Μενού Ροή
Recycom: Ποια είναι η εταιρεία που ανακυκλώνει τα ρούχα μας

Ιδρύθηκε πριν από έντεκα χρόνια, το 2012 και έκτοτε πρωτοστατεί στη συλλογή, ταξινόμηση και περαιτέρω οργάνωση των προς ανακύκλωση χιλιάδων τόνων ρούχων σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση της αξίας που έχουν αυτά, είτε παίρνοντας το δρόμο για την επαναχρησιμοποίηση, είτε για τη διανομή μέρος αυτών σε ευπαθείς ομάδες, είτε για την οργάνωση του «δρόμου» προς την ανακύκλωσή τους.

Ο λόγος για την εταιρεία Recycom που είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία εφαρμόζει από το 2012 στην Ελλάδα με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο, ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Με πάνω από 150 συνεργαζόμενους Δήμους και Φορείς και 2.000 τοποθετημένους κόκκινους και μοβ κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, σε όλη την Ελλάδα, η Recycom ανακτά τα είδη που κατέληγαν μέχρι πρότινος στα σκουπίδια και τις χωματερές και τα επαναθέτει σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο. Η εταιρεία διαθέτει πέντε εγκαταστάσεις διαλογής σε Αττική, Ήπειρο και Κρήτη.

Μετά από διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη ανά την Ελλάδα. Ένα μέρος τους, διατίθεται για την κάλυψη αναγκών – π.χ. σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών – ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται, με σκοπό την επανάχρηση, τη δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικών και άλλων υλικών.

 Μόνο το 2022 έντεκα τόνοι καθαρού ρουχισμού δόθηκαν σε συμπολίτες που το είχαν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνολικά έχει προσφέρει βοήθεια σε 152.000 συνανθρώπους μας σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχει κάνει η Recycom, το 85% των ρούχων που αγοράζει η ανθρωπότητα καταλήγουν στα σκουπίδια και στις χωματερές, ενώ 15 κιλά ρουχισμού πετάει κάθε χρόνο ο μέσος Ευρωπαίος στα σκουπίδια!

Συνολικά, 13.590.905 κιλά ρουχισμού αποτράπηκαν από τη ρίψη σε Χ.Υ.ΤΑ από το 2012 έως και σήμερα! Επίσης, για την κατασκευή ενός μόνο τζιν, απαιτούνται οκτώ λίτρα νερού.

Όραμα της εταιρείας είναι η ίδρυση και ανάπτυξη στην Ελλάδα ενός σύγχρονου κέντρου ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων συμβάλλοντας έτσι στην ελληνική οικονομία, με την επένδυση νέων κεφαλαίων και με τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας. Η Recycom διαθέτει όλες τις απαραίτητες από τον νόμο άδειες για τη συλλογή – μεταφορά και διαχείριση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης – υπόδησης καθώς και εργαστηρίου. Επίσης, αποτελεί εγγεγραμμένο μέλος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ), υποβάλλοντας κάθε χρόνο τις σχετικές αιτήσεις.

Ούσα η ίδια πιστοποιημένη με βάση τα πρότυπα ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015, δίδει έμφαση στην αναγνώριση, την εφαρμογή, τη διαχείριση και την συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διεργασιών της, εγγυώμενη την ορθή λειτουργία του προγράμματος.

Η Recycom αντιμετωπίζει τα ζητήματα ανακύκλωσης με βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητάς της. Σε συνεργασία με τους πολίτες, παραγωγικούς φορείς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και Δημόσιους Οργανισμούς, ανακτά τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές και τα επαναθέτει σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο.

Μέσω της τοποθέτησης των κόκκινων και μοβ κάδων σε πληθώρα σημείων ανά την Ελλάδα, προσπαθεί να «χτίσει» κουλτούρα ανακύκλωσης και στο ρούχο, που στη χώρα μας είναι ακόμη – ως νοοτροπία – στα σπάργανα,.

Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομούνται πόροι και ενέργεια, ενώ συμβάλει στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Σύμφωνα με μετρήσεις, με τη σωστή ανακύκλωση ρούχων που προτείνονται και με σωστή διαχείριση, στα σκουπίδια καταλήγει τελικώς μόνο το 2%. Το υπόλοιπο ποσοστό δωρίζεται, σε ευπαθείς ομάδες, και εξάγεται στα κέντρα ανακύκλωσης με σκοπό την εκ νέου χρήσης του.

 

Τι γίνονται τα ρούχα

 Μετά από μικρή διαλογή, τα άριστα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν, στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς.

  • Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ φυσικές καταστροφές).
  • Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κ.λπ.

 

Οι προσδοκώμενοι στόχοι

  • Προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης και της εκ νέου χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών, με την παροχή βοήθεια στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες της χώρας διαθέτοντας μέρος των άριστα ποιοτικά ενδυμάτων.
  • Καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για αντιμετώπιση της απειλής των κλιματικών αλλαγών.
  • Ανάδειξη της ευαισθητοποίησης των πολιτών για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλον και γενικότερα στο σύγχρονο κόσμο, αποτελώντας το παράδειγμα των μελλοντικών υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών της κοινωνίας.
  • Συμβολή στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος, και στην βοήθεια εξοικονόμησης πόρων.
  • Προώθηση των αναγκαίων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δράσεων ανακύκλωσης.

 

Συμμετοχή στην έκθεση Verde.tec

Η Recycom είχε δυναμική παρουσία την 5η διεθνή έκθεση Verde.tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 19 Μαρτίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας. Πρόκειται για την μοναδική εξειδικευμένη έκθεση της χώρας για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία και τις έξυπνες πόλεις, όπου το παρόν έδωσαν πάνω από 120 εκθέτες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ οι επισκέψεις το τριήμερο ξεπέρασαν τις 13.000.

 

Η βιομηχανία μόδας ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων ρύπων άνθρακα

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 8 έως 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο κλάδος – όσο απίστευτο κι αν φαίνεται - καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι κλάδοι της αεροπορίας και της ναυτιλίας μαζί!

Όπως μεταδίδει το BusinessInsider, περίπου 59.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν κάθε χρόνο στο λιμάνι της Χιλής εκ των οποίων – τουλάχιστον 39.000 τόνοι – μεταφέρονται σε χωματερές στην έρημο. Ο Άλεξ Καρένο, πρώην εργαζόμενος στο τμήμα εισαγωγών του λιμανιού Iquique, αποκάλυψε ότι στη Χιλή καταλήγουν «απούλητα ρούχα από όλο τον κόσμο».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σύμφωνα με τον ιδρυτή της EcoFibra, Φράνκλιν Ζαπέντα το εξής: «Τα ενδύματα αυτά, δεν είναι βιοδιασπώμενα και περιέχουν χημικά προϊόντα, επομένως δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς χώρους υγειονομικής ταφής».

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας