Εβδομάδα που θα κρίνει πολλά για την πορεία των αγορών αλλά και την προσπάθεια αποφυγής ενός παγκόσμιου ντόμινου ανησυχίας για τις τράπεζες, που θα μπορούσε να φέρει ανυπολόγιστες και σε καμιά περίπτωση προβλέψιμες εξελίξεις είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα.
Την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές, κυρίως της Ευρώπης αλλά και το Χ.Α. πιέστηκαν σημαντικά, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν από σήμερα, ύστερα από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο και ειδικά χθες το βράδυ όπου και ανακοινώθηκε πως η UBS Group AG, η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse Group AG με τίμημα 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία με κυβερνητική διαμεσολάβηση, με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που απείλησε να εξαπλωθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και να φέρει απροσδιόριστου εύρους τραπεζικό ντόμινο.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι αγορές θα δείξουν ότι πείθονται από την εν λόγω εξέλιξη και αν βγάλουν αντίδραση ανακούφισης, δεδομένης της πρότερης πίεσης. Τα προβλήματα κάθε άλλο παρά λύθηκαν με την εξαγορά – διάσωση της Credit Suisse, όμως είναι ένα πρώτο ισχυρό βήμα για να σβηστεί η… επιθετικότητα της πυρκαγιάς.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο η 3η εβδομάδα του Μαρτίου θα είναι κρίσιμη και καθοριστική, καθώς μετά τη μεγάλη πτώση κοντά στο 10% κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του μήνα, έχει πλησιάσει επικίνδυνα το κομβικό όριο των 1.000 μονάδων και πλέον καλείται να «διασώσει» αυτή τη ζώνη, ώστε να κρατήσει και ανοικτό το… παράθυρο του ανοδικού momentum.
Αν λοιπόν υπάρξει θετική ανάγνωση των εξελίξεων και βγει αντίδραση ανακούφισης στις αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο χρωστά επίσης αντίδραση μερικής αποκατάστασης. Πλην των τραπεζών που είναι ο άμεσος εμπλεκόμενος κλάδος και ο «εκφραστής» κάθε θετικής ή αρνητικής εξέλιξης στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική επενδυτική κοινότητα, τη μεγαλύτερη πτώση από την 1η Μαρτίου, την καταγράφουν οι ενεργειακές μετοχές.
Οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, έχουν πιεστεί πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις «μεγάλες» και κοσμογονικές εξελίξεις. Αυτό ασφαλώς έχει εξήγηση, καθώς μια ενδεχόμενη κατάρρευση – έστω και μερική – της τραπεζικής εμπιστοσύνης με το κλείσιμο κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα υποθήκευε σειρά κατασκευαστικών και ενεργειακών projects, τα οποία χωρίς την υποστήριξη του τραπεζικού τομέα, δύσκολα θα περπατούσαν.
Οι τράπεζες είναι οι… μάνες του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού συστήματος και εύλογα θεωρούνται ως ο κεντρικός παρονομαστής των εξελίξεων.
Οι ενεργειακές μετοχές στον FTSE 25
Η Motor Oil είναι στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25 αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, καθώς την Παρασκευή προσγειώθηκε στα 21,50 ευρώ, καθώς υποχωρεί 16,34% από την 1η Μαρτίου! Παράλληλα, γύρισε και αρνητικά το 2023, υποχωρώντας πλέον 1,47%. Μετά τα ιστορικά υψηλά των 25,70 ευρώ της 1ης Μαρτίου, κάποιοι, πολύ εύλογα, προχώρησαν σε «κλείδωμα» κερδών. Άλλωστε, το 2022 ήταν η πρώτη στον FTSE 25 με επίδοση +59%.
Πολύ μεγάλες πιέσεις σε ποσοστό 15,56% δέχεται και η Ελλάκτωρ, που είναι η δεύτερη μετοχή (πλην τραπεζών) σε πτώση σε όλο τον Large Cap κάτι που επίσης δεν είναι τυχαίο.
Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι απώλειες και για το έτερο μεγάλο διυλιστήριο της χώρας, την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) που υποχωρεί σε ποσοστό 13,25%, πέφτοντας την Παρασκευή στα 7,20 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 5 Δεκεμβρίου 2022. Μάλιστα, έχει γυρίσει αρνητικά και το 2023, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 5,14%.
H ElvalHalcor έχει επίσης πολύ κακή συμπεριφορά γενικότερα, καθώς υποχωρεί 11,24% από την 1η Μαρτίου, χωρίς πρωτύτερα να έχει συμμετάσχει στο ράλι της αγοράς. Γύρισε αρνητικά το έτος, χάνοντας 2,47%.
Η ΓΕΚ Τέρνα καταγράφει απώλειες 10,17% το εξεταζόμενο διάστημα, έχοντας γενικά μια… flat και μάλλον αδιάφορη εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς η αγορά δείχνει σημάδια κόπωσης λόγω της καθυστέρησης του deal πώλησης της πράσινης θυγατρικής.
Καλύτερη εικόνα πάντως έχουν μετοχές όπως ΔΕΗ που υποχωρεί 7,14%, λιγότερο από το -9,97% του Γ.Δ. και το -10,53% του FTSE 25, ενώ κρατάει άνοδο 19% φέτος. Η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 6,80% καθώς δεν είχε συμμετάσχει στην πρότερη άνοδο της αγοράς, ενώ το 2023 υποχωρεί 9,22%, που είναι οι μεγαλύτερες απώλειες (μετά τον ΟΤΕ) για φέτος στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα έχει η Μυτιληναίος που υποχωρεί μόλις 4,69% ενώ κρατάει κέρδη 18,23% φέτος.
Στον Mid Cap
Στον Mid Cap, οι πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές είναι επίσης μεγάλες. Η μετοχή της AVAX είναι στην κορυφή με απώλειες 15,71%, ενώ η Cenergy Holdings, παρά τα πολλά έργα που αναλαμβάνει και τα μεγέθη – ρεκόρ που ανακοίνωσε για το 2022, υποχωρεί σε ποσοστό 13,06%. Πλέον η μετοχή απέχει πάνω από μισό ευρώ από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 4,09 ευρώ από τις 2 Μαρτίου, καθώς την Παρασκευή έκλεισε στα 3,4950 ευρώ. Αν αλλάξει το σκηνικό στην αγορά, ασφαλώς χρωστάει αντίδραση αποκατάστασης.
Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ επίσης υποχωρεί σημαντικά χάνοντας 12,71%, γυρνώντας αρνητικά και το έτος (-2,24%), έχοντας γενικά αδιάφορη πορεία στο ταμπλό, μολονότι ως όμιλος αξίζει (πολύ) καλύτερης χρηματιστηριακής απεικόνισης. Η Intrakat χάνει 10,40%, κάτι που περιόρισε τα κέρδη από την αρχή του χρόνου μόλις στο +6,16%, ενώ η Αλουμύλ υποχωρεί κατά 7,93% από 1η Μαρτίου, με την απόδοση το 2023 στο +6,09%.
Τέλος, η μετοχή της Ελινόιλ μολονότι έχει μικρή εμπορευσιμότητα εντούτοις δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας καθώς υποχωρεί μόνο 3,52% από την 1η Μαρτίου, ενώ κρατάει κέρδη 19% από την αρχή του έτους, ενώ η Revoil είναι στο -7,17% το Μάρτιο και μόλις στο +1,17% το 2023.