Μενού Ροή
Bosch: Πού ποντάρει για την επόμενη μέρα - Πώς ο "πράσινος" μετασχηματισμός της οικονομίας φέρνει νέες προτεραιότητες

Ο Εξηλεκτρισμός, η ηλεκτροκίνηση, οι νέες τεχνολογίες, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για έναν από τους παγκόσμιους κολοσσούς της τεχνολογίας τη Bosch με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 7 Ιουνίου τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Bosch, στην Ελλάδα, έκλεισε το οικονομικό έτος του 2022 με 245,9 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας έτσι μια ανάπτυξη κατά 11,3 τοις εκατό σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Κάπρας, ανέφερε: “Το 2022 ήταν αναμφίβολα ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν επιγραμματικά τη βάση ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος το περασμένο έτος. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ανταποκριθεί με επιτυχία, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτό τα αποδίδουμε σίγουρα στις ισχυρές βάσεις που διαθέτει μια εταιρεία όπως η Bosch, αλλά κυρίως στα αντανακλαστικά της εταιρείας που της επιτρέπουν να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος”.

Μοχλός εξοικονόμησης

Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση, “σε ομιλικό επίπεδο, όλες οι προσπάθειες της Bosch συμβάλλουν προς τη λύση της ενεργειακής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χαρτοφυλάκιο της Bosch που μπορεί πλέον να επηρεάσει θετικά, κατά 90 τοις εκατό, την κατανάλωση ενέργειας όλων των οικιακών συσκευών. Αυτό συμβαίνει και με την επίσπευση των επενδύσεων σε βιώσιμες τεχνολογίες και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, οι κυψέλες καυσίμου, η τεχνολογία υδρογόνου και οι λύσεις με νέες αντλίες θερμότητας. Εκεί οδηγείται και η ίδια η αγορά, εφόσον παρά τις όποιες προκλήσεις, η ενεργειακή και κλιματική κρίση αυξάνουν την παγκόσμια ζήτηση κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας.”

Πεδία ανάπτυξης

Με βάση όσα ανέφερε ο Ιωάννης Κάπρας τα πεδία ανάπτυξης που εστιάζει η εταιρεία είναι οι ημιαγωγοί, το υδρογόνο, οι αυτοματισμοί εργοστασίου, οι κατασκευές, και οι κλάδοι ιατρικής τεχνολογία και κλιματισμού (med tech, hvac). Παράλληλα τόνισε ότι οι αντλίες θερμότητας επέδρασαν ιδιαίτερα θετικά στις πωλήσεις, αποτελώντας προϊόν αιχμής και για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι λέβητες αερίου “φρέναραν” το 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, η εταιρεία ποντάρει στος αισθητήρες που αποτελούν “κλειδί” για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. “Είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός σε αισθητήρες, έχουμε παράξει πάνω από 18 δισ αισθητήρες” ανέφερε ο κ. Κάπρας και σημείωσε ότι και “οι ημιαγωγοί ένα βασικό κομμάτι που θα μας απασχολήσει. Ειδικά λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, η bosch έκανε εξαγορά 1,4 δισ. στην βόρεια Αμερική” ενώ ανέφερε ότι και το “υδρογόνο θα παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στις τεχνολογίες μας είτε πρόκειται για το σπίτι μας είτε για την αυτοκίνηση.”

Όμιλος Bosch 2023: Στρατηγική πορεία και νέες προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2022, η Bosch, σε παγκόσμιο επίπεδο, διανύοντας μια απαιτητική χρονιά, ξεπέρασε τους επιχειρηματικούς της στόχους. Ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών αύξησε τις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως στα 88,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε από 4,0 σε 4,3 τοις εκατό.

«Αντιμετωπίσαμε ικανοποιητικά τις προκλήσεις του 2022 – τόσο οι πωλήσεις μας όσο και το περιθώριο κέρδους ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα», δήλωσε ο Δρ. Stefan Hartung, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Robert Bosch GmbH. Αν και επακολούθησαν οι επιπτώσεις της πανδημίας, η Bosch κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 3,5 τοις εκατό το πρώτο τετράμηνο του 2023. Ενώ, παρά τις μέτριες οικονομικές προοπτικές που προβλέπονται, η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση πωλήσεων μεταξύ του 6,0 και του 9,0 τοις εκατό για ολόκληρο το 2023. Ο στόχος που αφορά το περιθώριο κέρδους από τις δραστηριότητες του 2023 είναι 5,0 τοις εκατό. Ακόμα κι αν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό, η Bosch θέλει να αναπτυχθεί σημαντικά πιο γρήγορα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε σε κάθε περιοχή του κόσμου και να είμαστε μεταξύ των τριών κορυφαίων προμηθευτών στις αγορές μας», δήλωσε ο Hartung.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προκαλεί σημαντικές αναταραχές στις επιχειρήσεις και την κοινωνία, ενώ παράλληλα επιταχύνει την τεχνολογική αλλαγή. «Αυτός ο τεχνολογικός μετασχηματισμός φέρνει στο προσκήνιο ευκαιρίες ανάπτυξης που θέλουμε να αδράξουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, το μότο «Τεχνολογία για τη ζωή» γίνεται πράξη – όχι μόνο όταν πρόκειται για τις μεγάλες τάσεις του εξηλεκτρισμού, του αυτοματισμού και της ψηφιοποίησης, αλλά και όσον αφορά το λογισμικό και την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο Hartung.

Με βάση τη διοίκηση, η Bosch ανταποκρίνεται σε αυτήν την τάση της μηχανικής αυτοκινήτων που βασίζεται σε λογισμικό, επαναπροσδιορίζοντας τις δραστηριότητές της στην αλυσίδα εφοδιασμού αυτοκινήτων: εντός της Robert Bosch GmbH, η Bosch Mobility θα διοικείται μελλοντικά ως ξεχωριστός επιχειρηματικός τομέας με ευθύνη για τις δικές του δραστηριότητες και διαφορετική ηγετική ομάδα.

Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, στόχος είναι να μπορούμε να εξυπηρετούμε από μία μόνο πηγή, υφιστάμενες και νέες ανάγκες πελατών, αποτελεσματικότερα και ταχύτερα με προσαρμοσμένες λύσεις.

Ο πρόεδρος της Bosch ανακοίνωσε ότι η προσφάτως αναδιαρθρωμένη επιχείρηση της αυτοκίνησης προβλέπεται να αναπτύσσεται κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 6,0 τοις εκατό, έως το 2029, και ότι θα επιτύχει ετήσιες πωλήσεις άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Hub καινοτομίας για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, τη δημιουργία κόμβου καινοτομίας στην Ελλάδα, το οποίο θα αναλάβει διάφορα projects για λογαριασμό του μητρικού ομίλου διεκδικεί να δημιουργήσει η Bosch Ελλάδας.

«Δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, ο ανταγωνισμός και εσωτερικά στον όμιλο είναι μεγάλος» επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο CEO της Robert Bosch στην Ελλάδα και επικεφαλής των συγγενών εταιρειών BSH και Bosch rexsorth, κ. Γ. Κάπρας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι πλέον ελκυστική και ήδη βρίσκεται σε μία ομάδα χωρών που έχουν μπει σε ένα short list για να προχωρήσουν ορισμένα σημαντικά projects.

Την τελευταία δεκαετία πολλές επενδύσεις της Bosch είχαν πάει σε χώρες όπως Ρουμανία Ουγγαρία Βουλγαρία ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κάπρας, οικονομικά πλέον μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε (γιατί έχουν αυξηθεί εκεί οι μισθοί και φτάνουν στα δικά μας επίπεδα), η Πορτογαλία είναι η μόνη που παρέμεινε ανταγωνιστική και είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.

Δεν θα γίνουν νέες ανατιμήσεις φέτος

Το 2022, μια χρονιά δύσκολη λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων, όπως αναφέρθηκε, η θυγατρική της Bosch στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,3% στα 245,9 εκατ. ευρώ. Επίδοση, η οποία, κατά το ήμισυ προήλθε από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της εταιρείας. Κάτι που δεν θα συμβεί φέτος, καθώς όπως είπε ο κ. Κάπρας δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων όσον αφορά τα προϊόντα του ομίλου, υπογραμμίζοντας πως επετεύχθη ισορροπία σε ότι αφορά τα κόστη ενέργειας, παραγωγής και μεταφοράς.

Οι πωλήσεις ανά δραστηριότητα

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα κατά το 2022, το τμήμα Αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση κατά 9,5% στην Ελλάδα. Το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών – το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο από άποψη τζίρου στο οικοσύστημα της Bosch στην Ελλάδα- κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 14,4% στα 202 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων σημείωσε μείωση 6,4%, η οποία θεωρείται μικρή δεδομένου του ισχυρού αντίκτυπου των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, ο τομέας των Βιομηχανικών Λύσεων σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 20%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ελέγχει επίσης τις αγορές της Μάλτας, της Κύπρου και της Αλβανίας, οι οποίες εμφάνισαν αθροιστικό τζίρο της τάξης των 32 εκατ. ευρώ το 2022.

Με θετικό πρόσημο η κερδοφορία

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, τα καθαρά προ φόρων και τόκων κέρδη της  Bosch ανήλθαν στα 2,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 4,3% ενώ τα κέρδη προ φόρων – τόκων και για τις τρεις εταιρείες του ομίλου ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Κάπρα, παρά το γεγονός του ότι οι επιδόσεις του ομίλου στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων και κέρδη κάθε χρονιά που επέστρεφαν ως μέρισμα στη μητρική, εν τούτοις για το 2023 υιοθετείται συντηρητική πρόβλεψη.

Για το τρέχον οικονομικό έτος, αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξεως 2,4 % κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,7 %. «Παρότι αναμένουμε μια απαιτητική χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 280 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 280 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας