Μενού Ροή
Unibios – Watera: Στα 6 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο με αιχμή τα έργα αφαλάτωσης

Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης «τρέχει» ο τζίρος της εταιρείας Unibios – Watera το 2022, με την εταιρεία να συνεχίζει τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει την τελευταία τριετία, καθώς με αιχμή τις μονάδες αφαλάτωσης και την επεξεργασία νερού, έχει αλλάξει το προϊοντικό της μείγμα, έχοντας μπει πλέον σε έναν χώρο με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2021 και των εξελίξεων στην εταιρεία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ορφέας Μαυρίκιος, η αγορά αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού τρέχει με ρυθμούς περίπου 7% ετησίως στην Ελλάδα, με τη Unibios – Watera να έχει ήδη χτίσει ένα ανεκτέλεστο 5-6 εκατ. ευρώ.

Στόχος όπως είπε είναι ο εστιασμός σε δραστηριότητες με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που φέρνουν κερδοφορία, ενώ τόνισε πως «επιδιώκουμε ενίσχυση κι επέκταση τόσο οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών, σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει δεκάδες συμβάσεις με δήμους και κοινότητες κυρίως σε νησιά που έχουν μεγάλο πρόβλημα νερού, με πρώτες τις Κυκλάδες. Πρόσφατα η Watera ΑΒΕΕ σύναψε συμφωνία με το δήμο Σύρου για την «Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600m3/ημέρα», αξίας 494.574 ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια φορητής προκατασκευασμένης εντός δύο containers (12 μέτρων) έκαστο, μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 600 m3/ημέρα πόσιμου νερού. Η μονάδα, θα λειτουργεί με τη μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης (R.Ο.), και θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Βήσσα της νήσου Σύρου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση υποσταθμού μέσης τάσης, ισχύος 630 KVA καθώς και η σύνδεσή του με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Παρεμφερή έργα και συμβάσεις έχει η εταιρεία στη Μύκονο, όπου «φιλτράρει» 9000 κυβικά νερού ημερησίως, καθώς και 10.000 κυβικά σε ταχυδιυλιστήριο στο ίδιο νησί.

Με Μυτιληναίος

Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλους ομίλους όπως με το Μυτιληναίο σε έργο του εξωτερικού και με την Τέρνα Ενεργειακή στην Κομοτηνή, καθώς και άλλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλα και απαιτητικά έργα σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Watera καθαρίζει το νερό μέσω απιονισμού, καθώς δεν πρέπει να έχει άλατα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίκιος, η Watera International δραστηριοποιείται κατασκευάζοντας συστήματα που μπορούν να επεξεργάζονται έως 15.000 κυβικά νερού την ημέρα, ενώ δεν μπαίνει σε μεγαλύτερα έργα.

Επίσης, ο CEO της εταιρείας γνωστοποίησε πως έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό στην οροφή του εργοστασίου που έχει στην Αττική η Unibios – Watera, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια, ενώ αναμένεται να κάνει απόσβεση μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο εστιασμός της εταιρείας είναι σε αγορές με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως οι αγορές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Ο κ. Μαυρίκιος σημείωσε ότι «μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τους Γερμανούς έχοντας παρόμοια ποιότητα αλλά με την τιμή 10% πιο κάτω. Γενικώς έχουμε παρουσία σε χώρες όπως Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Τσεχία και Βουλγαρία.

Υπερδιπλάσια αύξηση στα κέρδη προ φόρων για τη Unibios το 2021

Στα 8,47 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Unibios, ενισχυμένες κατά 16,1% συγκριτικά με το 2020 που ήταν στα 7,30 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων του κλάδου της επεξεργασίας νερού δηλαδή, των πωλήσεων του Ομίλου Watera International.

Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του ομίλου στη χρήση του 2021 αυξήθηκαν κατά 510 χιλ. σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 552 χιλ. έναντι κερδών 42 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο όμιλος Unibios το 2021 παρουσίασε συνολικό κερδοφόρο αποτέλεσμα μετά από φόρους (PAT). Ειδικότερα, το 2021, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους ανήλθαν σε 334 χιλ. έναντι ζημίας μετά από φόρους 91 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Τέλος, το συνολικό EBITDA του ομίλου το 2021, ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 1,287 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 15,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 811 χιλ. ή ποσοστό 11,1% επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης.

Ιστορικό

Η εταιρεία ιδρύθηκε το μακρινό 1940 και τις επόμενες δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε ως πρωτοπόρα εταιρεία στον κλάδο των σκαλωσιών οικοδομής, εκμεταλλευόμενη και το μεγάλο οικιστικό «μπουμ» που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα. Το 1960 η Βιοσώλ αναπτύσσεται γοργά και ξεκινά πρώτη στην Ελλάδα την εισαγωγή μεταλλικής σκαλωσιάς καθώς και σωληνωτών σωμάτων καλοριφέρ τύπου Runtal.

Στις 30 Αυγούστου 1972 οι μετοχές της Βιοσώλ εισάγονται για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ενώ με τα κεφάλαια που άντλησε χρηματοδοτήθηκε η αγορά οικοπέδου 64 στρεμμάτων και η κατασκευή νέου εργοστασίου στην Α Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Το 1989 η εταιρεία επένδυσε στην προμήθεια και εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για την κατασκευή καλοριφέρ τύπου πάνελ. Τα νέα αυτά σώματα αντικατέστησαν σταδιακά τα παραδοσιακά καλοριφέρ με φέτες.

Το 2008 η Βιοσώλ εξαγοράζει την εταιρεία Culligan Hellas ΑΒΕΕ, την κορυφαία εταιρεία στην Ελληνικά αγορά συστημάτων επεξεργασίας νερού. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της Βιοσώλ εισφέρεται σε θυγατρική εταιρεία με το ίδιο όνομα, ενώ η παλαιά Βιοσώλ μετονομάζεται σε «Unibios Συμμετοχών ΑΕ»

Το 2020 η εταιρεία παρουσίασε τη νέα εταιρική της ταυτότητα και την προσήλωσή της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της «πράσινης οικονομίας» με επενδύσεις στην αγορά των τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος και σύνθημα «Αειφορία στην Πράξη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας