Τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ την Παρασκευή, έχοντας συνολική άνοδο 8,92% το ίδιο διάστημα, με φόντο την κινητικότητα που υπάρχει σε όλο τον όμιλο με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός, την κάλυψη του χαμένου εδάφους σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας μέσω επαναγοράς του «ακριβού» ομολόγου.
Μάλιστα, την Παρασκευή που όλη η αγορά διόρθωνε και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 2,11%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 1,18% με κλείσιμο στα 1,71 ευρώ, αποτελώντας μαζί με τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ τις μοναδικές μετοχές του FTSE 25 που έκλεισαν με κέρδη.
Ο όμιλος – μετά το μετοχικό ξεκαθάρισμα και την αποχώρηση των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη - βρίσκεται σε δημιουργική αφύπνιση με στόχο να διεκδικήσει ξανά όλα τα σημαντικά έργα που «τρέχουν» στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στους τομείς των ΑΠΕ και της κυκλικής οικονομίας.
Διαυγές management
Πλέον η αγορά βλέπει ότι υπάρχει ένας ισχυρός μετοχικός πόλος, που είναι η ολλανδική Reggeborgh η οποία ανέβασε το ποσοστό της στο 61,0814% μετά το πέρας της προαιρετικής δημόσιας πρότασης την οποία υπέβαλε τον Μάιο. Αυτό, με τη σειρά του φέρνει πιο ξεκάθαρο και διαυγές management σε όλα τα επίπεδα, καθώς η μετοχική διαμάχη της τελευταίας διετίας είχε αγκυλώσει τον όμιλο στην ακινησία, σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων σε όλο το φάσμα των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας.
Η Ελλάκτωρ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε εγκλωβιστεί σε ένα φθοροποιό και τοξικό γαϊτανάκι αντιδικίας των δύο μετοχικών πόλων, που προκαλούσε ζημιά στο brand και μείωνε καθημερινά το εκτόπισμα του μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου. Οι διαμάχες των δύο μετοχικών πόλων είχαν φέρει σημαντικό πλήγμα και μεγάλο αποπροσανατολισμό, κάτι που πλέον δεν υπάρχει και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται.
Το ομόλογο
Συνάμα, η Ελλάκτωρ προχωρά σε επαναγορά του πολύ ακριβού ομολόγου που είχε εκδώσει η διοίκηση Καλλιτσάντση το 2019, με στόχο να ελαφρύνει τα χρηματοοικονομικά βάρη και να απαλλαγεί από σχεδόν… ληστρικούς τόκους. Πρόκειται για το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2019 με επιτόκιο 6,375%, πενταετούς διάρκειας και λήξης το Δεκέμβριο του 2024.
Η διοίκηση του ομίλου προτείνει να αγοράσει τις ομολογίες αντί μετρητών, με αντίτιμο 1,010 ευρώ, καθώς και την καταβολή μη πληρωμένων τόκων.
Η περίοδος επαναγοράς του ομολόγου ολοκληρώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Εως τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία απόσχισης του τομέα των ΑΠΕ και εισφοράς του στο νέο σχήμα, υπό τη Motor Oil, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ των δύο ομίλων.
Μέσω αυτής της συμφωνίας η «Ελλάκτωρ» θα εισπράξει περί τα 750 εκατ. ευρώ για την πώληση του 75% του τομέα των ΑΠΕ στη Motor Oil, η οποία παράλληλα έχει αποκτήσει ποσοστό 29,87% στην εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία. Αυτή ακριβώς η εξέλιξη είναι που έχει επιτρέψει στην Ελλάκτωρ να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου και να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού της κόστους.
Με την αποπληρωμή και του ομολόγου, ο όμιλος Ελλάκτωρ θα έχει πλέον σχεδόν μηδενικό δανεισμό (πέραν των δανείων που σχετίζονται με επιμέρους έργα παραχώρησης, από τα έσοδα των οποίων αποπληρώνονται και οι σχετικές οφειλές). Έτσι, ο όμιλος θα βγει με αξιώσεις δυναμικά μπροστά, «χτυπώντας» όλα τα έργα για τα οποία κρίνει ότι υπάρχει καλό περιθώριο κέρδους και αξίζουν διεκδίκησης.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παράσχει στη διοίκηση του ομίλου περισσότερο χρόνο, προκειμένου να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις της, με άξονα ασφαλώς την ενίσχυση της ρευστότητας, ώστε να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις σημαντικούς διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, την οποία διεκδικεί με τον γαλλικό όμιλο Ardian και την AVAX.