Την επιβεβαίωση ότι ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί τον κεντρικό πόλο έλξης των εγχώριων αλλά και των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχεται να κάνει ένα ακόμη σπουδαίο deal που ανεβάζει το πρεστίζ και το ειδικό βάρος όλου του κλάδου.
Ο λόγος για τη συμφωνία του καναδικού fund Fairfax του ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα με τον όμιλο Μυτιληναίου για το «ποντάρισμα» 100 εκατ. ευρώ συνολικά, αποκτώντας - όταν ολοκληρωθούν οι κινήσεις - ποσοστό 6,57% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Πρόκειται για μια ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική επιχειρηματικότητα, την ελληνική οικονομία αλλά και τον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών που ανήκει ο όμιλος Μυτιληναίου.
H Fairfax θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Μυτιληναίος και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, για έναν όμιλο που βρίσκεται σε momentum αλλαγής… πίστας, καθώς μπήκε στο δείκτη MSCI Standard Greece τον περασμένο Μάιο, σήμερα ανακοινώνει το μεγάλο μετασχηματισμό που θα οδηγήσει στη νέα εποχή, με απώτερο στόχο την εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επίσης, στις 19 Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά, η μετοχή εισέρχεται στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones (Dow Jones Sustainability Indices), που χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας, ως εταιρεία μέλος του δείκτη DJSI Emerging Markets.
Παράλληλα, ο όμιλος στη φετινή χρήση θα διπλασιάσει τα μεγέθη του συγκριτικά με το 2020, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά τόσο σε κύκλο εργασιών όσο και σε κέρδη, ενώ η μετοχή έκλεισε και χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας άνοδο 8,53% το μήνα Δεκέμβριο.
Η Fairfax ήδη κατέχει το 2,79% των μετοχών της Μυτιληναίος και συμφωνήθηκε να αποκτήσει δύο επιπλέον πακέτα μετοχών, καθένα εκ των οποίων αντιστοιχεί σε 1,89% του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε η συμμετοχή της να αυξηθεί αρχικά στο 4,68% και τελικά στο 6,57%.
Ο πρόεδρος και CEO της Fairfax συμφώνησε να βάλει 100 εκατ. ευρώ, αρχικά αγοράζοντας στα 18,5 ευρώ ανά μετοχή 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές της Μυτιληναίος, αξίας 50 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μέσω ανταλλάξιμου ομολόγου θα αγοράσει άλλα 2,5 εκατ. ίδιες μετοχές, εντός της επόμενης διετίας, στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.
Η κίνηση της Fairfax που έτσι κι αλλιώς έχει «παλιά» σχέση, από το 2012 με την εταιρεία Μυτιληναίος καθώς τότε έφτασε να ελέγχει άνω του 5%, έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα κινήσεων που έχουν γίνει στον κλάδο της ενέργειας, είτε από εγχώρια, είτε από διεθνή χαρτοφυλάκια.
ΔΕΗ
Η ενέργεια είναι ο πιο... hot κλάδος του ελληνικού επιχειρείν, καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια σε αυξήσεις κεφαλαίου, ομόλογα και εξαγορές πάσης φύσεως. Ο κλάδος που το 2021 συγκέντρωσε κεφάλαια – ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία (ΔΕΔΔΗΕ) και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας εδώ και δεκαπέντε χρόνια (ΔΕΗ), συνεχίζει και το 2022 να ελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και να αποτελεί τον κυρίαρχο «κράχτη» για εγχώριους αλλά κυρίως ξένους επενδυτές.
Πρόσφατα θυμίζουμε έγινε γνωστό πως το Covalis Capital, ένα επενδυτικό σχήμα με έδρα τα νησιά Κέιμαν και γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ελέγχει πλέον ποσοστό άνω του 5% στη ΔΕΗ, το οποίο απέκτησε μέσω του Χρηματιστηρίου. Το fund που συμμετείχε με ένα σημαντικό ποσό στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Επιχείρησης το 2021 στην τιμή των 9 ευρώ, το τελευταίο διάστημα «έχτισε» ποσοστό άνω του 5% αγοράζοντας στην περιοχή μεταξύ 5,50 και 6 ευρώ, ενισχύοντας τη συμμετοχή του.
Το Covalis Capital επενδύει σε δημόσιες μετοχές, με έμφαση σε μετοχές ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ και σε αγορές αντιστάθμισης κινδύνου. Με κάλυψη 30 χωρών και περίπου 300 διαφορετικές εταιρείες, από τις οποίες 125-150 είναι ενεργές και υπό πλήρη κάλυψη, η εμπειρία του κλάδου της Covalis καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Motor Oil
Τον περασμένο Μάιο «κλείδωσε» το deal μεταξύ Motor Oil και ομίλου Ελλάκτωρ, με την πρώτη να καταβάλει 182 εκατ. ευρώ για το 29,87% των μετοχών της δεύτερης, ενώ εξαγόρασε και το 75% των δραστηριοτήτων σε ΑΠΕ, στο μεγαλύτερο έως τώρα deal που έχει γίνει το 2022 και ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο όλων των τελευταίων ετών.
Επίσης, πολλαπλά είναι τα υπόλοιπα, μικρότερου βεληνεκούς deals που έχουν γίνει μέσα στο 2022 στον κλάδο όπως η ΔΕΗ που εξαγόρασε τη Voltera από τον όμιλο AVAX έναντι 133 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος που απέκτησε τον περασμένο Αύγουστο τη WATT+VOLT έναντι 36 εκατ. ευρώ, ενώ πολλές εξαγορές έχει κάνει και ο όμιλος Motor Oil σε εταιρείες βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.
Intrakat
Η Intrakat που πλέον έχει περιέλθει στο επίκεντρο των εξελίξεων ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας εν μέσω στρατηγικών κινήσεων, κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξαγορών και ανάληψης νέων έργων, προ λίγων εβδομάδων ανακοίνωσε νέα μεγάλη αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ΑΜΚ που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως κλάδου, ενώ έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης αύξησης που είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 όπου είχαν αντληθεί 51,35 ευρώ, με τη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να είναι στα 1,90 ευρώ εκάστη.
Sunlight Systems
Παράλληλα, σημαντικές εξαγορές έχει κάνει στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό φέτος η εταιρεία Sunlight Systems, που ανήκει στο Olympia Group. Φέτος η εταιρεία έχει προχωρήσει στην εξαγορά δύο μεγάλων γερμανικών εταιρειών, των A. Müller και πρόσφατα της Triathlon, εξαγόρασε το 80% της ιταλικής PBM, της ελληνικής εταιρείας από το Κιλκίς Technoform (Τεχνοφόρμ A.E.), ενώ τον Οκτώβριο ανακοίνωσε μεγάλη επένδυση 40 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.