Μενού Ροή
ΕΛΙΝ: Σε θετική ρότα και το 2023 - Οι στόχοι και οι επενδύσεις

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κινηθεί η χρονιά και το 2023 για την ΕΛΙΝΟΙΛ με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση, κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων, την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, με βάση όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝ, κ. Γιάννης Αληγιζάκης και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, η εταιρεία, που είναι στην 4η θέση των πιο εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, σκοπεύει να μπει σε νέες αγορές, όπως αυτή του μαζούτ, αλλά και να ενισχύσει της θέση της στην Ελληνική αγορά, τόσο στα καύσιμα, με την επέκταση του δικτύου, όσο και με το άνοιγμα περαιτέρω σε νέους ενεργειακούς τομείς, όπως το Υγροποιημένο Φυσικό αέριο για τις οδικές μεταφορές, με το νέο πρατήριο στη Δ. Αττική, σε συνεργασία με την Blue Grid, μια επένδυση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και με ενίσχυση στη λιανικη΄ρεύματος και αερίου με την Electron. Το συνολικό μάλιστα επενδυτικό πλάνο για φέτος είναι στο επίπεδο των 3-4 εκατ. ευρώ.

“Η ελίν είναι σε μία σταθερά ανοδική πορεία και παρόλο που οι προβλέψεις σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον είναι επικίνδυνες, εκτιμώ ότι τουλάχιστον μέχρι το 2025, η ελίν θα παρουσιάζει μία αντίστοιχη σταθερή και ανοδική κερδοφορία” τόνισε ο κ. Αληγιζάκης.

“Σιγουρα θα αλλάξει ο συσχετισμός κερδών, που είναι σήμερα 76% από έξω και 22% από την εσωτερική αγορά” τόνισε ο κ. Αληγιζάκης ενώ προέβλεψε ότι το “μίγμα” θα αλλάξει φέτος σε ένα ποσοστό της τάκης του 60% από το εξωτερικό και 40% από το εσωτερικό.  Να σημειωθεί ότι η εταιρεία πουλάει στο εξωτερικό 3 εκατ. τόνους καύσιμα ενώ στην Ελλάδα μόλις 600 χιλ. τόνους.

“Από την αρχή του 2023 είχαμε εκτιμήσει ότι η αγορά θα παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα, υψηλούς κινδύνους, αλλά συγχρόνως και ευκαιρίες που η κρίση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δημιουργεί. Η μέχρι σήμερα πορεία της αγοράς, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει για α’ εξάμηνο. Η διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5%, οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που δημιουργεί, είναι οι παράγοντες που δημιούργησαν ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό α’ εξάμηνο. Εάν σε αυτό προσθέσουμε ότι οι περίεργες κλιματολογικές συνθήκες με πολύ ζεστό χειμώνα που επηρέασαν αρνητικά το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ο φθινοπωρινός καιρός και οι βροχές τον Μάϊο και τον Ιούνιο, που επηρέασαν ιδίως στα Νησιά την τουριστική κίνηση, έχουμε όλους τους λόγους για τους οποίους το α’ εξάμηνο στην εσωτερική αγορά δεν κύλησε όπως το περιμέναμε και η κερδοφορία ήταν μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι” τόνισε.

“Αλλά και το διεθνές περιβάλλον στο οποίο  επιχειρούμε στο Διεθνές Εμπόριο έχει φέτος τα δικά του προβλήματα. Υπάρχει μια αστάθεια στις τιμές, η πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου δεν ακολουθεί την πορεία των προϊόντων, υπάρχουν ελλείψεις στα Διυλιστήρια παγκοσμίως διότι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πράσινης μετάβασης, υπήρχε μια αποεπένδυση. Το α’ εξάμηνο, λοιπόν, όπως άλλωστε αναμέναμε ήταν δύσκολο. Αυτό επηρέασε σε έναν βαθμό και τα έσοδα τα οποία κινήθηκαν χαμηλότερα από πέρυσι αλλά παρά τις δυσκολίες και αξιοποιώντας το πλεονέκτημα ότι δραστηριοποιούμαστε σε πολλές και διαφορετικές αγορές, αλλά κυρίως χάρις την υψηλή κερδοφορία του Διεθνούς Εμπορίου, το α’ τρίμηνο του 2023, πετύχαμε στο α’ εξάμηνο ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι και σε δύσκολες περιόδους που τα απρόβλεπτα λειτουργούν εις βάρος, μπορείς να διατηρείς μια καλή κερδοφορία, διότι η ελίν είναι μια εξαιρετική εταιρεία και οι άνθρωποι της σε όλες τις Διευθύνσεις  και τα επίπεδα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και ξεχωρίζουν στην αγορά. Και είμαστε αισιόδοξοι, για την πορεία μας, του β’ εξάμηνου αλλά και για το αποτέλεσμα του 2023. Κυρίως για τις δραστηριότητες μας στην Ελλάδα” ανέφερε.

Η αγορά

Όπως τόνισε, “στην εσωτερική αγορά, στο εξάμηνο στα καύσιμα κίνησης κινούμαστε οριακά θετικά στο +2%. Στο σύνολο της αγοράς, πτωτικά, λόγω πετρελαίου θέρμανσης, στο -7%. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η αγορά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα 3-4 μονάδες.

Και ο λόγος είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αττική, η ελίν χάνει μερίδιο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των παραβατικών πρατηρίων.

Όμως, με βάσει τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για ανάπτυξη νέων πωλήσεων και με την βελτίωση της οικονομίας στην χώρα μας εκτιμώ ότι, σε ό,τι αφορά την Εσ. Αγορά, στο β’ εξάμηνο θα κινηθούμε πολύ καλύτερα και από το α’ εξάμηνο αλλά και από πέρυσι” ανέφερε ο κ. Αληγιζάκης, που τόνισε ότι η Ελιν θα βάλει στο δίκτυό της συνολικά 10 νέα πρατήρια σε κομβικές θέσεις το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα ο κ. Αληγιζάκης σε σχέση με το β΄εξάμηνο εστίασε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις “Υπάρχει σήμερα ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, σε ό,τι αφορά την οικονομία, διότι πλέον υπάρχει πολιτική σταθερότητα αλλά και μια ισχυρή και καλή κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός τον Μάιο κινήθηκε κάτω από το 3%. Ο τουρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Δεν θα πετύχει τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί κυρίως στα έσοδα του τουρισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση, η τουριστική κίνηση και τα έσοδα θα είναι υψηλότερα από πέρυσι.

Η σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό, την Κρήτη, και τη Βόρεια Ελλάδα, θα ενισχύσουν την κατανάλωση και θα αυξήσουν τις επενδύσεις σε νέα αναπτυξιακά έργα.”

Νέες δράσεις

Στο μεταξύ, όπως είπε, “οι συνθήκες της οικονομίας ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς. Όμως και στην ΕΛΙΝΟΙΛ, έχουν ενισχυθεί οι προοπτικές ανάπτυξης της. Ακολουθούμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στο Δίκτυο. Ήδη έχουν ενταχθεί τρία (3) πρατήρια στη Θεσσαλονίκη και δύο (2) στην Αθήνα, όπου θα αυξήσουν τις πωλήσεις και την κερδοφορία μας και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μας στην Αθήνα” σημείωσε και ανέφερε ότι παρατηρείται ανάπτυξη του πελατολογίου της εταιρείας.

“Οι προοπτικές των 2 αγορών της Εσωτερικής Αγοράς και του Διεθνούς Εμπορίου και της ELECTRICON, οδηγούν σε ένα πολύ θετικό οικονομικό αποτέλεσμα και για το 2023, το οποίο όμως θα υπολείπεται όμως του αποτελέσματος του 2022” τόνισε ο κ. Αληγιζάκης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας