Μενού Ροή
Τουλάχιστον 31% υψηλότερα στα 13,50 €/μετοχή βλέπει την ΔΕΗ η JP Morgan

Σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής στόχου για την μετοχή της ΔΕΗ προχώρησε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα παγκοσμίως η JP Morgan.

Εκτίμησε σε αναλυτικό της report ότι η πραγματική αξία της μετοχής της εταιρείας είναι 31% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνει και την συνεισφορά της μεγάλης εξαγοράς στην Ρουμανία, της Enel Romania.

Όπως αναφέρει, η ΔΕΗ ξεκίνησε το 2021 ένα μεγάλο πλάνο μετασχηματισμού, το οποίο διαταράχθηκε από διάφορα γεγονότα το 2022. Εκ τότε με την ομαλοποίηση της αγοράς και του πολιτικού κλίματος η μετοχή της ανεβαίνει κατά 56%. Ωστόσο όπως προσθέτει, υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω υπεραπόδοση.

Τα αποτελέσματα

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι με την αναμενόμενη επέκταση της δυναμικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα σε ~5GW έως το 2027 (έναντι σημερινού 1GW), η ΔΕΗ πετύχει κορυφαία αύξηση κερδών κατά 40% την περίοδο 2023-2026, όταν στην σημερινή αξία της μετοχής έχει ενσωματωθεί μόλις ένα 5%.

Σε ότι αφορά την συμφωνία στην Ρουμανία η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος τριμήνου, η JP Morgan θεωρεί ότι μπορεί να προσθέσει 1 έως 4 ευρώ ανά μετοχή στην εκτίμηση της, με μοναδικό ερωτηματικό όπως αναφέρει το ασταθές ιστορικό της ρουμανικής νομοθεσίας.

Ο στρατηγικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη

«Τα γεωπολιτικά γεγονότα και τα γεγονότα της αγοράς της 2022 έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, αποπροσανατολίσει τη ΔΕΗ από την αρχική στρατηγική της πορεία που είχε οριστεί το Νοέμβριο του 2021. Τούτου λεχθέντος, η διοίκηση επανέλαβε τις σταθερές προθέσεις της να παροπλίσει τη λιγνιτική παραγωγή (γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει το μείγμα παραγωγής), ενώ οι ΑΠΕ παραμένουν στο στόχο των 5GW περίπου μέχρι το 2026-2027», εξηγεί η JPM.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPM CEEMEA είναι με σύσταση overweight για τη χώρα μας λόγω: 1) των ισχυρών μακροοικονομικών με συνεχιζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ενισχύονται από τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας που θα πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ μπροστά από την ΕΕ και ανθεκτική στον παγκόσμιο κίνδυνο ύφεσης), και 2) τη ‘ελαφριά’ τοποθέτηση των παγκόσμιων επενδυτών στην ελληνική αγορά μετοχών, προσφέροντας τεχνική άνοδο, καθώς η JPM συμμερίζεται την άποψη του consensus ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της χώρας θα πρέπει να έρθει φέτος και να αποτελέσει ώθηση στο κλίμα).

H αποτίμηση της ΔΕΗ

Η τιμή στόχος των 13,5 ευρώ ανά μετοχή έως το τέλος του 2024 βασίζεται σε διάφορες παραδοχές και έναν πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 5,5 φορές για την αποτίμηση της συμβατικής παραγωγής και λιανικής πώλησης (έκπτωση 25% περίπου έναντι των κύριων ομοειδών για να ληφθεί υπόψη το κατώτερο μείγμα περιουσιακών στοιχείων παραγωγής και τους κινδύνους μεριδίου αγοράς προμήθειας) και έναν συντελεστή 12 φορές τον πολλαπλασιαστή EV/ EBITDA για το μέσο EBITDA 2024-25 των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( σε ευθυγράμμιση έναντι των άλλων ομοειδών εταιρειών) και που συνεπάγεται 4 φορές τον πολλαπλασιαστή EV/EBITDA για το 2026, όταν όλα τα έργα έρθουν σε λειτουργία.

Οι εκτιμήσεις της JPM για τα EBITDA και τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2023-2025 είναι κατά μέσο όρο +6% και +11% έναντι των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών. Η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή P/E για το 2024 στις 13 φορές με αύξηση +40% στα κέρδη ανά μετοχή για την περίοδο 2023-2026 (+30% βάσει των εκτιμήσεων του consensus) έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών με 11 φορές δείκτη Ρ/Ε και 5% περίπου αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας