Μενού Ροή
Κέρδη από την διύλιση βλέπουν οι αναλυτές για την HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια)

Εντυπωσιακές επιδόσεις ενισχυμένες από τα εξαιρετικά ισχυρά περιθώρια διύλισης, προβλέπουν για την HELLENiQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την Optima Bank, στις ανακοινώσεις της προσεχούς Πέμπτης αναμένονται προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 293 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 652%.

Όπως αναφέρει εξαιρουμένης της επίδρασης των αποθεμάτων και των εφάπαξ, αναμένονται «προσαρμοσμένα» EBITDA 419 εκατ. ευρώ (+235% ετησίως) και "προσαρμοσμένα" καθαρά έσοδα 293 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 21ου. Όσον αφορά τις επιδόσεις του τμήματος διύλισης η εταιρεία επωφελήθηκε από την αδιάλειπτη λειτουργία των διυλιστηρίων και εκτιμάται ότι θα έχει κεφαλαιοποιήσει τα εξαιρετικά ισχυρά περιθώρια διύλισης κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αντισταθμίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, οδηγώντας τον κλάδο σε EBITDA ύψους357 εκατ. ευρώ (έναντι μόλις 57 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο).

Τα EBITDA του κλάδου ΑΠΕ εκτιμώνται σε 9 εκατ. ευρώ από την εγκατεστημένη ισχύ 340 MW (μετά την απόκτηση αιολικών πάρκων 55 MW στη Μάνη τον Ιούλιο).

Τα περιθώρια

Η διατήρηση των περιθωρίων διύλισης (με τα μεσαία αποστάγματα και τις ρωγμές βενζίνης χαμηλότερα αλλά κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν το 2ο τρίμηνο του 22) και η λειτουργία των διυλιστηρίων σε υψηλή δυναμικότητα (καθώς δεν πραγματοποιήθηκε συντήρηση το 3ο τρίμηνο του 22ου) μετριάστηκαν μόνο σε μικρό βαθμό από ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους (ένας βασικός παράγοντας για το λειτουργικό της HE, καθώς η ετήσια κατανάλωσή της πλησιάζει την 1 TWh).

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε περίπου 397 ευρώ/MWh τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο του 2022 από 119 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο το 3ο τρίμηνο του 2021).

Σημειώνεται επίσης ότι το εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης συνεχίζεται στα μισά του 4ου τριμήνου του 22ου έτους, επιτρέποντας στα διυλιστήρια να απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία το 2022.

Η μετοχή

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι η μετοχή θα συνεχίσει να επηρεάζεται στο εγγύς μέλλον από α) τάσεις περιθωρίου διύλισης, β) την πιθανή επιβολή του φόρου αλληλεγγύης (33%) που εισήχθη πρόσφατα στα επιπλέον τακτικά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ και γ) από την κατεύθυνση του ενεργειακού κόστους.

Τέλος, λόγω αυξημένων αποσβέσεων 60 εκατ. ευρώ, χρηματοοικονομικών εξόδων 25 εκατ. ευρώ και εισοδημάτων από συνεργάτες 42 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των υψηλών περιθωρίων στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της ELPEDISON, καταλήγει η πρόβλεψη σε καθαρά κέρδη 293 εκατ. ευρώ. Ενώ αντιπροσωπεύοντας τον αρνητικό αντίκτυπο (μετά από φόρους) 109 εκατ. ευρώ από τα αποθέματα και άλλες έκτακτες, τα Καθαρά Κέρδη σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ ανέρχονται σε 184 εκατ. ευρώ.

Η HELLENiQ ENERGY έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 22ου έτους την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας