Μενού Ροή
Ο Άρειος Πάγος τινάζει στον αέρα την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

της Σύλβιας Χριστοφόρου

Σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την ELFE (πρώην βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας).

Η ELFE υπέβαλε τον περασμένο Μάιο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, το οποίο στις 17 Φεβρουαρίου 2022 είχε δικαιώσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010 – 2015 κάνοντας εν μέρει δεκτή την έφεση και την αγωγή της τελευταίας για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας ύψους 71,5 εκατ. ευρώ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε οριστικό τέλος στην υπόθεση όπως αναμενόταν αλλά την παρέπεμψε πίσω στο Εφετείο για τυπικούς λόγους, παρατείνοντας την αβεβαιότητα στη διαδικασία αξιοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τα σχέδια των μετόχων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του ΤΑΙΠΕΔ και της Helleniq Energy που κατέχουν το 65% και το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου αντίστοιχα, οι οποίοι ήλπιζαν ότι το μέλλον της εταιρείας θα ξεκαθάριζε μετά την οριστική διευθέτηση της δικαστικής διένεξης.

Πάγωμα των αποφάσεων

Πλέον οι αποφάσεις για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας παγώνουν, εξέλιξη που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους μετόχους και την κυβέρνηση δεδομένου ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να κλείσει η δικαστική περιπέτεια που ίσως υπερβεί ακόμα και τα δύο έτη.

Όπως τονίζουν πηγές από την αγορά ενέργειας, όσο εκκρεμεί η υπόθεση με την ELFE θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Προσθέτουν ότι σε περίπτωση που τα δικαστήρια δικαιώσουν την ELFE δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν αγωγές κατά της ΔΕΠΑ Εμπορίας και από άλλους πελάτες οι οποίοι προμηθεύονταν αέριο την επίμαχη περίοδο, ουσιαστικά μπλοκάροντας για πολλά χρόνια την όποια προσπάθεια αξιοποίησης της εταιρείας.

Το μόνο σίγουρο είναι η εκπεφρασμένη βούληση της Helleniq Energy να αποχωρήσει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επιθυμία που είναι δικαιολογημένη καθώς αν και κατέχει το 35% δεν εκπροσωπείται καν στο διοικητικό της συμβούλιο.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που προέρχονταν από τη Helleniq Energy είχαν αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ και την εκκίνηση του διεθνούς διαγωνισμού τον Ιανουάριο του 2020 για την πώληση του 65% που διαθέτει το Δημόσιο στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαγωνιστική διαδικασία που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ έχει παγώσει εδώ και περίπου τρία χρόνια λόγω της δικαστικής διαμάχης με την ELFE και της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει, καθώς ενδέχεται να κληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Ο διαγωνισμός έφτασε τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τη Β φάση με επτά επενδυτικά σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μεταξύ αυτών η κοινοπραξία Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) με την Edison International Holding.

Δεν αποκλείεται η παραπομπή της υπόθεσης από τον Άρειο Πάγο στο Εφετείο να δρομολογήσει εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην οριστική ακύρωση του διαγωνισμού, δεδομένου ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αναπόφευκτα οδηγείται σε αδιέξοδο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας