Μενού Ροή
Σε φάση γενικού ανασκουμπώματος η Intrakat

Σε φάση γενικευμένου ανασκουμπώματος σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται η εταιρεία Intrakat, καθώς μετά την αλλαγή του μετοχικού και διοικητικού καθεστώτος όλες οι δομές του ομίλου βρίσκονται σε ανασύνταξη, με στόχο τη θωράκιση αλλά και την πιο αποτελεσματική λειτουργία μπροστά στις ιδιαίτερα μεγάλες προκλήσεις που έρχονται.

Το γενικό ανασκούμπωμα περιλαμβάνει κεφαλαιακή ενίσχυση με στόχο την υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, μετακινήσεις στελεχών με μεταγραφές πρώτης γραμμής ως απάντηση και στις εμφατικές αποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει, εξαγορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και στην κυκλική οικονομία αλλά και «χτύπημα» νέων έργων.

Για την κεφαλαιακή ενίσχυση, ο όμιλος εξετάζει τόσο την περίπτωση έκδοσης ομολόγου, όσο και τη (νέα) αύξηση κεφαλαίου. Ο όμιλος συμμετέχει σε μεγάλα projects ΣΔΙΤ και συγχρηματοδοτούμενα οπότε έχει μεγάλη ανάγκη ρευστότητας, που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι κυρίαρχο ατού στον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχουν παρθεί οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση.

Η Intrakat στοχεύει να υποστηρίξει συνολικά το επενδυτικό της πρόγραμμα, τόσο στον τομέα των κατασκευών, όσο και στις παραχωρήσεις αλλά και στον κλάδο των ΑΠΕ που δίνει ξεχωριστή έμφαση. Έτσι, απαιτούνται σημαντικά νέα κεφάλαια για την υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Έμφαση στις ΑΠΕ και την κυκλική οικονομία

Η εταιρεία δίνει έμφαση στις ΑΠΕ και στην κυκλική οικονομία και γι’ αυτό το λόγο το νέο διοικητικό καθεστώς έχει θέσει σε επανεξέταση όλες τις δυνατότητες σύμπλευσης με άλλους ομίλους, τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες, αλλά και αυτές που θα μπορούσαν να προκύψουν και να προσδώσουν νέα προστιθέμενη αξία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας DNC Energy έναντι 15 εκατ. ευρώ, η οποία μολονότι άγνωστη και χωρίς υλοποιήσιμα έργα έως τώρα, έχει σημαντικές άδειες για projects στην «καθαρή» ενέργεια, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 520 MW.

Ο Όμιλος Intrakat ενισχύει έτσι σημαντικά τη θέση του στον τομέα των ΑΠΕ, διαθέτοντας σήμερα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW, εκ των οποίων 1 GW αφορά αιολικά πάρκα και 0,8 GW αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την δραστηριοποίηση στην αδειοδότηση και ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,7 GW.

Συνεργασία με W.A.T.T.

Θυμίζουμε πως η Intrakat συνεργάζεται στενά με την εταιρεία W.A.T.T. AE, του Θανάση Κατρή, με την οποία υπάρχουν επαφές για εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού αρχικά, αλλά και την πιο στενή συνεργασία ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο όμιλοι είναι σε ανοιχτή γραμμή διαπραγματεύσεων για μια σύμπλευση (και) μετοχική, πέραν της επιχειρησιακής που ήδη έχουν εδώ και χρόνια. Αν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, η Intarkat θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στη WATT, ενώ το management της τελευταίας θα μείνει ως έχει, υπό τον κ. Θανάση Κατρή.

Θυμίζουμε πως οι δύο όμιλοι εδώ και χρόνια έχουν στενή συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και αστικών λυμάτων, όπου η W.A.T.T. έχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση. Πάντως, έτσι κι αλλιώς οι δύο όμιλοι «κατεβαίνουν» από κοινού σε διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Η WATT ιδρύθηκε το 2012 από τον Θανάση Κατρή, αλλά «κρατάει» τεχνογνωσία πάνω από είκοσι και πλέον χρόνια, δραστηριοποιούμενη στους πλέον κρίσιμους τομείς που αποτελούν και τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας. Ο Θ. Κατρής είχε ιδρύσει το 1985 την εταιρεία ΤΟΜΗ, η οποία το 2001 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ελλάκτωρ και μετονομάστηκε σε Ηλέκτωρ. Αργότερα οι δρόμοι με την οικογένεια Μπόμπολα χώρισαν, για να προχωρήσει στην ίδρυση της ΕΠΑΝΑ, η οποία κατόπιν «γέννησε» την WATT.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στη συλλογή απορριμμάτων, την ανακύκλωσή τους, την ανάκτηση ενέργειας, την ασφαλή τελική διάθεση τους, την επεξεργασία αποβλήτων, τους χώρους υγειονομικής ταφής, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα όσα περιλαμβάνονται γύρω από την αλυσίδα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.

Κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), ενώ το κατά τη διάρκεια του 2021 είχε εκφράσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, διαδικασία που όμως μετατέθηκε μερικώς, με στόχο να «χτίσει» μεγαλύτερη αξία και να πετύχει υψηλότερη αποτίμηση. Η εταιρεία WATT τον περασμένο Μάρτιο εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Βιοξήρανσης απορριμμάτων στη Φυλή Αττικής, που ανοίγει νέους δρόμους για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων στην πρωτεύουσα.

Η WATT ήδη διαθέτει τρία Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε Κορωπί, Φυλή και Πάρο, συνολικής δυναμικότητας 140.000 τόνων, ενώ το 2020 παρουσίασε κύκλο εργασιών κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας