Μενού Ροή
Βιομηχανία- Ενέργεια: Το “Γερμανικό δρόμο” δείχνει ο ΣΕΒ για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας

Με το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία στα ύψη και το βάρος της πράσινης μετάβασης να είναι μεγάλο ο ΣΕΒ κατά τη συζήτηση που είχε ο πρόεδρός του Δημήτρης Παπαλεξόπουλος με τον Πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης της “Γερμανικής συνταγής” για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος μίλησε συγκεκριμένα για μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή σε ότι αφορά την ενέργεια, οι οποίες επιδεινώνονται λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και προτείνει την υιοθέτηση τεσσάρων προτεραιοτήτων:

-Την ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων στις απαραίτητες ενεργειακές υποδομές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι επικίνδυνη η πεποίθηση ότι το ενεργειακό λύνεται με περισσότερα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

-Την πιο γενναιόδωρη στήριξη των επενδύσεων που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση όπως κάνουν ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε υπερθετικό βαθμό οι ΗΠΑ μέσω του IRA.

-Την διασφάλιση μιας καλά λειτουργούσας και διασυνδεδεμένης αγοράς ενέργειας.

-Την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών της μετάβασης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η Ελλάδα θα είναι από τους νικητές της πράσινης μετάβασης και ότι είναι ήδη από τους παγκόσμιους πρωταθλητές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς τα φωτοβολταικά και τα αιολικά σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, παράγοντας το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο οκτάμηνο του έτους από ΑΠΕ.

«Προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταικά και αιολικά αλλά και αποθήκευση είπε ο πρωθυπουργός αλλά τα δίκτυα και οι διασυνδέσεις έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την εγκατάσταση δυναμικού παραγωγής από ΑΠΕ».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διεκδικεί πόρους για να στηρίζει τη βιομηχανία στην πράσινη μετάβαση και κατέληξε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα δομικό πρόβλημα ως Ευρώπη. Δεν έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να κάνουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι κάνουμε ήδη για να αντιπαρατεθούμε με τις ΗΠΑ ως προς το IRA δεν έχουμε προφανώς τη διάθεση να κινηθούμε με μαζικές επιδοτήσεις κλάδων όπως η Κίνα, κάτι άλλωστε που δεν επιτρέπουν οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Υπάρχει κίνδυνος η υπερβολική χαλάρωση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς να οι χώρες που έχουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο και ειδικά η Γερμανία να επιδοτεί τις δικές της επιχειρήσεις σε βάρος άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα, αλλά αυτό δεν φθάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη κινούνται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι άξονες

Πάντως, κατά το συνέδριο για τη βιομηχανία που οργάνωσε ο ΣΕΒ τη Δευτέρα, σε σχέση με την ενέργεια, τέθηκαν, μια σειρά από 5 άξονες - “κλειδιά” πάνω στους οποίους μπορεί να “χτιστεί” ένα πλαίσιο ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας του κλάδου.

  1. Έτσι τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των νέων διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δημιουργία επαρκών ενεργειακών δικτύων για την αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία.
  2. Παράλληλα προτάχθηκε η ανάγκη για θωράκιση των πλέον ευαίσθητων βιομηχανικών οικοσυστημάτων σε ζωτικούς τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, οι μεταφορές, το διάστημα και τα ψηφιακά συστήματα.
  3. Σε σχέση με την ενίσχυση των Βιομηχανικών συμμαχιών, αναφέρθηκε ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχιστεί, Έτισ, τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν συσταθεί Βιομηχανικές Συμμαχίες για: α) τον κλάδο των Φωτοβολταϊκών, β) τους Επεξεργαστές και τις Τεχνολογίες Ημιαγωγών και γ) τα Βιομηχανικά δεδομένα και τις Υποδομές παρυφών και Υπολογιστικού Νέφους.
  4. Άκρως σημαντική επίσης είναι η Υλοποίηση των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) σε βιομηχανικές στρατηγικές αλυσίδες αξίας (Μπαταρίες, Μικροηλεκτρονική, Τεχνολογίες - Συστήματα Υδρογόνου). Τα ΣΕΚΕΕ αποτελούν πολύτιμα εργαλεία βιομηχανικής στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη διασυνοριακών έργων μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση σημαντικών αδυναμιών της αγοράς σε επιλεγμένους στρατηγικούς τομείς. Εστιάζουν στην Έρευνα & Ανάπτυξη, διευκολύνουν την τεχνολογική καινοτομία και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας.
  5. Σημαντική επίσης είναι η προώθηση ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών όπως: α) Ο Κανονισμός για τη Βιομηχανία των Μηδενικών Καθαρών Εκπομπών (Net Zero Industry Act). Στοχεύει μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της δημιουργίας ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της Ευρώπης για τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών αερίων. β) ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act) με στόχο τη διασφάλιση του βιώσιμου εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με κρίσιμες πρώτες ύλες και τη μείωση των εξαρτήσεων εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας