Μενού Ροή
Στην Β. Μακεδονία αναμένουν την επένδυση της Μυτιληναίος και ξεπαγώνουν τον πετρελαιοαγωγό της ΟΚΤΑ

Ενώ η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ακόμη πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες για τις δύο χώρες για να πραγματοποιήσουν συμφωνίες που θα ήταν ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες τους. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο παρατηρείται έντονη κινητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του energymag στα Σκόπια Bojan Stojkovski aπό την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή τη στιγμή γίνονται τεχνικές εργασίες για τις δυνατότητες θέσης σε λειτουργία του πετρελαιαγωγού που είναι παγωμένος από το 2013 και συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το παλιό διυλιστήριο πετρελαίου της ΟΚΤΑ έξω από τα Σκόπια.

Πρόκειται για τον αγωγό πετρελαίου μήκους 213 χιλιομέτρων, χωρητικότητας 2,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, που δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο για αποθήκευση από το 2013 και οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας συζητούν την επαναλειτουργία του.

Η Μυτιληναίος ιδρύει τοπική εταιρεία

Πέρυσι, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εξέτασαν επίσης μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη στην οποία εμπλέκεται η ελληνική εταιρεία «Μυτιληναίος» και τα σχέδιά της για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου ισχύος 110 μεγαβάτ στα Σκόπια.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ελληνική εταιρεία ίδρυσε επίσης τη δική της εταιρεία στη χώρα μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων ενόψει της αναμενόμενης επένδυσης.

«Περιμένουμε επίσης από την εταιρεία Μυτιληναίος να πραγματοποιήσει την ανακοίνωσή της για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στα Σκόπια, η οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του δικτύου θέρμανσης, που θα μειώσει και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αναμένουμε ότι στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα η εταιρεία θα λάβει μια τελική θετική απόφαση να επενδύσει στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντούσκο Αρσόφσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο EnergyMag.

Επένδυση 200 εκατ. ευρώ

Πριν από δύο μήνες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκάλυψε επίσης ότι μεγάλη ελληνική εταιρεία ενδιαφέρεται να επενδύσει 200 ​​εκατομμύρια ευρώ σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον μεγάλης ελληνικής εταιρείας να επενδύσει στη χώρα, σε μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ», είχε δηλώσει τότε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συζητούν και επιπλέον ενεργειακά έργα.

Οι δύο υπουργοί χαιρέτησαν επίσης το έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

«Μαζί με άλλα έργα που σχεδιάζονται, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου, ο πετρελαιαγωγός και η διασύνδεση, εργάζονται ενεργά για τη βελτίωση της ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία με τη σειρά της αποτελεί τη βάση για περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. . Και αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της περιοχής. Όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια χρειάζονται ενίσχυση της αντίστασης από τις ενεργειακές προϋποθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της χώρας και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα γίνουν μόνο καλύτερες.

Οι συναλλαγές

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία στην ενεργειακή αγορά μέχρι στιγμής το 2022 περιλάμβαναν περαιτέρω κατασκευή εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, συνεχιζόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξημένη περιφερειακή συνεργασία για διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησε νέο νόμο για την ενέργεια τον Ιούνιο του 2019, εναρμονίζοντας την ενεργειακή της νομοθεσία με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ενεργειακής Κοινότητας (TEP). Τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση ενέκρινε έναν νέο νόμο για την ενεργειακή απόδοση που πληρούσε πλήρως τις απαιτήσεις TEP.

Η ΔΕΗ

Μετά την ψήφιση του νέου ενεργειακού νόμου και την απελευθέρωση της αγοράς διανομής ενέργειας, νεοεισερχόμενοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας EDS Group, που ανήκει στην κρατική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ενεργειακή ειδικό Irena Cackova, τέτοιες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη χώρα και τον ενεργειακό της τομέα.

«Υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες για την είσοδο στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας και με όλες τις ενεργειακές συμφωνίες συνεργασίας που έχουν μέχρι στιγμής γίνει οι δύο χώρες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι και η Ελλάδα θα αρχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την ενεργειακή ασφάλεια της Βόρειας Μακεδονίας», λέει η Cackova στο EnergyMag.

Πέρυσι, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας έφτασε τα 930 εκατομμύρια ευρώ και τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022 ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα ξεπεράσει το δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. .

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Μακεδονία υποδηλώνουν ότι θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν και να είναι παρούσες σε αυτή την αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας