Μενού Ροή
Quest Energy: Δρομολογεί νέες εξαγορές και προσθήκες φωτοβολταικών το 2023

Ένα από τα πιο ισορροπημένα, υγιή και σωστά διαμορφωμένα ενεργειακά χαρτοφυλάκια στην ελληνική επικράτεια έχει η Quest Energy, η ενεργειακή θυγατρική του ομίλου Quest Συμμετοχών που έχει μπει στον ενεργειακό κλάδο με προσεκτικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, ως περιφερειακός «παίκτης», καταφέρνοντας όμως να έχει εξαιρετικές αποδόσεις και υψηλά περιθώρια κέρδους.

Το 2022, τα ενοποιημένα έσοδα της Quest Energy έσπασαν για πρώτη φορά το φράγμα των 10 εκατ. ευρώ διαμορφούμενα στα 10,1 εκατ. ευρώ, με άνοδο 13% έναντι του 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,6 εκατ. αυξημένα κατά 19%, σε σχέση με το 2021. Ο λόγος της αύξησης είναι η ωρίμανση των επενδύσεων και η προσθήκη νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος 6,2 MW.

Σημειώνεται πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στο τέλος του 2022 της Quest Energy έφτασε τα 34,2 ΜW, ξεπερνώντας την αρχική στόχευση που ήταν για 32 MW. Θυμίζουμε πως στο τέλος του 2021 η ενεργειακή «δύναμη» ήταν στα 30 MW, ενώ στο τέλος του 2020 ήταν στα 28 MW.

Για το 2023, το πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει νέες εξαγορές και προσθήκες φωτοβολταϊκών σταθμών και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις. Μάλιστα, ο στόχος είναι η αύξηση της ισχύος του χαρτοφυλακίου των φ/β σε πάνω από 40 MW μέσα στο 2023.

 

Οι εξαγορές του 2022

Θυμίζουμε πως το 2022 η Quest Συμμετοχών έκανε κάποιες στοχευμένες εξαγορές, που αύξησαν το ενεργειακό αποτύπωμα της Quest Energy. Στα μέσα Ιανουαρίου 2022 η Quest Συμμετοχών ολοκλήρωσε την εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2MW.

Πρόκειται για σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί εντός του Νομού Αττικής, ενώ η εξαγορά έγινε έναντι συνολικού τιμήματος 1,56 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού. Η εξαγορά έγινε μέσω των 100% έμμεσων θυγατρικών της εταιρειών Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας Αμαλία ΜΑΕ και Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας Μεγάλο Πλάϊ ΜΑΕ. Μετά από αυτή την εξαγορά, η (τότε) εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, της Quest Energy είχε ανέλθει στα 30MW.

Τον Αύγουστο του ‘22, μέσω της Ξυλάδες Ενεργειακή ΑΕ εξαγόρασε φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 3,5MW, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εντός του Νομού Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος 3,2 εκατ. ευρώ. Μετά την ανωτέρω εξαγορά, η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών ανήλθε (τότε) σε 33,5 MW. Έτσι, από το καλοκαίρι του 2022 ξεπεράστηκε ο στόχος του έτους που ήταν η συνολική ισχύς να υπερβεί τα 32ΜW.

Όπως έχει τονίσει ξεκάθαρα ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Quest Θεόδωρος Φέσσας, η Quest Energy είναι περιφερειακός «παίκτης» στις ΑΠΕ, «δεν διαθέτουμε ηγετική θέση όπως σε άλλους κλάδους. Αν και οι ΑΠΕ έχουν διψήφια απόδοση, δεν διαμορφώνουν μεγάλο μέρος των κερδών μας», έχει σημειώσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, χωρίς όμως να αρνείται τις προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο.

Γενικότερα, το management του ομίλου σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικό ποσό 6 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση του αποτυπώματος στο χώρο της πράσινης ενέργειας, οπότε αναμένονται και άλλες προσεκτικές κινήσεις – εξαγορές, όταν κριθεί ότι υπάρχει συμφέρουσα ευκαιρία. Σημειώνεται πως τα τελευταία τρία χρόνια, η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις έχοντας πλέον 17 φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ενώ βρίσκεται σε μια νέα φάση ανάπτυξης και επενδύσεων.

 

Quest: Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις το 2022 στο σύνολο του ομίλου

Στο σύνολο του ομίλου Quest Συμμετοχών, οι πωλήσεις σε ενοποιημένη βάση το 2022 έσπασαν το φράγμα του ενός δισ. ευρώ, φτάνοντας σε 1,032 δισ. ευρώ (+12,7%) έναντι 915,9 εκατ. ευρώ το 2021 και 721,3 εκατ. ευρώ το 2020. Παρουσιάζει δηλαδή διψήφια ετήσια αύξηση εργασιών που για τέτοια μεγέθη δεν είναι καθόλου σύνηθες.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων σε 55 εκατ. ευρώ (+6,6%) και τα κέρδη μετά τους φόρους σε 42 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση των μετόχων διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή, ήτοι θα διανεμηθούν κέρδη συνολικού ύψους 21,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.

Σημειώνεται πως ο όμιλος Quest Συμμετοχών είναι από τους πλέον πολυσχιδείς στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με διασπορά κινδύνου αλλά και αυξημένης προστιθέμενης αξίας. Έχει δραστηριότητα σε τομείς όπως είδη πληροφορικής (μέσω των iSquare και iStorm), υπηρεσίες πληροφορικής (μέσω της Unisystems, Intelli Solutions, Team Candi), ταχυμεταφορές (μέσω της ACS Courier), ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (μέσω της Quest Energy), ενώ αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την Briq Properties η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. προ μερικών ετών.

Συνάμα, μέσω της θυγατρικής Clima Quest Μ.Α.Ε. έχει αναλάβει την αποκλειστική διανομή στην ελληνική αγορά του συνόλου των προϊόντων κλιματισμού του διεθνούς οίκου GREE, ενώ εισέρχεται και στον χώρο των λευκών συσκευών μέσω της Γ.Ε. Δημητρίου, στην οποία θα γίνει στρατηγικός επενδυτικής. Η τελευταία είναι επίσημος αντιπρόσωπος σημαντικών brands όπως τα Τoyotomi, IZOLA, Kerosun, Singer κ.α.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Quest Συμμετοχών έχει μια από τις μεγαλύτερες ρευστότητες στο ελληνικό χρηματιστήριο με συνολικές διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης πάνω από 200 εκατ. ευρώ, κάτι που δίνει τεράστια ευχέρεια κινήσεων, ανάλογα με το timing.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας