Μενού Ροή
Γιατί η Mytilineos ανοίγει τώρα ξανά το χορό των ομολόγων στο Χρηματιστήριο

Μια ημέρα μετά την επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η εταιρεία Mytilineos ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου από 300 έως 500 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας, που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Έτσι, μετά από πολύ καιρό, σχεδόν ένα χρόνο, ανοίγει ξανά αυτή η… παράπλευρη αγορά του Χ.Α.. Θυμίζουμε πως πέρυσι, από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, δεν υπήρξε έκδοση ομολόγου, ενώ και τα τέσσερα που εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο, άντλησαν μικρά ποσά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η Mytilineos λοιπόν παίρνει το ρίσκο να ανοίξει αυτή την αγορά μετά από περίπου ένα χρόνο. Τελευταία ομολογιακή έκδοση που εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήταν της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings PLC, μέλος του ομίλου Capital Maritime, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, που τον Ιούλιο του 2022, «σήκωσε» από τις αγορές 100 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, το timing της σημειολογίας της έκδοσης της Mytilineos δείχνει πολλά, καθώς η Ελλάδα ψήφισε κυβέρνηση μακράς πνοής, αυτοδύναμη, με ορίζοντα τετραετίας και αναμφισβήτητο φιλοεπενδυτικό προφίλ, ενώ πλέον έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεμπλοκάρουν πολλά deals, να κλειδώσουν συμφωνίες που εκκρεμούσαν και να προχωρήσουν projects που πιθανότατα είχαν μείνει λίγο πίσω.

Στο ίδιο πλαίσιο χθες το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκλεισε στο 3,56%, ήτοι σε χαμηλό σχεδόν ενός έτους, με τη διαφορά με του αντίστοιχου γερμανικού να υποχωρεί στο 1,25%. Ενδοσυνεδριακά, το 10ετές ομόλογο κατήλθε έως το 3,51% (χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών) και παράλληλα το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων Γερμανικών ομολόγων άγγιξε το νέο χαμηλό έτους 1,215%.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Mytilineos, θα διαθέσει τις ομολογίες μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και θα τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έκδοση του μεγάλου ομολόγου της ΜΥΤΙΛ έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς χαρτοφυλακίου πέντε φωτοβολταϊκών έργων στην επαρχία Alberta του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από τη Westbridge. Κίνηση που συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρείας στην ιστορία της, αλλά και μια από τις 5-6 μεγαλύτερες επενδύσεις που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Και ασφαλώς, η μεγαλύτερη που έχει γίνει στα εδάφη του Καναδά από ελληνικών συμφερόντων εταιρεία.

Η μετοχή και το μέρισμα

Σημειώνεται πως σήμερα, 27 Ιουνίου υπάρχει η αποκοπή μερίσματος για τη μετοχή της ΜΥΤΙΛ, οπότε αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε τη συμπεριφορά του τίτλου που χθες έδειξε πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, σε μια αιχμηρά διορθωτική συνεδρίαση. Το μέρισμα είναι 1,17 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό μετά τους φόρους), ενώ η διαδικασία καταβολής του στους δικαιούχους θα ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου 2023. Δικαιούχοι στην καταβολή μερίσματος είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος 'Αυλων Τίτλων κατά την 28η Ιουνίου 2023.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή, έδειξε ξεχωριστό μέταλλο και χθες, σε μια ημέρα εύλογης διόρθωσης για όλο το ταμπλό, καθώς απώλεσε μόλις το 1,40% της αξίας της, κλείνοντας στα 32,50 ευρώ και ενώ έχει κάνει μνημειώδες ράλι. Η μετοχή κρατάει κέρδη άνω του 10% τον Ιούνιο, η μόνη από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που το καταφέρνει, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου 2023, κερδίζει 60%. Από το χαμηλό των 12,80 ευρώ της 5ης Ιουλίου 2022, ήτοι περίπου ένα χρόνο πίσω, ο τίτλος καταγράφει ράλι +154%.

Οι τέσσερις τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις στο Χ.Α.

Πέρυσι λοιπόν έγιναν μόλις τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις, συνολικού ύψους 530 εκατ. ευρώ, με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο και μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 3,95%. Η πρώτη έκδοση ομολόγου έγινε από την Premia Properties στις 25 Ιανουαρίου 2022 αντλώντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη έγινε από τη ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers στις 11 Φεβρουαρίου αντλώντας επίσης 100 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη ήταν της Lamda Development και έγινε στις 12 Ιουλίου αντλώντας 230 εκατ. ευρώ, ενώ η τέταρτη, όπως προαναφέρθηκε, ήταν της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings PLC, μέλος του ομίλου Capital Maritime, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, που τον Ιούλιο του 2022, «σήκωσε» 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως την αντίστοιχη περίοδο του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί στις διεθνείς αγορές πέντε νέες εκδόσεις συνολικού ύψους 2,375 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 2,86% (μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 2,88%) και στην εγχώρια αγορά επτά νέες εκδόσεις συνολικού ύψους 1,42 δισ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο και μεσοσταθμική απόδοση στην έκδοση 2,36%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας