Μενού Ροή
Λυγίζει ο Γερμανικός τραπεζικός γίγαντας Deutsche Bank; - Μεγάλες απώλειες της μετοχής της - ΄Έντονα πτωτικά Commerzbank και Societe Generale

Στο επίκεντρο ενός ακόμη ξεπουλήματος των χρηματοοικονομικών μετοχών που οδεύει προς το Σαββατοκύριακο, βρίσκονται οι αγορές, με χαρακτηριστικά σαν αυτά των αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse. Αυτή την φορά ο στόχος είναι η πιο εμβληματική των ευρωπαϊκών τραπεζών η πανίσχυρη Γερμανική Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα υποχώρησε 12% την Παρασκευή. Οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης στο ευρώ της Deutsche Bank, το υψηλότερο χρέος αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθησαν το 2019. Άλλες τράπεζες με υψηλή έκθεση στον εταιρικό δανεισμό υποχώρησαν επίσης, με την Commerzbank να υποχωρεί 9% και τη γαλλική Societe Generale να υποχωρεί 7%.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει συγκλονίσει τους επενδυτές και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού. 

Η νέα αναταραχή προκαλείται τόσο από το «ήξεις αφίξεις» της Αμερικανίδας υπ. Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αναφορικά με το εάν οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν ή όχι την εγγύηση σε όλες τις καταθέσεις, όσο και από νέα προβλήματα σε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους, όπως είναι αυτοί των Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse. 

«Η κατάσταση δεν θα λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά θα μετριαστεί μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. Απαιτείται επομένως υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία από τις τράπεζες θα εξεταστούν σε μεγάλο βαθμό».

Η πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται αφότου ρυθμιστικές αρχές και στελέχη εταιρειών προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές για την υγεία του κλάδου. Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης δεν αποτελεί «καμία ένδειξη» για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank Fabrizio Campelli σε συνέδριο χθες. 

Είπε επίσης ότι οι καταθέσεις λιανικής του γερμανικού δανειστή είναι «πολύ διαφοροποιημένες» και ως εκ τούτου δεν έχουν το είδος του κινδύνου συγκέντρωσης που φαίνεται να επιμένει στη Silicon Valley Bank.

Ο δείκτης Stoxx 600 Banks σημείωσε πτώση 4,4% την Παρασκευή, καθιστώντας τον τον κλάδο με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. 

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι οικονομικές προοπτικές και μάλιστα το πώς τόσο η οικονομία όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αντιμετωπίσουν την ύφεση», δήλωσε ο James Athey, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn. «Τότε είναι πιο πιθανή η απομείωση περιουσιακών στοιχείων. Αλλά φυσικά το πρώτο μπορεί εύκολα να επισπεύσει το δεύτερο, επομένως είναι μια εύθραυστη κατάσταση». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας