Μενού Ροή
Το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο και τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard

«Φαβορί» για να αναλάβει τη συμπαραγωγή αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegmann είναι το εργοστάσιο της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Βόλου. Η εταιρεία Μεταλλικές Κατασκευές (ΜΕΚΤΑ) διατηρεί το εργοστάσιο του Βόλου εδώ και 59 χρόνια, από το 1964, ενώ απασχολεί περίπου 250 άτομα.

Η δραστηριοποίηση σε projects άμυνας και εξοπλισμών, είναι η λιγότερο γνωστή ενασχόληση του ομίλου Μυτιληναίος, την οποία «κληρονόμησε» άμα της συγχώνευσης μέσω απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, το γερμανικό υπουργείο άμυνας που έχει αποφασίσει να κάνει ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ, σχεδιάζει να αναθέσει μέρος των εργασιών του εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegmann που αφορά τη συμπαραγωγή αρμάτων μάχης Leopard στην ελληνική εταιρεία.

Αν «κλειδώσει» το project, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, που σε μια τόσο νευραλγική συγκυρία, θα αναβαθμίσει περαιτέρω το βιομηχανικό της αποτύπωμα, μάλιστα σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, όπως αυτός των εξοπλισμών και της άμυνας. Χωρίς να έχουν δοθεί λεπτομέρειες, το project αφορά τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής και εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σαφές ότι τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή θα είναι σημαντικά, ενώ επίσης μία τέτοια επένδυση θα συμβάλει στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι πολύ κοντά στην εθνική οδό, διαθέτει πρόσβαση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, υπάρχει λιμάνι και φυσικά αεροδρόμιο.

 

Το εκτόπισμα του εργοστασίου στο Βόλο

Το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ ξεκίνησε το 1964 και όπως λέγεται δεν έχει σταματήσει ούτε μια ημέρα έκτοτε! Δραστηριοποιήθηκε εξ αρχής στις μεταλλικές και στις σιδηροκατασκευές πάσης φύσεως, σε μια εποχή που στην Ελλάδα ήταν σε έναν οργασμό ανοικοδόμησης, καθώς ο αγροτικός πληθυσμός μετατρέπονταν ταχύτατα σε αστικό, κάτι που έφερε τεράστια ανάγκη για νέες κατοικίες.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και σε άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου καταλαμβάνουν έκταση 80.000 μ.², εκ των οποίων τα 25.000 μ.² είναι στεγασμένα. Στο εργοστάσιο πραγματοποιούνται σύνθετες βιομηχανικές εργασίες, όπως συναρμολόγηση, συγκόλληση, μηχανουργική κατεργασία, αμμοβολή – βαφή κ.α.

Απασχολεί μηχανικούς και τεχνίτες, με αντικείμενο τις ειδικές μεταλλικές κατασκευές υψηλής προστιθέμενης αξίας, που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και βαριού τύπου μηχανολογικό εξοπλισμό (πάγια).

Τα προϊόντα στο σύνολό τους καλύπτουν εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ σήμερα η ΜΕΤΚΑ αποτελεί τον τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μυτιληναίος για την κατασκευή εξειδικευμένων ενεργειακών έργων ευρείας κλίμακας που καλύπτουν το πλήρες φάσμα της μελέτης – προμήθειας – κατασκευής (EPC). Παράλληλα, στη μονάδα κατασκευάζονται εξαρτήματα και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται στη βαριά βιομηχανία, σε έργα υποδομών και άμυνας.

Στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, η ΜΕΤΚΑ εξυπηρετεί πληθώρα πελατών παγκοσμίως, ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο, διαθέτοντας πάνω από πενήντα χρόνια εμπειρία στη σύνθετη βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Σήμερα, η Μυτιληναίος (μέσω της ΜΕΤΚΑ) κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες εταιρείες στον τομέα έργων EPC παγκοσμίως, με παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας