To φλογερό ενδιαφέρον της ισπανικής Enagas να διερευνήσει -μέσω του ΔΕΣΦΑ στον οποίο διατηρεί μετοχική συμμετοχή 12% από το 2018- προοπτικές συνεργασίας για την ανάπτυξη αφενός των υποδομών φυσικού αερίου της Ελλάδας -στο κάδρο του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή - αλλά και projects απανθρακοποίησης, μετέφερε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Διευθύνων Σύμβουλος του ισπανικού ομίλου Arturo Gonzalo Aizpiri.
Οσον αφορά στο δεύτερο πεδίο συνεργασίας, ο Ισπανός μάνατζερ -που ανέλαβε τα ηνία της Enagas τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει θητεύσει στο παρελθόν ως Γενικός Γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής και έχει εκδώσει μυθιστορήματα- έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία «διαδρόμων υδρογόνου», με δεδομένο ότι Enagas και ΔΕΣΦΑ συνεργάζονται ήδη στο πεδίο αυτό μαζί με άλλους 29 Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας European Hydrogen Backbone. Οι πέντε μεγάλης κλίμακας διάδρομοι αγωγών που προβλέπει η πρωτοβουλία θα συνδέουν αρχικά την εγχώρια τοπική προσφορά και ζήτηση στην Ευρώπη. Ο Διάδρομος Ε που αφορά στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα συνδέει περιοχές με υψηλές δυνατότητες παραγωγής υδρογόνου όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ουκρανία, αξιοποιώντας το δίκτυο και τις διασυνδέσεις του ΔΕΣΦΑ για την παράδοση υδρογόνου σε καταναλωτές στην Κεντρική Ευρώπη και τη Γερμανία.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γκονθάλο, «Το νέο ενεργειακό παράδειγμα απαιτεί μεγαλύτερη διασύνδεση των αγορών ενέργειας της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η Enagas οραματίζεται μια τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των Διαχειριστών ενεργειακών υποδομών των χωρών της Νότιας Ευρώπης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Όπως η Ισπανία, έτσι και η Ελλάδα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στο μέλλον μπορεί να αναδειχθεί σε μελλοντικό κόμβο ανανεώσιμου υδρογόνου, συνδράμοντας στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της ΕΕ».
Πριν την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής της Enagas επισκέφηκε τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας που ανήκει στον ΔΕΣΦΑ, συνοδευόμενος από την Διευθύνουσα Σύμβουλο του τελευταίου Maria Rita Galli και τον Ισπανό πρέσβη Carles Casajuana. Τόνισε δε ότι η Ρεβυθούσα, σε συνδυασμό με τον αγωγό TAP -που μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και Ελλάδας- και στον οποίο η Enagas έχει μερίδιο 16% αποτελούν κρίσιμες υποδομές για την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου διαμετακόμισης αερίου αγωγών και LNG σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή που εμφανίζει υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η προοπτική αύξησης της μεταφορικής ικανότητας του TAP ήταν ένα ακόμα θέμα που τέθηκε επί τάπητος κατά την συνάντηση του κ. Aizpiri με τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο CEO της Enagas αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές για τη μεταφορά - μέσω του ΔΕΣΦΑ- της τεχνογνωσίας που διαθέτει όμιλος σε υδρογόνο και βιομεθάνιο, αποτελώντας leader στην Ισπανία και στους δυο κλάδους, ενώ ανέλυσε στον Ελληνα πρωθυπουργό τα σχέδια για τη δημιουργία νέου διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ισπανίας-Γαλλίας, Ισπανίας- Πορτογαλίας καθώς και τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Ισπανίας-Ιταλίας, του πρώτου μεταξύ των δυο χωρών.
Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΕΣΦΑ της Αλβανίας
Σημειώνεται τέλος ότι η Ελλάδα ήταν ο δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του κ. Gonzalo Aizpiri στα Βαλκάνια, καθώς μία ημέρα πριν (4 Οκτωβρίου) είχε επισκεφθεί τα Τίρανα, όπου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την AlbGaz (τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Αλβανίας) για μετοχική συμμετοχή της Enagas και στον αλβανικό ΔΕΣΦΑ, ώστε να συμμετάσχουν από κοινού σε διάφορα projects, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ισπανικού ομίλου για διεύρυνση του αποτυπώματός του στην περιοχή της Μεσογείου και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού.