Μενού Ροή
AXIA: «Βλέπει» αύξηση στα EBITDA της ΔΕΗ

Το απόγευμα της Πέμπτης (25/5), μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα δημοσιευτούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του 2023, με την Axia να σημειώνει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει βελτιωμένη κερδοφορία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AXIA, ΔΕΗ θα ανακοινώσει EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της τάξης των 267 εκατ. ευρώ, ένα ποσό αυξημένο κατά 57% σε ετήσιο επίπεδο.

Τα καθαρά κέρδη, από την πλευρά τους, εκτιμάται ότι θα καθοριστούν σε 23,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Axia έχει σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή της ΔΕΗ και τιμή-στόχο τα 13,20 ευρώ (η μετοχή έκλεισε στα 9,43 ευρώ στις 23 Μαΐου).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το α’ τρίμηνο του 23 παρουσιάζεται μειωμένη κατά 9,6% σε ετήσια βάση λόγω της χαλάρωσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά. Αναμένει περαιτέρω μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στην τοπική αγορά σε 61% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο (έναντι 64% το 1ο τρίμηνο του 22).

Από την πλευρά των δαπανών, οι πληρωμές για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να ανέλθουν σε 456 εκατ. ευρώ (όσα και πέρυσι), ενώ σε υψηλότερα επίπεδα θα κινηθούν οι λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες αφορούν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα διανομής.

Οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του τριμήνου παρουσιάζονται μειωμένοι κατά 5,7% σε ετήσια βάση στις 7,6 TWh. Δεδομένης της αποκλιμάκωσης του TTF, εκτιμά ότι ότι η πραγματοποιηθείσα μέση τιμή θα έχει πέσει σε επίπεδα πλησιέστερα σε αυτά του α’ τριμήνου πέρυσι (-1,5% σε ετήσια βάση /-33% τριμηνιαία). «Αυτό μας οδηγεί να υπολογίσουμε ότι οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΗ το α’ τρίμηνο του 23 έφτασαν τα 1,985 δισ. ευρώ (-11,7% σε ετήσια βάση)» σημειώνεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας