Κολλημένη στη ζώνη των 13 ευρώ και όχι μακριά από τα 12,80 ευρώ που έκλεισε στις 5 Ιουλίου 2022 και αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών παραμένει η μετοχή της Μυτιληναίος, προβληματίζοντας τους συνδαιτυμόνες της αγοράς.
Χθες η μετοχή έκλεισε στα 13,18 ευρώ με μικρή άνοδο 0,46%, ενώ προέρχονταν από δύο σερί πτωτικές συνεδριάσεις όπου είχε απωλέσει άνω του 3,5% της αξίας της. Συνολικά ο τίτλος υποχωρεί σε ποσοστό 5,86% το μήνα Ιούλιο, έχοντας χειρότερη συμπεριφορά από το Γ.Δ. που χάνει 0,76%, αλλά και τον FTSE 25 που βρίσκεται στο -1,29%.
Θυμίζουμε ότι και τον Ιούνιο η μετοχή είχε σημαντικές απώλειες χάνοντας 15,66% σε μια συγκυρία μάλιστα που εισήλθε στην… ελίτ και στο δείκτη MSCI Standard Greece. Μάλιστα, από τα υψηλά 13 ετών και τα 18,20 ευρώ (ουσιαστικά είναι ιστορικά υψηλά) που βρέθηκε η μετοχή στις 26 Απριλίου 2022, η ΜΥΤΙΛ έχει πτώση άνω του 27%.
Είναι σαφές ότι η ανησυχία για το πόσο θα επηρεάσει την εταιρεία ο «πόλεμος» στην ενέργεια, είναι η αιτία της πτώσης της μετοχής, καθώς αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, έχοντας μάλιστα έτσι κι αλλιώς πολύ κερδισμένες θέσεις. Μάλιστα, σε δέκα ημέρες, την άλλη Πέμπτη 28 Ιουλίου ο όμιλος θα ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου 2022, όπου εκεί θα φανεί ξεκάθαρα αν η πτώση της μετοχής είναι αδικαιολόγητη και αν σήμερα στην περιοχή των 13 ευρώ είναι αγοραστική ευκαιρία.
Υπερβολική;
Κύκλοι της αγοράς και αναλυτές χαρακτηρίζουν υπερβολική την πτώση της μετοχής της Μυτιληναίος, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει φροντίσει να «θωρακίσει» την ενεργειακή του επάρκεια και για το 2023 και για το 2024.
Την προσεχή Πέμπτη 21 Ιουλίου αναμένονται νεότερα αναφορικά με τις διαθέσεις της Ρωσίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, μετά τη 10ήμερη διακοπή για συντήρηση και όλο το παρασκήνιο που υπάρχει για το αν θα ξεκινήσει κανονικά η ροή ή όχι. Όμως, η Μυτιληναίος έχει εξασφαλίσει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ οι προμήθειες της Ελλάδας γίνονται από το Turkstream και όχι από το Nord Stream 1.
Συνάμα, αν διακοπεί η ροή φυσικού αερίου και του Turkstream, η Μυτιληναίος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κατά 100% παίρνοντας φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP αλλά και με LNG φορτία.
Βεβαίως, ο φόβος παγκόσμιας ύφεσης, έχει πιέσει τις τιμές αλουμινίου που από τα ιστορικά υψηλά των 3.800 δολαρίων ανά τόνο, έχει πέσει στα 2.350 δολ. ανά τόνο, λειτουργώντας επίσης ως παράγοντας που ωθεί κάποιους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις λόγω ανησυχίας για πλήγμα στα μεγέθη της εισηγμένης.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μυτιληναίος έχει hedgάρει την τιμή του αλουμινίου και για το 2022 αλλά και για το 2023. Συνάμα, έχει «κλειδωμένη» τιμή ρεύματος για όλο το τρέχον έτος αλλά και όλο το 2023, που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από τους ευρύτερους κλυδωνισμούς της αγοράς.
Η έκθεση της Citigroup
Στις 6 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η έκθεση του αμερικανικού οίκου Citigroup που εξέφρασε την αισιοδοξία του για διατήρηση της πολύ ισχυρής κερδοφορίας από τον όμιλο Μυτιληναίου, κρατώντας την τιμή στόχο στα 22 ευρώ για τη μετοχή, ενώ αναμένει μερισματική απόδοση 6%.
Οι αναλυτές της Citi σημειώνουν πως οι προοπτικές για την προσφορά αλουμινίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να "σφίξουν" περαιτέρω με πτώση 40% στην τιμή του αλουμινίου LME και ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ενέργειας που οδηγεί σε αρνητικά περιθώρια για τους εγχώριους παραγωγούς – αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές παραγωγής.
Ωστόσο, η Μυτιληναίος είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, καθώς οι όγκοι αλουμινίου της ελληνικής εισηγμένης είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο, δεδομένου ότι είναι "θωρακισμένη" από τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους.
"Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των υψηλότερων φυσικών premiums στην spot αγορά θα ενισχύσει περαιτέρω τις κατά τα άλλα σταθερές προοπτικές κερδών για τη μετοχή που υποστηρίζονται από τον απτό καταλύτη της ανάπτυξης. Παραμένουμε αγοραστές της μετοχής της Μυτιληναίος και βλέπουμε την ισχυρότερη κερδοφορία ως τον βασικό καταλύτη για ανοδικές αναθεωρήσεις έως και 10% στις εκτιμήσεις για το EBITDA του 2022", σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.
Επίσης τονίζουν πως η ελληνική εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου (<10% επί του παρόντος έναντι 30-35% πριν) μέσω προληπτικής αποθήκευσης και καλύτερων ροών LNG. Ωστόσο, η διακοπή της παροχής αερίου παραμένει ένας κίνδυνος, όπου η εταιρεία έχει δυνατότητα να αντιμετωπίσει, μέσω του εξορθολογισμού της χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή αλουμίνας. Τέλος, η Citi αναμένει ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 500 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2022, ενώ το καθαρό χρέος προς EBITDA στο 1,9x.