Μερικές από τις καλύτερες αποδόσεις σε όλο το ελληνικό χρηματιστήριο είχαν οι ενεργειακές μετοχές ή οι μετοχές πολύ ενεργοβόρων ομίλων το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ το Μάρτιο οι περισσότεροι τίτλοι κινήθηκαν διορθωτικά, ακολουθώντας τη γενική κατεύθυνση της αγοράς. Από τις 18 μετοχές ενέργειας ή ενεργοβόρων ομίλων που υπάρχουν στον πίνακα που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή, μόνο τρεις κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο, ενώ τέσσερις μετοχές είχαν κέρδη άνω του 20%, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο.
Άλλωστε, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η πλειονότητα των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε θετικά, ενώ αρκετές μετοχές έφεραν και πολύ καλές αποδόσεις. Στο σύνολο της αγοράς, δέκα μετοχές έκλεισαν το τρίμηνο με άνοδο άνω του 40%, τριάντα μετοχές είχαν κέρδη από 30% και άνω, 55 ενισχύθηκαν άνω του 10%, ενώ συνολικά 104 μετοχές είχαν θετικό πρόσημο την ίδια περίοδο. Στον αντίποδα, μόνο οκτώ μετοχές είχαν απώλειες άνω του 10%, ενώ συνολικά 42 τίτλοι είχαν έστω και οριακά αρνητική απόδοση.
Cenergy Holdings και Μυτιληναίος έκλεισαν στην κορυφή των αποδόσεων το πρώτο τρίμηνο, ενώ έδειξαν και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και το μήνα Μάρτιο, που η υπόλοιπη αγορά διόρθωσε σημαντικά.
Cenergy Holdings: Έκλεισε με άνοδο 29,50% πετυχαίνοντας στις αρχές του Μαρτίου νέα ιστορικά υψηλά στα 4,09 ευρώ, ενώ συνεχίζει να κερδίζει διαγωνισμούς κομβικών έργων διεθνώς που έχουν φέρει το ανεκτέλεστο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Η χρήση του 2022 ήταν μακράν η καλύτερη στην ιστορία του ομίλου. Αντοχές το Μάρτιο, καθώς έχασε μόλις 0,40%.
Μυτιληναίος: Με άνοδο 29,10% συνεχίζει την καλή εικόνα του 2022 όπου και ενισχύθηκε σε ποσοστό 34%. Κλείνει σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, καθώς χθες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 26,70 ευρώ, με την αποτίμηση ήδη να ξεπερνά τα 3,8 δισ. ευρώ και φαίνεται πως δε θα αργήσει να σπάσει το φράγμα των 4 δισ. ευρώ! Είναι στην 6η θέση των αποτιμήσεων του Large Cap, ενώ ο μεγάλος στόχος της εισόδου στον FTSE 100 του Λονδίνου, διαρκώς έρχεται και πιο κοντά. Κατέγραψε άνοδο και το Μάρτιο, σε ποσοστό 2,70%.
ΔΕΗ: Έβγαλε το πρώτο τρίμηνο με άνοδο 21,70% συνεχίζοντας τη βελτίωση της εικόνας της στο ταμπλό, ενώ μέσα στο Φεβρουάριο «κλείδωσε» την εξαγορά της Enel Romania, πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ελληνική επιχειρηματικότητα και το μεγαλύτερο από ελληνική μη τραπεζική εταιρεία στο εξωτερικό από καταβολής… Απώλειες 3,90% το μήνα που έφυγε.
Τιτάνας: Καταγράφει άνοδο 21,60% το πρώτο τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας και τα αποτελέσματα του 2022 που ήταν τα κορυφαία της τελευταίας 15ετίας. Είχε πτώση 8,70% το Μάρτιο.
Ελλάκτωρ: Ενισχύεται σε ποσοστό 15,70% συνεχίζοντας μετά το +34,72% του 2022, καθώς εμπλέκεται στα δύο σημαντικότερα ενεργειακά deals της αγοράς τη διετία. Το 2022 η Motor Oil αγόρασε το 30% και την «πράσινη» Άνεμος, ενώ την περασμένη εβδομάδα κλείδωσε η πώληση του κατασκευαστικού βραχίονα Άκτωρ στην Intrakat. Στόχος του management της Ελλάκτωρ είναι η απαλλαγή από βαρίδια που έχουν πολύ μεγάλο ρίσκο και λίγες προοπτικές κερδοφορίας και ο εστιασμός σε αποκλειστικά κερδοφόρες δραστηριότητες, με αιχμή τις παραχωρήσεις. Τον περασμένο μήνα είχε πτώση 9,60%.
Ελινόιλ: Καταγράφει άνοδο 14,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αυτό παρά την πτώση – διόρθωση 9,50% το μήνα που πέρασε.
Αλουμύλ: Έβγαλε το τρίμηνο με άνοδο 8,90% παρά τη διόρθωση 6,70% του Μαρτίου. Ο όμιλος αναμένει ιστορικά υψηλά μεγέθη το 2022 και ακόμα καλύτερα το 2023.
Intrakat: Έβγαλε το τρίμηνο με άνοδο 8,90%, ενώ υποχώρησε 8,10% το μήνα Μάρτιο. Εμπλέκεται στα ισχυρότερα deal του κλάδου την τελευταία διετία, ενώ έχει κάνει και δύο αυξήσεις κεφαλαίου το ίδιο διάστημα, αλλάζοντας πολλές… πίστες σε μέγεθος, μετοχικό και κεφαλαιακό εκτόπισμα.
Motor Oil: Το 2022 είχε κλείσει στην κορυφή των κερδών με απόδοση +59%, ενώ το πρώτο φετινό τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 8,50%. Το Μάρτιο υποχώρησε κατά 5,60%. Χθες έκλεισε στα 24,24 ευρώ, ενώ έχει ιστορικό υψηλό από τις 20 Φεβρουαρίου όταν είχε βρεθεί στα 25,82 ευρώ ενδοσυνεδριακά. Την άλλη Τρίτη 11 Απριλίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 2022, που θα είναι… εκκωφαντικά.
Viohalco: Υποχώρησε κατά 8,30% το μήνα Μάρτιο, οπότε η απόδοση από την αρχή του χρόνου μειώθηκε στο +8,50%.
ΑΔΜΗΕ: Έχασε 7,80% το Μάρτιο, μειώνοντας τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο στο +3,50%. Παραμένει εν πολλοίς στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των ενεργειακών μετοχών, παρά τα ισχυρά προσόντα της.
Πλαστικά Θράκης: Πτώση 5,70% το Μάρτιο και άνοδο 2,10% το τρίμηνο. Υποφέρει από την αύξηση του ενεργειακού κόστους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
ElvalHalcor: Πτώση 6,80% το Μάρτιο, άνοδο μόλις 2% το τρίμηνο, όταν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς έχει καλές αποδόσεις. Πλήρης απογοήτευση για τη μετοχή ενός ομίλου που μάλλον αποτελεί την κορυφαία μεταλλευτική εταιρεία της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος! Διαπραγματεύεται και αρκετά κάτω από την τιμή που έγινε το placement πριν 24 μήνες, τον Απρίλιο του 2021 όταν ο όμιλος Viohalco έδωσε 25 εκατ. μετοχές, ήτοι το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ElvalHalcor στα 2 ευρώ ανά μετοχή.
AVAX: Είχε τη μεγαλύτερη πτώση σε όλο τον κλάδο το μήνα Μάρτιο χάνοντας 16%, ενώ το τρίμηνο έκλεισε μόλις στο +1,60%. Χθες πάντως, πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου ξέσπασε με άνοδο 7,64% και ενισχυμένο όγκο.
ΓΕΚ Τέρνα: Υποχώρησε κατά 7,70% το Μάρτιο, με τα κέρδη το τρίμηνο να εξανεμίζονται (+0,70%). Υπάρχει κόπωση, λόγω καθυστέρησης του deal πώλησης της πράσινης θυγατρικής.
Revoil: Παραμένει πληγή η πολύ μικρή εμπορευσιμότητα, ενώ γενικότερα στο ταμπλό έχει αδιάφορη πορεία, σε μόνιμη βάση. Έχασε 8,90% το Μάρτιο, υποχώρησε 0,40% το τρίμηνο.
Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ): Κακή εικόνα για τα… κυβικά του ομίλου στο ταμπλό, η αγορά δικαίως περιμένει πολύ καλύτερα πράγματα. Πτώση 9,60% το Μάρτιο, απώλειες 0,40% το πρώτο τρίμηνο.
Τέρνα Ενεργειακή: Και εδώ ισχύει ότι γράψαμε για τη μητρική. Η καθυστέρηση στο κλείδωμα του deal πώλησης έχει απονευρώσει σημαντικά τα αντανακλαστικά της μετοχής, που έχασε 0,20% το Μάρτιο ενώ στο τρίμηνο είναι στο -3,50%. Πάντως, γενικά τα τελευταία χρόνια ήταν μέσα στις κορυφαίες των αποδόσεων.