Εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου first promoter του σημαντικού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia ).
Ο ΑΔΜΗΕ έχει συγκροτήσει ήδη σχήμα με ισραηλινό fund για να ανεβάσει το ποσοστό του και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης. Η δρομολογημένη συμμετοχή του Διαχειριστή της Ελλάδας στο έργο με ποσοστό τουλάχιστον 25% ,στη βάση του Letter of Intent που έχει υπογράψει με τον Euroasia Interconnector, και με option περαιτέρω αύξησης στο 33% αποτέλεσε το εχέγγυο για να πεισθούν οι Ισραηλινοί επενδυτές να εισέλθουν στο project, συνεκτιμώντας - μεταξύ άλλων - την τεχνογνωσία του ΑΔΜΗΕ σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Η ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ του ρόλου του φορέα υλοποίησης θεωρείται από όλες τις πλευρές ως η καλύτερη λύση για την ομαλή υλοποίηση του έργου, στο βαθμό που ο Ελληνικός Διαχειριστής διαθέτει, αφενός την απαραίτητη οικονομική ευρωστία, αφετέρου την τεχνική δυνατότητα και εμπειρία για να υλοποιήσει ένα έργο τόσο υψηλής τεχνικής δυσκολίας. Ο ΑΔΜΗΕ εξάλλου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία για το καλώδιο.
Ήδη, από το 2021, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συμβάλει, καθοριστικά, στη σχεδιαστική ωρίμανση και στη χρηματοδοτική του ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), με 657 εκατ. ευρώ.
H απόφαση αυτή της ΕΕ ξεμπλοκάρει την χρηματοδότηση του έργου, για το οποίο η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το έργο είναι βιώσιμο και θα εξασφαλίσει τελικά την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB). Αναμένεται να συμμετάσχουν και εμπορικές τράπεζες σε ένα σύνθετο project finance,το κόστος του οποίου πιθανώς να ξεπεράσει το 1,75 δισ και να προσεγγίσει το 1,9 δισ.