O κλάδος που πλέον οριοθετεί το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου περίπου όσο και οι τράπεζες – αν όχι περισσότερο - έχει γίνει πλέον ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας, που περιλαμβάνει και τις υποδομές και τις κατασκευές.
Είναι ο κλάδος που δεσπόζει καταλυτικά στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αυτός που κάνει τα μεγαλύτερα deals, τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου (τα προηγούμενα χρόνια όπως η ΔΕΗ που σήκωσε 1,35 δισ. ευρώ), καθώς και τις μεγαλύτερες ομολογιακές εκδόσεις.
Οι μεγαλύτερες συμφωνίες
Ακόμη και φέτος, τα δύο μεγαλύτερα deal από ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, προέρχονται από τον ενεργειακό κλάδο με… χαώδη διαφορά από τα υπόλοιπα! Η ΔΕΗ συμφώνησε να εξαγοράσει την Enel Romania, σε ένα deal αξίας 1,26 δισ. ευρώ που θα οριστικοποιεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενώ η Μυτιληναίος συμφώνησε να εξαγοράσει «πράσινη» εταιρεία στον Καναδά, με την αξία της συναλλαγής πάνω από 1,1 δισ. ευρώ!
Δύο εξαγορές συνολικής αξίας άνω των 2,3 δισ. ευρώ από ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό! Πρόκειται για εξαγορές διεθνούς εκτοπίσματος, το μέγεθος των οποίων «τιμά» το ελληνικό επιχειρείν και ασχέτως με τον εγχώριο εθισμό στη μιζέρια, δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα… Πρόκειται για δύο κολοσσιαία deals, από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία αμφότερα προέρχονται από τον ενεργειακό κλάδο.
Ο κλάδος της ενέργειας – διεθνώς – βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και ειδικά μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γεωστρατηγική επιρροή του συγκεκριμένου τομέα, η συμβολή του στις κοινωνίες και στη διαμόρφωση του βιοτικού επιπέδου ολόκληρων κοινωνιών και ολόκληρων χωρών, κατέστη πιο καταλυτική και σημαντική από ποτέ.
Στο ραντάρ
Στο πλαίσιο αυτό, εύλογα ο κλάδος βρίσκεται στο κεντρικό ραντάρ σύσσωμων των επενδυτών, καθώς είναι αυτός που έλκει τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, είτε από το λεγόμενο smart money, είτε από άλλα, πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, που ετοιμάζεται να πάρει επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 περίπου χρόνια παραμονής στην κατηγορία που οι αγορές ονομάζουν junk, ο ενεργειακός τομέας εύλογα αναμένει περαιτέρω «παρέλαση» επενδυτικών κεφαλαίων στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
Η Ελλάδα αποτελεί το κυρίαρχο επενδυτικό στοίχημα διεθνώς, καθώς δεν υπάρχουν πολλές οικονομίες – με σταθερό νόμισμα και στην Ευρώπη – που να επιστρέφουν ύστερα από 13 χρόνια επενδυτικής απομόνωσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα assets της χώρας.
Μυτιληναίος και Cenergy Holdings
Στο πλαίσιο αυτό, οι μετοχές του κλάδου στο χρηματιστήριο έχουν εξαιρετική συμπεριφορά, δίνοντας μερικές από τις καλύτερε αποδόσεις. Μάλιστα, δύο μετοχές του κλάδου, οι Μυτιληναίος και Cenergy Holdings έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ η μετοχή του ομίλου που έχει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στην Ελλάδα, η ΓΕΚ Τέρνα, έκλεισε σε υψηλά 23 ετών!
Η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,48% στα 29,80 ευρώ, επίπεδα που δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά σε κλείσιμο από τις 31 Ιουλίου του 1995 που εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. ως μια όχι πολύ μεγάλη μεταλλουργική εταιρεία. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της Μυτιληναίος ανήλθε στα 4,25 δισ. ευρώ, εκτόπισμα που δικαιολογεί κάλλιστα τα μεγέθη που απαιτούνται για να εισαχθεί στον FTSE 25 όπως είναι ο μεγάλος στόχος, ο οποίος δεν θα αργήσει. Από την αρχή του χρόνου, η Μυτιληναίος κερδίζει 46,80%.
6 Μαρτίου 2000!
H ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε χθες με ράλι +4,42% στα 14,18 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 6 Μαρτίου του μακρινού 2000, λίγο πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου, όταν επανεξελέγη ο Κώστας Σημίτης για πρωθυπουργός. Για την ιστορία, τότε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ήταν στις 5.000 μονάδες, όμως είχε ήδη μπει σε τροχιά… ξηλώματος των τριτοκοσμικών υπερβολών του ‘99, οπότε έως το 2003 είχε βυθιστεί στις 1.477 μονάδες.
Θυμίζουμε πως στις 6 του περασμένου Απριλίου η Wood είχε ανεβάσει την τιμή στόχο στα 18,2 ευρώ έναντι 12,8 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας περιθώριο ανόδου (τότε) 68%. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσφέρει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που βασίζεται στις εξασφαλισμένες και μακροπρόθεσμες παραχωρήσεις (30-35 έτη) και στην προβλεψιμότητα των ταμειακών ροών (ειδικά στο τμήμα αυτοκινητοδρόμων), που δημιουργούν μια σταθερή ροή εσόδων για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μακροπρόθεσμα.
Η ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει 30,09% φέτος, έχει αποτίμηση 1,46 δισ. ευρώ, ενώ έχει υπό την ευθύνη της μερικά από τα μεγαλύτερα έργα που πρόκειται να αποπερατωθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, όπως την Εγνατία Οδό που είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδος, το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Θέρετρο (IRC) στο Ελληνικό και δεκάδες άλλα.
Η Cenergy Holdings έκανε νέο ράλι +4,58% χθες κλείνοντας στα 5,94 ευρώ, επίπεδα που ουδέποτε έχει συναντήσει ξανά στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 1,12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είχε άνοδο 21,20% το Μάιο, ενώ από την αρχή του 2023 κερδίζει πλέον 96,7% που τη φέρνει στην πρώτη θέση των μη τραπεζικών μετοχών, ενώ υπολείπεται μόνο της Πειραιώς η οποία ενισχύεται κατά 100,42% ύστερα και από το χθεσινό +3,67%.
Καταλύτης για το χθεσινό ξέσπασμα της μετοχής ήταν το γεγονός ότι μια από τις δύο – τρεις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας, η Eurobank Equities ξεκίνησε κάλυψη της εισηγμένης, διατυπώνοντας σύσταση για «αγορά» με τιμή στόχο τα 7,20 ευρώ. Οι αναλυτές μάλιστα τόνισαν πως παρά το εντυπωσιακό ράλι της τελευταίας διετίας, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount σε σύγκριση με παρόμοιες εταιρείες, ενώ διαθέτει προφίλ ισχυρότερης ανάπτυξης και προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις. Θυμίζουμε ότι η Cenergy Holdings διαθέτει ανεκτέλεστο 2,27 δισ. ευρώ, με το 80% αυτού σε μεγάλα και άκρως απαιτητικά έργα του εξωτερικού, ενώ από τις 19 Ιουνίου θα είναι μέλος της ελίτ και του FTSE 25 μιας και παίρνει τη θέση του ΟΛΠ.