Μενού Ροή
ΔΕΔΑ: Επενδύσεις 378 εκατ. ευρώ έως το 2027 με στόχο τους 100.000 πελάτες

Επενδύσεις ύψους 378  εκατ. ευρώ που θα αυξήσουν την πελατειακή της βάση στους 100.000  πελάτες  προβλέπει το προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2023-2027 που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το προηγούμενο σχέδιο για την περίοδο 2022-2026.

Ο βασικός σχεδιασμός της ΔΕΔΑ -που εντάσσεται πλέον στο ευρύτερο πλάνο του μητρικού ομίλου Italgas προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων επενδύσεων στο τέλος του 2027, το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ θα επεκτείνεται σε 7 Περιφέρειες και 45 πόλεις της Ελλάδας, με την ένταξη 23 νέων πόλεων στα ενεργά δίκτυα που διαθέτει η ΔΕΔΑ. Αυτή τη στιγμή ο Διαχειριστής διαχειρίζεται και αναπτύσσει υποδομές σε  21 πόλεις σε 4 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο) και σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων υποδομών σε Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία.

Τα βασικά νέα έργα που εντάσσονται στο νέο Πρόγραμμα -σε σχέση με το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ πρόγραμμα που αφορά στην περίοδο 2021-2025- είναι τα εξής:

1.Eνίσχυση του Δικτύου Διανομής στην Κεντρική Μακεδονία με ανάπτυξη νέων υποδομών (δημιουργία αγωγού για τη σύνδεση με το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου ) για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο των πόλεων της Βέροιας και των Γιαννιτσών, για τις οποίες ο αρχικός σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προέβλεπε τροφοδοσία μέσω εικονικού αγωγού (CNG)

  1. Ενίσχυση του Δικτύου Διανομής στην Στερεά Ελλάδα για την τροφοδοσία της Στυλίδας, του Αχινού και του Καραβόμυλου, με το «βλέμμα» στραμμένο στα μεγάλα θερμοκήπια που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και την τροφοδοσία χαρτοβιομηχανίας στην περιοχή της Πελασγίας (UNIPAK) με δυνατότητα μελλοντικής ανάπτυξης μονάδας συμπαραγωγής
  2. Εκπόνηση μελετών για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη νησιωτική χώρα (Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ρόδος), εκτιμώντας ότι η συγκυρία για πρώτη φορά ευνοεί κάτι τέτοιο, λόγω αφενός της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου του LNG, αφετέρου της κατασκευής από τον ΔΕΣΦΑ της νέας προβλήτας Small Scale LNG στον Τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα οικονομικής τροφοδοσίας των νησιών. Σημειώνεται ότι η πρώτη περιοχή που θα μελετηθεί από τη ΔΕΔΑ είναι το Ηράκλειο της Κρήτης λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν ήδη εκφράσει βιομηχανικοί πελάτες στην περιοχή.

4.Εξειδίκευση και κοστολόγηση (από 2 έως 3,2 εκατ. ευρώ)  του  πιλοτικού έργου «Χωριό Υδρογόνου» που περιλαμβάνει Κεντρική παραγωγή υδρογόνου με αναμόρφωση φυσικού αερίου με ατμό («μπλε» υδρογόνο)  και μεταφορά του παραγόμενου CO2 με αγωγό και χρήση σε τοπικά θερμοκήπια ή εναλλακτικά  κεντρική παραγωγή υδρογόνου με αναμόρφωση με ατμό βιοαερίου ή βιομεθανίου χωρίς χρήση CO2. Στη συνέχεια προβλέπεται η μεταφορά του υδρογόνου με αγωγό προς 2 ομάδες σπιτιών (που αποτελούνται από περίπου 5 έως 10 νοικοκυριά η καθεμιά) και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τις δύο ομάδες κατοικιών και θερμότητας για τη μία από τις δύο, με σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από κυψέλες υδρογόνου.

 

Έργα βιομεθανίου

 

  1. Τέλος, η ΔΕΔΑ έχοντας καταθέσει στη ΡΑΕ συγκεκριμένη πρόταση για το ρυθμιστικό πλαίσιο του βιομεθανίου σχεδιάζει δυο πιλοτικά έργα στον κλάδο, που θεωρείται σημαντικός για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί και η μεγάλη έμφαση αλλά και τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτύξει η Italgas στα ανανεώσιμα αέρια, την οποία σκοπεύει να μεταφέρει στην Ελλάδα όπως έχει σημειώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Πάολο Γκάλο.

 

Το πρώτο πιλοτικό έργο αφορά σε βιομεθάνιο για αστικές και εμπορικές χρήσεις και περιλαμβάνει  Αναβάθμιση υφιστάμενης μονάδας παραγωγής βιοαερίου σε μονάδα βιομεθανίου και έγχυση σε δίκτυο Χαμηλής Πίεσης, προκειμένου να τροφοδοτηθούν αστικές, εμπορικές χρήσεις και μία βιομηχανική κατανάλωση.

 

Το δεύτερο έργο -που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια στην Κεντρική Μακεδονία-  αφορά σε βιομεθάνιο για βιομηχανική κατανάλωση και περιλαμβάνει την αναβάθμιση υφιστάμενης μονάδας παραγωγής βιοαερίου εγκατεστημένης ισχύος 1 Mwe σε μονάδα βιομεθανίου και έγχυση του παραγόμενου βιομεθανίου στο υφιστάμενο δίκτυο Μέσης Πίεσης.

Η ένταξη των νέων αυτών έργων σε Πρόγραμμα Ανάπτυξης επιτρέπει στη ΔΕΔΑ να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησής τους, με τους «φρέσκους» πόρους από το Repower EU  να εμφανίζονται  ως μια πιθανή διέξοδος, με δεδομένη και την αυξημένη έμφαση που προσδίδεται στα ανανεώσιμα αέρια από το υπό επικαιροποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας