Μενού Ροή
Το υπέρογκο κόστος ενέργειας έκαψε τα πληθωριστικά κέρδη για την ΑΒ Βασιλόπουλος - Ξεκινάει πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταικών στα καταστήματά της

Στο ιστορικό υψηλό των 24 εκατ. ευρώ έφτασε το 2022 το κόστος ενέργειας για την αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, κάτι που - σε συνδυασμό με το κόστος των μεταφορικών, του πληθωρισμού και της υπόλοιπης διατάραξης της αγοράς - οδήγησε την εταιρεία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ κ. Νίκος Λαβίδας, η εταιρεία είχε ζημιές 2 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι κερδών 40 εκατ. ευρώ το 2021.

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια από την ίδρυση της ΑΒ Βασιλόπουλος που παρουσίασε ζημιές, κάτι που όπως είπε ο κ. Λαβίδας, ήταν αναπόφευκτο κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά, σε μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες.

Για την τρέχουσα χρονιά ο CEO της αλυσίδας εκτίμησε ότι θα επανέλθει στα κέρδη, καθώς υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση στα κόστη ενέργειας και στα υπόλοιπα, ενώ ήδη και το 9μηνο είναι κερδοφόρο. Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει το μεγάλο της επενδυτικό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία, ήτοι περίπου 60 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Περίπου 20 εκατ. ευρώ από αυτά θα διατεθούν για ενεργειακές αναβαθμίσεις και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ ώστε η εταιρεία να παίρνει «καθαρή» ενέργεια από δικές της πηγές, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία προσπάθεια αλλαγής ψυγείων στα καταστήματα του ομίλου, με νέα που καταναλώνουν πολύ μικρότερη ενέργεια.

 Όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας, πέρυσι οι ενεργειακές επενδύσεις ήταν περίπου 10 εκατ. ευρώ και περιελάμβαναν και τις αλλαγές ψυγείων αλλά και μια ολιστική ενεργειακή αναβάθμιση των καταστημάτων. Επίσης αναμένεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις αποθήκες σε Μάνδρα και Οινόφυτα, που καθυστέρησαν λόγων μη επαρκούς ηλεκτρικού χώρου. Να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο στις αποθήκες αναμένεται να υπάρχει περίσσευμα ρεύματος, οπότε είναι αναγκαία η αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μεταγγίζεται στο σύστημα.

Όπως τονίστηκε, η μητρική εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα για κεντρική συμφωνία προμήθειας ρεύματος για όλες τις χώρες με διμερές συμβόλαιο, κάτι που ωστόσο έχει ακόμη δρόμο μέχρι να υλοποιηθεί. Προς το παρόν, οι συμβάσεις με εγχώριους προμηθευτές έχουν ορίζοντα μόνο δύο έως τρεις μήνες. Ήδη πάντως, όπως τονίστηκε, σε πολλά σημεία του δικτύου έχουν εγκατασταθεί συστήματα φ/β καλύπτοντας περίπου το 30% της κατανάλωσης.

 

Οι επενδύσεις

Όπως τόνισε ο κ. Λαβίδας, το 2022 η ΑΒ Βασιλόπουλος συνέχισε ακάθεκτα το επενδυτικό της πρόγραμμα διαθέτοντας 65 εκατ. ευρώ για το άνοιγμα 50 νέων καταστημάτων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι franchise. Συνολικά, αυτή τη στιγμή η αλυσίδα διαθέτει 632 καταστήματα, 318 εταιρικά, 300 franchise και 14 Cash and Carry.

 

Προσωπικό

Αναφορικά με τους εργαζόμενους και τα εργασιακά, ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος επισήμανε πως ένα από τα κυριότερα προβλήματα όλων των αλυσίδων είναι η ανεύρεση προσωπικού. Όπως τόνισε, πέρυσι έφυγαν οικειοθελώς από την εταιρεία 878 εργαζόμενοι, οπότε από τα 14.774 άτομα που απασχολούσε το 2021, στο τέλος του 2022 απασχολούσε 13.896, που μεταφράζεται σε αριθμητική μείωση κατά 878 άτομα. Από αυτούς, όπως δήλωσε, το 87,5% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ συμπλήρωσε πως η εταιρεία δίνει πάνω από τον κατώτερο μισθό, συν μπόνους, ενώ διατηρείται η προσφορά των 50 ευρώ μηνιαίως σε κάθε εργαζόμενο για αγορές στο κατάστημα.

 

Στόχοι ESG

Σχετικά με τους στόχους βιωσιμότητας, όπου η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρα, έχοντας αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων, ο κ. Λαβίδας σημείωσε πως έως το έως το 2050 θα μηδενίσουμε τους ρύπους, έως το 2025 θα έχουμε μείωση κατά 50% της σπατάλης τροφίμων, ενώ έχουμε το μοναδικό σύστημα ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με 100 σημεία.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας