Μενού Ροή
Νέο βήμα διεθνοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Είσοδος στην αγορά της Αυστρίας

Την επέκταση σε μία ακόμη ευρωπαϊκή αγορά δρομολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διεθνή δραστηριοποίησή της. Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της εγγραφής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αυστρίας, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο μία ακόμη οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην οποία θα δίνει το «παρών».

Χάρις στη μεγάλη ρευστότητα της αγοράς της Αυστρίας, με την εγγραφή της η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα έχει δυνατότητα να ενισχύσει έτσι περαιτέρω την εμπορική της δραστηριότητα εκτός συνόρων. Κι αυτό γιατί δημιουργούνται οι προοπτικές να αυξήσει το διεθνές πελατολόγιό της, για τη διάθεση ποσοτήτων αερίου από το «καλάθι» προμήθειας καυσίμου που έχει «χτίσει» τα τελευταία έτη.

Παράλληλα, καθώς το «σημείο αφετηρίας» των ποσοτήτων αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η Ελλάδα, η ακόμη μεγαλύτερη διεθνοποίηση της εταιρείας δίνει ώθηση στην προοπτική μετατροπής της χώρας μας σε κόμβο διαμετακόμισης καυσίμου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και της εγχώριας αγοράς.

Διπλασιασμός των εξαγωγών σε ετήσια βάση

Η νέα κίνηση γεωγραφικής επέκτασης της ΔΕΠΑ Εμπορίας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από ανάλογες πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί η εταιρεία ήδη από το 2017, και να εντατικοποιεί την τελευταία 2ετία, για τη δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό. Ως συνέπεια από το 2017 κι έπειτα, σε ετήσια βάση διπλασιάζονται οι ποσότητες αερίου που εξάγει από την ελληνική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Ιουνίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισήλθε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ουγγαρίας (CEEGEX), αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου που έγινε μέλος του CEEGEX. Η αγορά της Ουγγαρίας αποτελεί σημαντικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, αποτελώντας επίσης το βόρειο άκρο του «Κάθετου Διαδρόμου», δηλαδή της φυσικής όδευσης καυσίμου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς των τεσσάρων χωρών, ώστε να επιτρέπεται η αμφίδρομη μεταφορά καυσίμου μεταξύ Νότου και Βορρά.

Επίσης, η εταιρεία ξεκίνησε μέσα στο 2023 να δραστηριοποιείται στην αγορά της Ρουμανίας, από την οποία επίσης διέρχεται ο «Κάθετος Διάδρομος». Ένα χρόνο νωρίτερα, πραγματοποίησε την «είσοδό» της στην αγορά της Ιταλίας, η οποία προστέθηκε στη βουλγαρική αγορά, στην οποία η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει από το 2017.

Έμφαση και στις διμερείς συναλλαγές

Με την έγγραφη στα τέσσερα παραπάνω χρηματιστήρια ενέργειας, και την επικείμενη χορήγηση ανάλογης άδειας στην Αυστρία, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών σε μερικές από τις μεγαλύτερες οργανωμένες αγορές αερίου της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, εκτός των χρηματιστηριακών πωλήσεων, πραγματοποιεί διμερείς συναλλαγές ποσοτήτων φυσικού αερίου (μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες), με τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και με εταιρείες εκτός της Ε.Ε.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η επικράτηση στον πρόσφατο διαγωνισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μολδαβία. Η δημοπρασία κάλυπτε σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της αγοράς της Μολδαβίας κατά τη θερινή περίοδο, το οποίο παραδίδεται στο σημείο διασύνδεσης Isaccea/Orlovka, μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήταν ένας από τους νικητές της δημοπρασίας, υποβάλλοντας την πιο ανταγωνιστική προσφορά μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, στους οποίους συγκαταλέγονταν υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκές εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου. Έτσι, έγινε ο πρώτος στρατηγικός προμηθευτής από την Ευρώπη και ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου μη ρωσικής προέλευσης για τη χώρα.

Κινητήριος μοχλός αυτής της δυναμικής ανάπτυξης των πωλήσεων στο εξωτερικό αποτελεί το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου αγωγού και LNG, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης των δυνατοτήτων των ευκαιριακών (spot) αγορών φυσικού αερίου.

 

Κώστας Δεληγιάννης/insider.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας