Για μια χώρα που για περίπου πέντε δεκαετίες «πολέμησε» τη βιομηχανία και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατάφερε μια ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση, ασφαλώς και είναι εξαιρετικά κολακευτική εξέλιξη το να ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από μια ελληνική εταιρεία να παράγει το στρατηγικό μέταλλο γάλλιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μικροτσίπ.
Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γαλλίου και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ υπάρχουν μόνο λίγες εταιρείες εκτός Κίνας ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών.
Η Mytilineos αναμένεται να ανταποκριθεί το ταχύτερο, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ σημαντικό πεδίο δραστηριότητας. Παράλληλα, ο όμιλος αυξάνει το γεωστρατηγικό του αποτύπωμα, μεγαλώνει το εκτόπισμά του και καθίσταται εκ των πραγμάτων μια από τις πλέον σημαντικές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη.
Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή
Η μετοχή ανταποκρίνεται με διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ ακόμη και χθες, σε μια έντονα διορθωτική συνεδρίαση, η ΜΥΤΙΛ έκλεισε σε νέο ρεκόρ! Έκλεισε με άνοδο 1,46% στα 33,30 ευρώ, επίπεδα που ουδέποτε έχει δει ξανά στο ΧΑ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 4,75 δισ. ευρώ. Η μετοχή κερδίζει 13 ευρώ εντός του 2023, καθώς ξεκίνησε το έτος από τα 20,30 ευρώ, ενώ χθες, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε στα 33,30 ευρώ, επίδοση που μεταφράζεται σε άνοδο 64%. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι η μετοχή της ΜΥΤΙΛ είχε ξεχωρίσει με άνοδο 34%.
Χωρίς προηγούμενο το μπαράζ των αναβαθμίσεων
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το μπαράζ των γενναίων αναβαθμίσεων για τη μετοχή, σε βαθμό και συχνότητα που δεν έχουμε ξαναδεί στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μετά τις Wood, Edison, Citi, Παντελάκης και τις υπόλοιπες, χθες ήταν η σειρά της Eurobank Equities, της μιας εκ των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών της χώρας, να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση της τιμής – στόχου.
Πιο συγκεκριμένα, η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο σχεδόν κατά 10 ευρώ, καθώς από τα 30,5 ευρώ την πήγε στα 40,3 ευρώ, τονίζοντας ότι τη συγκαταλέγει στις κορυφαίες επιλογές της. Τονίζει πως μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της ΜΥΤΙΛ το 2022, έχουν τεθεί οι βάσεις για ισχυρή αύξηση των EBITDA κατά 17% φέτος και κατά 13% το 2024, κυρίως λόγω του τομέα ενέργειας.
Οι αναλυτές της Eurobank σημειώνουν πως η Mytilineos θα συνεχίσει τη δυναμική ανοδική πορεία, καθώς η αγορά αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει στην τιμή της εταιρείας και τα νέα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μία διεύρυνση του πολλαπλασιαστή κερδών της εταιρείας, ο οποίος παραμένει ακόμα σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το synergistic business model της εισηγμένης - μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων -, το οποίο, μετά και την πρόσφατη κομβικής σημασίας αναδιάρθρωση της εταιρείας, είναι και αυτό που καταφέρνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να κατοχυρώνει νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.
Ολοένα και πιο… πράσινη η κερδοφορία
Το γεγονός πως αυτή η αυξημένη κερδοφορία προέρχεται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μείγμα κερδοφορίας της Mytilineos, αφού οι «πράσινες» επενδύσεις έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών, οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση του Τομέα των ΑΠΕ (M Renewables), ο οποίος για τη Eurobank πλέον τοποθετείται στα 2,5 δισ. ευρώ (από ~1,6 δισ. ευρώ προηγουμένως).
Σημαντική συνεισφορά σε αυτό έχει και η νέα επένδυση της ΜΥΤΙΛ στον Καναδά, η οποία από μόνη της προσφέρει σχεδόν €2,5/μετοχή στην αποτίμηση της εταιρείας.
Η ειδοποιός διαφορά του μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ της Mytilineos έναντι του ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι η εταιρεία απέναντι στη μονόπλευρη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ - τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αργούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην εταιρεία, ενώ απαιτούν και σημαντικά κεφάλαια τα οποία στη σημερινή συγκυρία προϋποθέτουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού - παραθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης με σχετικά χαμηλότερες ανάγκες CAPEX (καθώς οι πωλήσεις έργων ΑΠΕ παγκοσμίως, με σημαντικά περιθώρια κέρδους συνεισφέρουν στις μελλοντικές κεφαλαιουχικές ανάγκες ΑΠΕ), επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας. Ένα μοντέλο που όλο και περισσότεροι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες έχουν ενστερνιστεί τελευταία.
Αυξημένες προβλέψεις
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της εισηγμένης το 2022, έχουν τεθεί οι βάσεις για ισχυρή αύξηση των EBITDA κατά 17% φέτος και κατά 13% το 2024, κυρίως λόγω του τομέα ενέργειας. Η Eurobank Equities αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας κατά 6-7% για την ερχόμενη διετία, ενώ εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες θα ανέλθουν στα 2,2 δισ. ευρώ έως το 2025, όμως με το χρέος / EBITDA να διατηρείται κάτω του 1,5, λόγω της ισχυρής παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αναμένεται να υποστηρίξει και τις υγιείς επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους, κάτι που μεταφράζεται σε απόδοση 4-5%.
Οι άλλες πρόσφατες αναβαθμίσεις
Τελευταία υπήρξε μια σειρά αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Mytilineos, τόσο από εγχώριους, όσο και από διεθνείς οίκους. Στις 10 Ιουλίου η Παντελάκης Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 41 ευρώ, συστήνοντας αγορά. Ο βασικός λόγος που οδήγησε σε αυτή την αναθεώρηση είναι οι ισχυρές προοπτικές της κερδοφορίας της εταιρείας, της οποίας τα EBITDA αναμένεται να υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ από το 2024 και μετά. Τα EBITDA του ομίλου, αναφέρουν οι αναλυτές της Παντελάκης, φαίνεται πλέον να αγγίζουν αποτελεσματικά το όριο του 1 δισ. ευρώ ήδη από φέτος, έναντι 0,8 δισ. ευρώ το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η κερδοφορία του 2022 βοηθήθηκε σημαντικά από την κυκλική άνοδο των τιμών του αλουμινίου, αλλά και την κατάσταση στις ενεργειακές αγορές, όπως διαμορφώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αναλυτές θεωρούν ως παράγοντα ταχείας ανάπτυξης την τάση εξηλεκτρισμού, η οποία στηρίζει τα οικονομικά μεγέθη της Mytilineos, ενώ αναφέρεται και η γρήγορη διείσδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ενδεικτικά, η αποτίμηση των ΑΠΕ της Mytilineos υπολογίζεται σε 2,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της νέας επένδυσης στον Καναδά.
Στα 41,3 ευρώ ο στόχος από την Εθνική
Στις 21 Ιουνίου η Εθνική Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο στα 41,3 ευρώ από 31,2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά». Η ΑΧΕ αναμένει συνέχιση της αύξησης των κερδών για τα επόμενα έτη, ενώ τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα ισχυρή η συμβολή του τομέα των ΑΠΕ για την εταιρεία.
Όπως αναφέρει η έκθεση η σημαντική αύξηση της τιμής - στόχου, προκύπτει ως αποτέλεσμα κυρίως της συνεχούς ανάπτυξης της Mytilineos και της συνεπαγόμενης αύξησης των κερδών της εταιρείας τα επόμενα έτη, σαφώς πάνω από το σημερινό επίπεδο του 1 δισ., και το πέρασμα της εταιρείας σε μία νέα εποχή κερδοφορίας.
Το γεγονός πως αυτή η αυξημένη κερδοφορία προέρχεται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ της Mytilineos, προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μείγμα κερδοφορίας της εταιρείας, αφού οι «πράσινες» επενδύσεις έχουν και υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών. Σημαντική συνεισφορά σε αυτό έχει και η νέα επένδυση της Mytilineos στον Καναδά, η οποία από μόνη της προσφέρει σχεδόν 2 ευρώ στην αποτίμηση με τη μέθοδο sum-of-the-parts του αναλυτή της NBG.
Citi: Στα 37 ευρώ ο στόχος και στο bull scenario στα 44!
Στις 16 Ιουνίου ο αμερικανικός οίκος Citigroup προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της τιμής – στόχου την οποία τοποθετεί στα 37 ευρώ από 30 ευρώ πριν, ενώ διατηρεί τη σύσταση «αγορά». Παράλληλα, στο θετικό σενάριο η τιμή - στόχος μπορεί να φθάσει και στα 44 ευρώ.
Στην έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα εστιάζει στα μέχρι τώρα επιτεύγματα της εισηγμένης, δίνοντας έμφαση στον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που έχει διπλασιαστεί, ενώ στον κλάδο της Μεταλλουργίας συγκρίνει τα μεγέθη της με την Norsk Hydro, επισημαίνοντας ότι θα την ξεπεράσει αναφορικά με το περιθώριο κέρδους στο Αλουμίνιο.
Η Citi στην έκθεσή της εντοπίζει τρεις βασικούς καταλύτες που υποστηρίζουν το re-rate της Mytilineos σε αυτά τα νέα επίπεδα κερδοφορίας:
Η νέα οργανωτική δομή της Mytilineos, ευνοεί την καλύτερη κατανόηση του growth story της εταιρείας.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι καταλυτικής σημασίας, καθώς η εταιρεία έχει διπλασιάσει το portfolio της τους τελευταίους 18 μήνες, το οποίο με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των «πράσινων» κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα επόμενα έτη στο 50% των συνολικών EBITDA.
Η «Πράσινη» μετάβαση του αλουμινίου φαίνεται να συντελείται τα επόμενα 1-2 έτη, οδηγώντας σε πιθανά «πράσινα» premiums, ενώ η Mytilineos εκτιμάται ότι θα έχει καλύτερα περιθώρια κέρδους ακόμα και από τη Norsk Hydro.