Μενού Ροή
Πολύ δύσκολο να αποκτήσει το Δημόσιο το ποσοστό της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας

της Σύλβιας Χριστοφόρου

Εξαιρετικά δύσκολο σε ό,τι αφορά την υλοποίησή του χαρακτηρίζουν πηγές της ενεργειακής αγοράς το σενάριο της εξαγοράς από το Δημόσιο του ποσοστού ύψους 35% που διατηρεί η Helleniq Energy στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως τονίζουν, για να συμβεί αυτό θα πρέπει το Δημόσιο να καταβάλλει 200 εκατ. ευρώ καθώς τόσο αποτιμάται από τη Helleniq Energy το 35% της εταιρείας. Πρόκειται για ενδεχόμενο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες δεδομένου ότι αφενός θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη των θεσμών και αφετέρου τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ λόγω των μέτρων στήριξης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Το μόνο σίγουρο είναι η εκπεφρασμένη επιθυμία της Helleniq Energy να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς οι δύο εταιρείες είναι ανταγωνίστριες. Επιπλέον, η διοίκηση της Helleniq Energy επιθυμεί την αποχώρησή της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και γιατί δεν έχει συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της τελευταίας, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό που κατέχει υπερβαίνει το blocking minority.

Η Helleniq Energy και το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπεί το Δημόσιο έχουν καταλήξει σε μία καταρχήν συμφωνία προκειμένου να εξετάσουν υπό ποιους όρους θα μπορούσε να αποχωρήσει η εταιρεία από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές αποφάσεις θα επισπευσθούν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία αναμένεται σύντομα, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα, και θα ρυθμίσει οριστικά τη δικαστική διένεξη μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων).

Ειδικότερα, στις 17 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη δικαστική διαμάχη με την ELFE, για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010- 2015. Η απόφαση του Εφετείου μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, κάνει εν μέρει δεκτή την έφεση και την αγωγή της ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας ύψους 71,5 εκατ. ευρώ και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE, η οποία άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής στον Άρειο Πάγο. Η αίτηση αναίρεσης της ELFE εκδικάστηκε τον περασμένο Μάιο.

Οριστικές αποφάσεις για την αποχώρηση της Helleniq Energy και την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με το ενδεχόμενο της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο να είναι πιθανό.

Εάν προκριθεί το σενάριο της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς τότε η Helleniq Energy αναμένεται να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού της με το ΤΑΙΠΕΔ, που τώρα είναι μέτοχος πλειοψηφίας με 65%, να διαθέτει ταυτόχρονα ποσοστό περί το 10% το οποίο θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας