Παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας ζήτησε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke μιλώντας σε πάνελ μαζί με τον επικεφαλής του ομίλου Metro Αριστοτέλη Παντελιάδη στο συνέδριο του ECR.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο τι περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να λυθούν σημειώνοντας ότι το επόμενο 18μηνο αν η κυβέρνηση θέλει να γίνει πιο τολμηρή και να προχωρήσει στην επίλυση θεμάτων. Μεταξύ αυτών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υψηλό ΦΠΑ λόγω φοροδιαφυγής ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία η εργασιακή, η φορολογική.
“Λειτουργούμε με ΦΠΑ στα ύψη γιατί ένα κομμάτι φοροδιαφεύγει” τόνισε και σημείωσε ότι θέματα όπως η ενέργεια, η φορολογική δικαιοσύνη, ο εκσυγχρονισμός είναι κεντρικά για την επόμενη μέρα. “Η βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στους πάντες. Είναι ένα θέμα που πρεπει να δει η Ευρώπη. Εξελισσόμαστε με όχι και τόσο γρήγορο ρυθμό και άλλες, χώρες, όπως οι ανατολικές, μας έχουν ξεπεράσει. Το επόμενο 18μηνο αν η κυβέρνηση θέλει θα πρέπει να γίνει πιο τολμηρή και να λύσουμε θέματα” σημείωσε.
Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η βιομηχανία περιμένει περισσότερα από την Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι έχουμε χάσει την ανταγωνιστικότητά μας από τους πάντες. Oλοι σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Παντελιάδης ζήτησε από την επόμενη κυβέρνηση λογικές και υλοποιήσιμες αποφάσεις, να αφήνουν τη σφραγίδα τους σε κρίσιμα θέματα όπως η άμυνα ή η εξωτερική πολιτική αλλά να αφήσουν την αγορά να λειτουργήσει και να φροντίσουν να τηρούνται οι κανόνες στην αγορά με όσο πιο διακριτική παρουσία.
“Ελπίζω ότι ομαλοποιούνται τα πράγματα αλλά αν μπαίνουμε σε μια ομαλή και πιο ισορροπημένη κατάσταση θα περίμενα μια λιγότερο παρεμβατική πολιτική γιατί δεν υπάρχει λόγος. Μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος της κοινωνίας και του καταναλωτή”.
Net-Zero Industry Act
Ουσιαστικά, υπαρξιακές, πλέον, διαστάσεις λαμβάνουν για την βιομηχανία οι εξελίξεις στα μέτωπα του ενεργειακού αλλά και των σχεδιαζόμενων πολιτικών με αιχμή την πρόταση της Επιτροπής για το νόμο “Net-Zero Industry Act” (Πρωτοβουλία για βιομηχανία μηδενικών εκπομπών) αλλά και το “Critical Raw Material Act” (πρωτοβουλία για σχέδιο Κανονισμού για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες).
Το μεν πρώτο αφορά τον προσδιορισμό στόχων για την καθαρή μηδενική βιομηχανική ικανότητα και την παροχή ενός κανονιστικού πλαισίου κατάλληλου για την ταχεία ανάπτυξή του, διασφαλίζοντας απλοποιημένη και ταχεία αδειοδότηση, προώθηση ευρωπαϊκών στρατηγικών έργων και ανάπτυξη προτύπων για την υποστήριξη της κλίμακας αναβάθμισης τεχνολογιών σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Ουσιαστικά η προτεινόμενη νομοθεσία θέτει σε προτεραιότητα τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Αυτές περιλαμβάνουν: ηλιακά φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολική και υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια, μπαταρίες και αποθήκευση, αντλίες θερμότητας και γεωθερμική ενέργεια, ηλεκτρολύτες και κυψέλες καυσίμου, βιοαέριο/βιομεθάνιο, δέσμευση άνθρακα, χρήση και αποθήκευση και τεχνολογίες δικτύου, τεχνολογίες βιώσιμων εναλλακτικών καυσίμων και προηγμένες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικές διεργασίες με ελάχιστα απόβλητα από τον κύκλο του καυσίμου.
Το δε “Critical Raw Material Act” αφορά συγκεκριμένους ρυθμιστικούς στόχους για την προτεραιοποίηση και επιτάχυνση στρατηγικών έργων που θα αφορούν την έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση των κρίσιμων πρώτων υλών εντός ΕΕ.
Και για τις δυο αυτές πρωτοβουλία η κριτική είναι έντονη και βέβαια συνδέεται, με αντιφάσεις, ως προς το κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και ελλείμματα στην ενεργειακή θωράκιση της βιομηχανίας αλλά και τις σχεδιαζόμενες ενισχύσεις για την προώθηση αυτών των πολιτικών.
Εγγράφεται, δε, σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπου καλείται να κινηθεί η βιομηχανία, λόγω κόστους ενέργειας, αλλά και του έντονου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες κι δη τις ΗΠΑ που πλέον στηρίζουν με γενναίες επιδοτήσεις την παραγωγή τους.
Μυτιληναίος: Αυτοκτονική η πολιτική της Ευρώπης για τη βιομηχανία
Πυρά για τον τρόπο που προσεγγίζει η ΕΕ τα θέματα διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας έχει πολλές φορές εξαπολύσει με ένταση και ο πρόεδρος της Eurometaux που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων και επικεφαλής της Mytilineos, Ευ Μυτιληναίος. Πρόσφατα, σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στον τύπο χαρακτηρίζει αυτοκτονική την πολιτική της Ευρώπης για τη βιομηχανία και σημειώνει ότι επενδύσεις δισ. φεύγουν για ΗΠΑ. Όπως σημειώνει το προσχέδιο που παρουσίασε τον Φεβρουάριο η Επιτροπή κινείται μακράν αυτού του στόχου για θωράκιση της βιομηχανίας, αφού στο κρίσιμο κομμάτι της χρηματοδότησης περιορίζεται σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων. Κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κράτη – μέλη που δεν διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς.
"Επενδύσεις δεκάδων δις. ευρώ φεύγουν για Αμερική . Εχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα Ευρώπης- Αμερικής , το οποίο ενδεχομένως να έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις", τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux ζητώντας μέτρα για τη στήριξη του βιομηχανικού κλάδου, που όπως λέει, συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση.
"Αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού, αυτοκτονούμε ως ήπειρος. Περιμένουμε από την Ευρώπη να ξυπνήσει και να κάνει κάτι γι αυτό" τονίζει ο πρόεδρος της Eurometaux, εμμένοντας στην άποψή του περί αυτοκτονικής πολιτικής της ΕΕ, την ώρα που ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ με τις επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. δολ. που παρέχει σε όσους βιομηχανικούς επενδυτές τις προτιμήσουν θέτει θέμα επιβίωσης.
Σημειώνεται ότι η Mytilineos προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις στις Β. Αμερική. Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος στην πρόσφατη Γ.Σ. του Ομίλου “Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά γενικά είναι καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδάς μοιάζει περισσότερο με την Ευρώπη για εμάς”.
Με αυτό το πλαίσιο, με την ενέργεια, δηλαδή, φθηνή, αλλά και με δεδομένες τις ανάγκες για αλουμίνιο στην αγορά της Β. Αμερικής η Mytilineos εξετάζει, βέβαια, μια νέα επένδυση σε εργοστάσιο αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος στο περιθώριο της Γ.Σ.. Μάλιστα ανέφερε ότι πολλά εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη έκλεισαν γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς αναγκάζονταν να την αγοράζουν από τρίτους, μέσα στην κρίση,