Τις μεγαλύτερες πιέσεις – μετά τις τράπεζες – δέχονται οι μετοχές των εταιρειών του ευρύτερου τομέα της ενέργειας στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις όπου η αγορά, αρχικά με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και κατόπιν λόγω της όψιμης χρηματοπιστωτικής κρίσης εξαιτίας της πτώχευσης της Silicon Valley Bank, έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση – διόρθωση.
Οι μετοχές της ενέργειας αλλά και αυτές των ενεργοβόρων βιομηχανιών δείχνουν ευάλωτες στη διόρθωση της αγοράς, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετές εξ αυτών είχαν ξεχωρίσει και στην πρότερη άνοδο της αγοράς.
Πάντως, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα έρχεται αίφνης αντιμέτωπη με ένα απρόσμενο τραπεζικό συμβάν, που είναι το δυσμενέστερο της τελευταίας 15ετίας, καθώς το αμέσως προηγούμενο συνέβη το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ακόμη είναι εξαιρετικά νωρίς για να «ζυγιστούν» τα δεδομένα και οι επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους, όμως ένα ενδεχόμενο τραπεζικό ντόμινο, σίγουρα θα επηρέαζε σύσσωμο τον κλάδο της ενέργειας που είναι ο πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια, αλλά και σημαντικά εκτεθειμένος στο δανεισμό, ακριβώς λόγω της πολύ… επιθετικής επιχειρηματικής του επέκτασης.
Στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις λοιπόν, μετά την 1η Μαρτίου που ο Γ.Δ. είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 0,76%, ο κεντρικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί σε ποσοστό 6,78%, ο FTSE 25 χάνει 7,41%, ο Mid Cap είναι στο -4,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί στη διόρθωση χάνοντας 15%, δεδομένου ότι ήταν αυτός που είχε τα μεγαλύτερα κέρδη πρωτύτερα.
Το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία
Είναι τέτοια η συγκυρία και το ιδιαίτερο timing που προς το παρόν η αγορά δεν έχει «καρπωθεί» το μεγάλο deal που έκανε η ΔΕΗ στη Ρουμανία με την εξαγορά της Enel Romania, που καθιστά την Επιχείρηση αλλά και εν γένει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη και μεγάλων προκλήσεων.
Ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σε μια συγκυρία μεγάλης πτώσης της αγοράς, όπου κυριαρχούσαν εύλογα οι τραγικές εξελίξεις του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και η διόρθωση της αγοράς, ενώ την Παρασκευή «έσκασε» η υπόθεση της Silicon Valley Bank.
Όπως σημειώνει εύστοχα ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η αγορά μέσα στον χαμό της εβδομάδας που πέρασε έδωσε ακόμα ένα μεγάλο deal. Η εξαγορά της Enel Romania από την ΔΕΗ αλλάζει ακόμα περισσότερο την Επιχείρηση, για την οποία μόλις πριν μερικά χρόνια αρκετοί μίλαγαν για πτώχευση. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία πλέον έχει μειωμένο δανεισμό 1,4 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται άθλος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, προχωρώντας παράλληλα σε επενδύσεις».
Η πορεία των μετοχών
Αφενός υπάρχει η αύξηση του πολιτικού ρίσκου μετά τη «μετάθεση» του χρόνου των εκλογών αλλά και το πλήγμα που δέχεται η κυβέρνηση λόγω του δυστυχήματος, ο οίκος DBRS κινήθηκε συντηρητικά την Παρασκευή και δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία – πάντα με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ενώ και η καθυστέρηση στο deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, επίσης έχει φέρει κόπωση στη μετοχή.
ΔΕΗ: Αρκετά ανθεκτική εικόνα, με απώλειες μόλις 4,29% το εφταήμερο της διόρθωσης όλου του Χ.Α., ενώ η αγορά επιδοκιμάζει το deal, με τον τίτλο να κλείνει θετικά (+1,26%) την περασμένη ιδιαίτερα πτωτική για τις υπόλοιπες μετοχές εβδομάδα.
Τέρνα Ενεργειακή: Η μετοχή υποχωρεί 6,85% το 7ήμερο, ενώ είναι στην κορυφή της πτώσης το 2023 στον Large Cap, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 9,27%. Θυμίζουμε πως προέρχεται από το περυσινό +50%, ενώ όλα τα περασμένα χρόνια ήταν μέσα στις πρώτες των αποδόσεων.
ΓΕΚ Τέρνα: Ο τίτλος υποχωρεί 5% το 7ήμερο της διόρθωσης, ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο +4,59%.
Motor Oil: Διορθώνει σε ποσοστό 7,86% το 7ήμερο, καθώς προέρχεται από διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ το 2023 βρίσκεται στο +8,52%. Πέρυσι είχε κυριαρχήσει με ράλι 59%.
Helleniq Energy: Ποσοστό 6,02% χάνει η μετοχή το εξεταζόμενο διάστημα, έχοντας γενικά συντηρητικό προφίλ είτε στις καλές είτε στις δύσκολες ημέρες για την αγορά, ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου μειώθηκαν μόλις στο +2,77%,
Mytilineos: Περισσότερο ανθεκτική εικόνα έχει η μετοχή, καθώς υποχωρεί 3,97% το 7ήμερο, ενώ το 2023 βρίσκεται στο +19,11%.
Ελλάκτωρ: Σημαντικές απώλειες 8,70% καταγράφει η Ελλάκτωρ από την 1η Μαρτίου, καθώς ναυάγησαν και οι συζητήσεις για την πώληση της Άκτωρ. Τα κέρδη από την αρχή του 2023 περιορίστηκαν στο +12,69%.
Revoil: Απώλειες 7,17% το 7ήμερο μολονότι δεν είχε συμμετάσχει στην πρότερη άνοδο. Μόλις στο +1,17% το 2023, με μικρή εμπορευσιμότητα. Η εικόνα της μετοχής πάντως αδικεί την επιχειρηματική υπόσταση του ομίλου.
Ελινόιλ: Στο -7,93%, έχει ανεβάσει φέτος όγκους για τα δεδομένα της, συνεχίζει να κερδίζει 13,59% το 2023.
Cenergy Holdings: Εύλογη διόρθωση 3,23% το 7ήμερο, δείχνει ανθεκτικότητα, παρουσίασε ρεκόρ μεγεθών για το 2022, ενώ το 2023 είναι στο +28,81%.
Τιτάν: Ισχυρές πιέσεις 9,29% με εφτά σερί πτωτικές συνεδριάσεις, τα κέρδη μειώθηκαν το 2023 στο +18,34%.
AVAX: Σημαντική πτώση σε ποσοστό 9,34% το 7ήμερο, ενώ τα κέρδη από την αρχή του χρόνου μειώθηκαν στο +8,55%.
Intrakat: Στο -7,51% το εξεταζόμενο διάστημα, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκλεισε και τις πέντε συνεδριάσεις κάτω. Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου μειώθηκαν στο +9,59%.
Αλουμύλ Μυλωνάς: Στο -3,52% το 7ήμερο, στο +11,17% το 2023.
Viohalco: Στο -5,18% το 7ήμερο, κρατάει κέρδη 9,61% από την αρχή του έτους. Δημοσίευσε μεγέθη ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα με κύκλο εργασιών στα 7 δισ. ευρώ, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο της χώρας.
ElvalHalcor: Απώλειες 3,37% το 7ήμερο, ενώ από την αρχή του έτους είναι στο πολύ φτωχό +6,17%, παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη.
Πλαστικά Θράκης: Πιέσεις σε ποσοστό 3,27% το 7ήμερο, ενώ από αρχή του χρόνου υστερεί με άνοδο μόλις 4,55%.