Στην τελική -και πιο κρίσιμη- φάση έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την διοίκηση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Enel για την εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής Enel Romania. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το due diligence της ΔΕΗ στην Enel Romania -χωρίς να αποκαλύψει δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τα φαινόμενα- και τώρα εξελίσσονται οι τελευταίες συζητήσεις προ της κατάθεσης της δεσμευτικής προσφοράς του ελληνικού ομίλου, με δεδομένο ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των δυο εταιρειών η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων εκπνέει στο τέλος του μήνα.
Κι ενώ από τη Χαλκοκονδύλη (όπου βρίσκονται τα κεντρικά της ΔΕΗ τηρούν επισήμως «σιγή ασυρμάτου» για το θέμα της κατάθεσης της προσφοράς), από την έδρα της Enel στο Μιλάνο εκπέμπονται σήματα συγκρατημένης αισιοδοξίας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φραντσέσκο Σταράτσε πριν λίγες ημέρες να δηλώνει ότι «η διαδικασία (για την πώληση της Enel Romania) δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το θέμα είναι να αφεθεί να τελειώσει», με τον ίδιο να τοποθετεί τον χρόνο περάτωσης του deal (δηλαδή τις υπογραφές) πριν το τέλος Ιουνίου.
Η Enel «καίγεται» να δείξει προς τις αγορές ότι υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το στρατηγικό της πλάνο που περιλαμβάνει πώληση περιουσιακών στοιχείων σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο (και πλήρη αποχώρηση από κάποιες από αυτές μεταξύ των οποίων η Ρουμανία, η Αργεντινή και το Περού) στο πλαίσιο του στόχου για μείωση του τεράστιου χρέους της -το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση- στα 51-52 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους από το «ζενίθ» των 70 δις. ευρώ όπου διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε μόλις προχθές την πώληση μέσω της θυγατρικής της στη Λατινική Αμερική Enel Americas, των μεριδίων που κατείχε σε δυο θερμοηλεκτρικές μονάδες στην Αργεντινή έναντι 110 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταράτσε, εντός του έτους θα ολοκληρωθεί και η πώληση των assets του ομίλου στο Περού. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, εξάλλου, -πριν το Πάσχα- αναμένονται και εξελίξεις στην εν Ελλάδι θυγατρική της Enel, την Enel Green Power Hellas, με την επιλογή από τον μητρικό όμιλο ενός από τα πέντε ξένα funds (μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Macquarie, KKR και CVC Capital) που κατέθεσαν προσφορά για εξαγορά μετοχικού «πακέτου» ώστε να αναλάβουν τον ρόλο του στρατηγικού εταίρου που θα συνδράμει χρηματοοικονομικά την εταιρεία να αναπτύξει το αναπτυξιακό της σχέδιο στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της ΔΕΗ, που με την εξαγορά της Enel Romania θα «άλλαζε πίστα» από πλευράς μεγέθους διευρύνοντας το αποτύπωμά της σε μια μεγάλη αγορά των Βαλκανίων, με έμφαση στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ-, το σημείο-«κλειδί» για να κλείσει το deal είναι η δίκαιη αποτίμηση των assets της Enel Romania. Κρίσιμο στοιχείο της συναλλαγής είναι η αρχιτεκτονική της χρηματοδότησης, η οποία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των οίκων αξιολόγησης που παρακολουθούν την ελληνική εισηγμένη.
Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται την αγορά στη Ρουμανία του 70% των μετοχών των τριών εταιρειών διανομής ρεύματος που κατέχει η Enel Romania, το 100% της Enel Green Power Romania με χαρτοφυλάκιο «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος άνω του μισού γιγαβάτ (κυρίως αιολικά) και άδειες για νέα έργα ισχύος που προσεγγίζει τα 5 GW, και τις δυο εταιρείες προμήθειες ρεύματος της Enel Romania στη χώρα που έχουν περίπου 3 εκατ. πελάτες.