Μενού Ροή
Επιμένει για συνεργασία με Κύπρο η Energean

Το ενδιαφέρον της ελληνικής Energean για μεταφορά φυσικού αερίου από κοιτάσματά της στην ΑΟΖ του Ισραήλ στην Κύπρο δεν έχει εγκαταληφθεί, όπως συνάγεται από τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας αναφορικά με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Μεταξύ αριθμών και ποσοστών, η ανακοίνωση της Energean αναφέρει πως «υποβλήθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση το Field Development Plan για το κοίτασμα Katlan, το οποίο θα αναπτυχθεί μέσω του FPSO «Energean Power» (σ.σ. που ήδη λειτουργεί για άλλα αποθέματα της εταιρείας, που μεταφέρονται για χρήση στο Ισραήλ), με προοπτική και την εξαγωγή σε αγορές όπως η Κύπρος, εφόσον κατασκευασθεί αγωγός μεταφοράς, η Αίγυπτος και η Ιορδανία».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναγνώρισε τον περασμένο Μάιο την ανακάλυψη στο τεμάχιο 12 της ισραηλινής ΑΟΖ (Katlan – Όλυμπος). Το Κatlan εκτιμάται ότι περιέχει 68 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (2,4 tcf). Η αναγνώριση του κοιτάσματος άνοιξε την πόρτα στην εταιρεία για να υποβάλει αίτημα για σχέδιο ανάπτυξης, κάτι που με τη χθεσινή ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι ήδη έγινε.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η Energean είχε ανταποκριθεί και στην πρόσφατη πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συζήτηση πιθανής συνεργασίας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή στον τομέα της ανακάλυψης – εμπορίας φυσικού αερίου και κατασκευής σχετικών υποδομών και ήδη υπέβαλε νέα αναθεωρημένη πρόταση συνεργασίας για μεταφορά αερίου από τα αποθέματά της στο Ισραήλ. Ανάλογες προτάσεις είχε υποβάλει και επί προηγούμενης Κυβέρνησης, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Είναι γνωστό πως ήδη μία τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από κρατικούς λειτουργούς της Κύπρου και του Ισραήλ συζητά την προοπτική κατασκευής αγωγού που θα συνδέει την ισραηλινή ΑΟΖ με το Βασιλικό, ώστε να μεταφέρεται φυσικό αέριο, είτε για την ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο, είτε για υγροποίηση και εξαγωγές.

Αύξηση 73% στα έσοδα

Η Energean γνωστοποίησε χθες τον τριπλασιασμό της παραγωγής της σε ετήσια βάση, με αιχμή το φυσικό αέριο. Η ημερήσια παραγωγή του ομίλου έφθασε στις 105,9 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (82% σε φυσικό αέριο), έναντι 35,4 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (73% σε φυσικό αέριο) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022.

Η αύξηση της παραγωγής έχει ως επίκεντρο το FPSO «Energean Power», το οποίο αναπτύσσει το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ, παράγοντας ημερησίως 570 εκατ. κυβικά πόδια, δηλαδή ποσότητα που αναλογεί σε περισσότερα από 6 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι «η Energean είναι πλέον ένας από τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τα έσοδά μας και τη λειτουργική κερδοφορία, έχουμε επιτυχώς αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο (2024) της Energean Israel, ενώ έχουμε καταβάλει τέσσερις φορές μέρισμα στους μετόχους, εξαγγέλλοντας τώρα την πέμπτη καταβολή. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων για παραγωγή 200 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, για έσοδα 2,5 δισ. δολαρίων τον χρόνο και για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1,75 δισεκ. δολαρίων ετησίως».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα έσοδα της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 587,6 εκατ. δολάρια (+73%) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν 345,2 εκατ. δολάρια (+74%).

Η γεώτρηση NEA/ΝΙ #5 στην Αίγυπτο τέθηκε σε παραγωγή τον Ιούλιο και παράγει σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ εντός του έτους θα τεθούν σε παραγωγή δύο ακόμη γεωτρήσεις.

Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας