Μενού Ροή
Το νέο αμυντικό δόγμα της Ευρώπης, η Intracom Defense, το ΝΑΤΟ και οι startups

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία που ήδη είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 15 μήνες, έχει αλλάξει σημαντικά τις προτεραιότητες αλλά και τους προϋπολογισμούς ολόκληρων κρατών, που στρέφονται σε πλήρη αναθεώρηση των πολιτικών περί άμυνας, εξοπλισμών, αμυντικής θωράκισης αλλά και ενεργειακής αυτονομίας και επάρκειας.

Σύσσωμη η Ευρώπη και όχι μόνο έχει αλλάξει τακτική, στρεφόμενη σε πολιτικές που ενισχύουν την άμυνα, φέρνουν ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ μεγάλη είναι και η κινητικότητα στον κλάδο της ναυτιλίας μέσω ανάπτυξης ναυπηγικής βιομηχανίας.

Το νέο αμυντικό δόγμα της Ευρώπης και ο «παροξυσμός» εξοπλιστικών προγραμμάτων που η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν, φέρνει στο προσκήνιο κάθε μικρή ή μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κρίσιμο αυτό τομέα, είτε είναι startup, είτε καθιερωμένη βιομηχανία.

Θυμίζουμε πως μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει από πέρυσι κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ (το 2% του ΑΕΠ) κάτι που ανοίγει διάπλατα τη βεντάλια των ευκαιριών για όλες τις περιφερειακές εταιρείες, όπως η Intracom Defense Electronics που λειτουργούν επικουρικά στους μεγάλους ομίλους παραγωγής οπλικών συστημάτων, πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και άλλων εξαρτημάτων.

Χθες ανακοινώθηκε πως η Γερμανία αποφάσισε να αγοράζει άλλα 50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Puma, καθώς την Τετάρτη η επιτροπή προϋπολογισμού έδωσε τη συγκατάθεσή της για την αγορά αυτού του εξοπλισμού, ο οποίος θα κοστίσει στο ομοσπονδιακό κράτος 1,5 δισ. ευρώ. Η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την αγορά άλλων πενήντα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Puma για τις ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις, την Μπούντεσβερ.

Η πώληση της Intracom Defense στην ισραηλινή IAI

Μόλις την περασμένη Τρίτη 9 Μαΐου ανακοινώθηκε πως η κορυφαία ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ), συμφώνησε να αποκτήσει το 90,91% της ελληνικής Intracom Defense Electronics (IDE), έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ. H συμφωνία «κλείδωσε» μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές «έπεσαν» την Τρίτη στο πλαίσιο της μεγάλης διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, λίγο μετά τα εγκαίνια.

Η Israel Aerospace Industries ή IAI είναι ο κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας του Ισραήλ, που παράγει εναέρια και αστροναυτικά συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση. Η IAI ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Ισραήλ και μαζί με την εταιρεία Rafael έχουν κατασκευάσει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, που θεωρείται από τα αποτελεσματικότερα διεθνώς.

Υπενθυμίζεται ότι η Israel Aerospace Industries (IAI), έχει σύμβαση με την Intracom Defense για την προμήθεια ολοκληρωμένου Υβριδικού Συστήματος Παροχής Ενέργειας, βασισμένο στην προηγμένη τεχνολογία Hybrid Electric Power Systems (HEPS) οπότε γνωρίζει πάρα πολύ καλά ήδη τι παράγει η IDE.

Η Ιntracom Defense είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα. Μέσα στο 2022, ανέλαβε από το ΝΑΤΟ (NSPA) την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT, ενώ με την Diehl Defence ανέλαβε νέες εργασίες που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T. To ανεκτέλεστο έργων της Intracom Defense ανέρχεται σε 92 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν έχει δανεισμό.

Πλέον, μέσω της εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας, ο ισραηλινός αμυντικός κολοσσός που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘50 θα κάνει δυναμικό μπάσιμο σε projects χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε αναβάθμιση της αμυντικής τους θωράκισης.

Το ΝΑΤΟ και η πρόσκληση των ελληνικών startups

Μια άλλη εξέλιξη που μαρτυρά την ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα αλλά και την ανάγκη αναβάθμισης της τεχνολογίας της αμυντικής βιομηχανίας και όλου του οικοσυστήματος πέριξ αυτής, είναι η κίνηση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει τέσσερις πυρήνες καινοτομίας στη χώρα μας, ζητώντας τη συνδρομή ελληνικών startups με αντικείμενο την αμυντική βιομηχανία.

Η βορειοατλαντική συμμαχία, μέσω του Επιταχυντή Αμυντικής Πρωτοβουλίας (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) ή αλλιώς «DIANA», αποκτά παρουσία σε τέσσερις τοποθεσίες στην Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ εγκαθιστά έναν επιταχυντή καινοτομίας στον Δημόκριτο στην Αθήνα και έναν στο ΙΤΕ στην Κρήτη.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί τέσσερα Κέντρα Δοκιμών στη χώρα μας, εξειδικευμένα σε τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες αυτονομίας, δεδομένα, κβαντική τεχνολογία, βιοτεχνολογίες και νέα υλικά. Το ένα θα εγκατασταθεί στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη, ένα δεύτερο στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αθήνα, ένα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ στην Πάτρα και ένα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μάλιστα, οι startups που θα εγκατασταθούν στους επιταχυντές του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια 1 δισ. δολ., τα οποία έχει ενεργοποιήσει η Συμμαχία μέσω ειδικού venture capital fund που δημιούργησε, με στόχο τη χρηματοδότηση νεοφυών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αμυντική υψηλή τεχνολογία παγκόσμια.

Το ΝΑΤΟ θα επιλέξει νεοφυείς εταιρείες απ’ όλα τα κράτη - μέλη, οι οποίες αναπτύσσουν τεχνολογίες με δυνατότητα διττής χρήσης, για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Αφού επιλεγούν οι εταιρείες, θα μπουν σε έναν από αυτούς τους εννέα επιταχυντές στην Ευρώπη, με τη Συμμαχία να επιλέγει τις startups που θέλει να επενδύσει, με προφανή στόχο και να αποκτήσει δική της τεχνολογική καινοτομία.

Σύμπραξη Naval Group και NAFS για ναυπήγηση κορβετών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την ίδια ώρα, τη σύμπραξη για τη ναυπήγηση των κορβετών Gowind στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοίνωσαν η εταιρεία Naval Group και η NAFS, διαχειρίστρια εταιρεία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών προβλέπεται η κατασκευή δύο κορβετών και το δικαίωμα option για άλλη μία. Η Συμφωνία Σύμπραξης μεταξύ NAFS και Naval Group τονίζει την προσέγγιση των μερών σε προληπτικό επίπεδο, τη δύναμη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους και τη συμβολή τους στην αναζωογόνηση της ναυπηγικής ικανότητας στην Ελλάδα.

Η Naval Group έχει μια μοναδική και αποδεδειγμένη εμπειρία στη Μεταφορά Τεχνολογίας (ToT), η οποία θα ωφελήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική βιομηχανία και επίσης θα εγγυηθεί την έγκαιρη παράδοση των πολεμικών πλοίων Gowind® HN.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας