Μενού Ροή
Ο «πόλεμος» στην ενέργεια οδήγησε στην… πυρά τις μετοχές των ενεργοβόρων βιομηχανιών

Στην… πυρά βρέθηκαν τόσο χθες όσο και όλο το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές μετοχές απανταχού, αλλά και οι μετοχές βιομηχανικών ομίλων που έχουν μεγάλες καταναλώσεις.

Η συγκυρία που διανύουμε είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της πανευρωπαϊκής βιομηχανίας, που ουδέποτε έχει ξαναζήσει – τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες – τέτοια κατάσταση, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα ιστορικές βιομηχανικές μονάδες σε όλη την Ήπειρο.

Όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης πιέστηκαν χθες με κυρίαρχο καταλύτη το νέο… δόγμα της Ρωσίας, το οποίο δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ γνωστοποιήθηκε: Όσο υπάρχουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν πρόκειται να επαναρχίσει η ροή φυσικού αερίου προς την Γερμανία μέσω αυτού του αγωγού.

Ο… υβριδικός – ενεργειακός πόλεμος μπαίνει σε νέα φάση, ίσως την πιο δραματική από την έναρξή του. Τα ενεργειακά περιθώρια για την Ευρώπη στενεύουν επικίνδυνα και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις, όμως στην κορυφή των απωλειών βρέθηκαν μετοχές ενεργειακών ομίλων ή μετοχές βιομηχανιών που «καίνε» πολύ ενέργεια.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν κοντά στο 5%, ενώ παρόμοια αρνητική πορεία παρατηρήθηκε σε πολλές άλλες μετοχές βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη έχουν διακόψει προσωρινά τη λειτουργία τους, έστω και μερικώς, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ οι φόβοι για τον επερχόμενο χειμώνα είναι εύλογοι και είναι αυτοί που οδηγούν τους επενδυτές σε αποχώρηση από τέτοιες μετοχές.

Μολονότι γίνεται προσπάθεια έως τέλη Νοεμβρίου να γεμίσουν οι δεξαμενές με φυσικό αέριο ώστε να διατηρηθεί στο πλήρες η λειτουργία του συστήματος και η ροή ηλεκτρικής ενέργειας, εντούτοις υπάρχουν φόβοι για black out, έχουν επανέλθει σενάρια αναγκαστικών διακοπών σε διάφορες χώρες, ενώ ήδη πολλές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους.

Η Ελλάδα, αν και είναι σε καλύτερη θέση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης καθώς έχει εναλλακτικές, ενώ παράλληλα δεν έχει – αντίστοιχου διαμετρήματος «βαριά» βιομηχανία όπως οι άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, βρίσκεται επίσης σε δύσκολη θέση.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές προεξοφλούν ήδη τη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, εξέλιξη που με τη σειρά της θα επιδράσει αρνητικά σ’ όλη την «αλυσίδα» της οικονομίας, της κατανάλωσης και ευρύτερα, άρα θα επιφέρει πλήγμα στα μεγέθη των μεγάλων ομίλων.

Δραματικοί τόνοι από τον Γ. Οικονόμου

Σ’ αυτό το πλαίσιο, σχεδόν δραματικοί ήταν οι τόνοι όσων δήλωσε χθες – μετά τις απειλές της Μόσχας – κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος τόνισε:

«Να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας. Όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της. Η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται στην Ευρώπη. Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμέτωπη με μια στρατηγικού χαρακτήρα απειλή. Η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση».

Η συνάντηση Σκρέκα με τους βιομήχανους

Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τους επικεφαλής των τριών κορυφαίων βιομηχανικών ομίλων της χώρας μας, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία, αυτή που καταναλώνει πολύ μεγάλο κομμάτι ενέργειας. Ο λόγος για τους ομίλους Μυτιληναίου, Viohalco και Τιτάνα, καθώς η συνάντηση του υπουργού έγινε με τους κ.κ. Ευάγγελο Μυτιληναίος, Ιπποκράτη Ιωάννη Στασινόπουλο και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Στη συνάντηση, εξετάστηκε το ενδεχόμενο, ως παρότρυνση από την πλευρά του υπουργού, για τη μείωση κατά 15% της ενεργειακής κατανάλωσης από τους τρεις κορυφαίους ομίλους.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τον επερχόμενο χειμώνα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους τρεις βιομήχανους να είναι έτοιμοι και συντεταγμένοι με τον εθνικό στόχο για περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, ζητώντας να εκπονηθούν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, στόχος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός για τα κράτη μέλη και για κλάδους όπως η ενεργοβόρος βιομηχανία. Έτσι, ο ΥΠΕΝ ζήτησε από τη βιομηχανία να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε εάν ληφθεί η απόφαση για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία.

Η αγορά διάβασε αρνητικά τις εξελίξεις

Μέσα σ’ όλο αυτό το δραματικό όσο και δυσεπίλυτο παζλ, η αγορά ανέγνωσε αρνητικά τις εξελίξεις προεξοφλώντας δυσκολίες μπροστά, ρευστοποιώντας μετοχές τόσο των τριών προαναφερθέντων ομίλων, όσο και άλλων μεγάλων βιομηχανιών. Άλλωστε, ήταν μια ημέρα γενικευμένης πτώσης στο χρηματιστήριο, ακριβώς λόγω αυτών των εξελίξεων αλλά και της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Η μετοχή της Μυτιληναίος καταποντίστηκε υποχωρώντας κατά 5,45% που ήταν η μεγαλύτερη πτώση σε όλο τον FTSE 25 αλλά και τον Mid Cap, αλλά και η 8η σε σφοδρότητα πτώσης σε όλο το Χ.Α. Μόνο στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της ΜΥΤΙΛ υποχωρεί σε ποσοστό 11,76%.

Η μετοχή της Viohalco υποχώρησε κατά 3,79% ανεβάζοντας στο 12% τις απώλειες το τελευταίο εξαήμερο, ενώ η θυγατρική της, βραχίονας στα μέταλλα (αλουμίνιο και χαλκός) ElvalHalcor υποχώρησε κατά 3,65% χθες, συνεχίζοντας την άσχημη εικόνα που έχει όλο το τελευταίο διάστημα. Στις 14 συνεδριάσεις μετά το Δεκαπενταύγουστο, η ElvalHalcor έχει μόλις τέσσερις ανοδικές χάνοντας 12,02%.

Η μετοχή της Τιτάν έκλεισε χθες με απώλειες 3,74%, χάνοντας 8,40% το τελευταίο 6ήμερο. Η Viohalco απέχει πλέον μόλις 11 cents από το χαμηλό έτους, ο Τιτάν απέχει 0,62 ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος απέχει 1,72 ευρώ από τα χαμηλά έτους. Συνολικά, οι τρεις μετοχές έχασαν χθες 187 εκατ. ευρώ με όρους κεφαλαιοποίησης, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η συνολική αποτίμησή τους υποχωρεί άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας