες δεν θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, ή τουλάχιστον έτσι φοβάται η αγορά.
Υπάρχει η αίσθηση ότι θα προκύψει αβεβαιότητα από το πουθενά, πολλά projects νομοτελειακά θα επανεξεταστούν με αβέβαιο ασφαλώς αποτέλεσμα. Και όλα αυτά, την ώρα που η τωρινή κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής, μέσω του φιλοεπενδυτικού της προφίλ και του ξεμπλοκαρίσματος δεκάδων έργων.
Χαμηλό 19 μηνών στη ΔΕΗ
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, χθες αρκετές ενεργειακές μετοχές βρέθηκαν στο καναβάτσο με αδικαιολόγητες – για το γενικότερο κλίμα της αγοράς – απώλειες. Η ΔΕΗ κατρακύλησε στα 5,20 ευρώ χάνοντας χθες 4,59% ενώ έχει πτώση 6,39% το τελευταίο 4ήμερο. Μάλιστα, τα 5,20 ευρώ είναι νέα χαμηλά περίπου 19 μηνών για τη μετοχή, καθώς σ’ αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του 2020.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης «πλέον ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν χαθεί η ζώνη στήριξης 5,18 – 5,15 ευρώ και ο τίτλος κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ».
Χαμηλό 26 μηνών για το ΑΔΜΗΕ
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ υποχώρησε χθες σε ποσοστό 4,40% χάνοντας 7,06% το 4ήμερο, πέφτοντας στα 1,91 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά 26 μηνών, καθώς εκεί είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2020, ήτοι στο ξεκίνημα της πανδημίας. «Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 1,81 ευρώ, “θα πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα” τονίζει ο κ. Ζαχαράκης, δίνοντας το στίγμα της μετοχής.
Μεγάλες απώλειες στη Μυτιληναίος το δίμηνο
H μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει επίσης σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα, καθώς από τα 18,20 ευρώ που βρέθηκε μόλις πριν δύο μήνες, ήτοι στις 26 Απριλίου, χάνει 4,20 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας ποσοστιαίες απώλειες άνω του 22%. Χθες υποχώρησε κατά 3,65% ενώ χάνει 7,89% το τελευταίο 4ήμερο κλείνοντας στα 14 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 23 του περασμένου Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «αν και πολλοί περίμεναν να πάρει έστω μέρος του μερίσματος, ο τίτλος συνέχισε πτωτικά την κίνηση του. Ουσιαστική στήριξη έχει στην ζώνη των 13,60 έως 13,90 ευρώ, επίπεδο που έχει δοκιμάσει αρκετές φορές. Ο MSCI ήταν για ακόμα μία φορά για να κινηθεί κάποιος ανάποδα με μείωση θέσης», τονίζει.
Οι υπόλοιπες
Μεγάλες απώλειες έχει και η Intrakat που μόνο το τελευταίο 3ήμερο υποχωρεί σε ποσοστό 8,93% προβληματίζοντας. Η Cenergy Holdings υποχώρησε κατά 4,01% χθες χάνοντας 5,23% το 4ήμερο, τα ΕΛΠΕ υποχώρησαν κατά 2,59% χθες, ενώ η AVAX έχασε 5,05% χθες και -6,17% το 4ήμερο, απέχοντας πλέον ελάχιστα από τα 70,40 ευρώ που είναι τα χαμηλά 52 εβδομάδων.