Μενού Ροή
Πώς ο κλάδος ενέργειας εκτόξευσε τα μεγέθη της Mytilineos

Σε απόλυτη ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων του ομίλου Mytilineos έχει αναδειχτεί ο κλάδος της ενέργειας, φέρνοντας το 81% του κύκλου εργασιών και τη μερίδα του λέοντος στα EBITDA. Μάλιστα, παρ’ ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου ενέργειας στο φετινό εννεάμηνο ήταν μειωμένος έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, εντούτοις τα EBITDA εκτοξεύτηκαν κατά +56%.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του τομέα ενέργειας το 9μηνο του 2023 διαμορφώθηκε στα 3,30 δισ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε 81% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας μείωση κατά 13% σε σχέση με το 2022, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 532 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 56% έναντι 341 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες και στις πέντε ηπείρους, φτάνει περίπου στα 5GW. Αν συμπεριληφθεί και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 9GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο του ομίλου προσεγγίζει πλέον τα 14GW. Στο τρίτο τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε μια αύξηση 0,4GW έργων σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης κυρίως στη Ρουμανία και στην Πολωνία.

Με την πρόσφατη εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων 1,4GW στην Αλμπέρτα του Καναδά (2TWh παραγωγής ετησίως), η Mytilineos ενισχύει τη στρατηγική της για αναζήτηση ευκαιριών σε χώρες και περιοχές με υψηλό εμπορικό ενδιαφέρον και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

«Χτίσιμο» ενεργειακών projects προς πώληση

Κατά τη διάρκεια του 9μήνου 2023, η Mytilineos μεταξύ άλλων ολοκλήρωσε την πώληση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία, συνολικής ισχύος 211MW, τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο έτη.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πώληση ενός ακόμη φωτοβολταϊκού πάρκου στη Νότια Ισπανία, συνολικής ισχύος 56MW, συνεισφέροντας και αυτή στο επιτυχημένο Asset Rotation Planτης εταιρείας. Αυτές οι πωλήσεις, επιτρέπουν στον όμιλο να συνεχίζει την ανάπτυξη της κερδοφορίας της M Renewables, παρά το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων, κάνοντας ορθή χρήση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, λειτουργώντας ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ. Συνάμα, διατηρεί χαμηλά επίπεδα μόχλευσης και εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ (ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα).

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 626MW, στο Εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε 725GWhs. Από αυτές οι 436GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 289GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου σκέλους (180MW) του Ελληνικού Χαρτοφυλακίου των ~1,5GW φωτοβολταϊκών, αξιοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RRF), τα οποία ξεκινήσανε να εισέρχονται σταδιακά σε λειτουργία.

Παράλληλα, εντός του 2024 ξεκινά η κατασκευή του δεύτερου σκέλους του Ελληνικού χαρτοφυλακίου δυναμικότητας ~740 MW. Όσον αφορά στο διεθνές χαρτοφυλάκιο η Mytilineos, σήμερα κατασκευάζει πάνω από 1,4GWφωτοβολταϊκά έργα εκτός Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, η Mytilineos έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα και Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης περίπου 1,3 GW. Σημειώνεται επίσης, ότι στην πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση  αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), επιλέχθηκε έργο, συνολικής ισχύος 48MW, το οποίο θα κατασκευαστεί πλησίον των φωτοβολταϊκών σταθμών της Mytilineos στη βόρεια Ελλάδα.

Τέλος η εταιρεία θα συμμετέχει και στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας για έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος άνω του ~ 1GW.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας M Power Projects της Mytilineos εκτελεί σήμερα 30 έργα σε δέκα διαφορετικές χώρες.

Έργα για τρίτους

Αναφορικά με τα έργα για τρίτους, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμάνια και η Χιλή. Πρόσφατα, η Mytilineos ανέλαβε την κατασκευή του μεγαλύτερου αδειοδοτημένου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος 373MW, το οποίο βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Εντός του Εννεαμήνου του 2023 συμβασιοποιήθηκαν νέα έργα για τρίτους συνολικής δυναμικότητας ~1,3 GW σε Ελλάδα,  Ιταλία, Ρουμανία και Αγγλία, με το συμβασιοποιημένο υπόλοιπο (υπογεγραμμένο ανεκτέλεστο) να διαμορφώνεται στα 471 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 273 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια του 9μήνου 2023, οι τιμές του φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Ευρώπη υποχώρησαν σημαντικά, συνεπεία τόσο των υψηλών αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη, όσο και των σχετικά ήπιων καιρικών συνθηκών για την εποχή, χωρίς ωστόσο να επανέλθουν στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Με 520 χιλ. μετρητές πλέον

Έχοντας ενσωματώσει πλέον τις WATT+VOLT και Unison, η Mytlineos συνεχίζει α ενδυναμώνει την παρουσία της στην αγορά ενέργειας με δύο νέες εξαγορές, των εταιρειών Volterra και Efa Energy (τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την καθετοποίηση στη λιανική αγορά προμήθειας φυσικού αερίου κ3αι ενέργειας.

Έτσι, στο τέλος του 3ου τριμήνου 2023, εκπροσωπεί πλέον 520 χιλιάδες μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιο της στην αγορά ηλεκτρισμού το Σεπτέμβριο του 2023 ξεπέρασε το 12,5% (μερίδια ΕΧΕ – εφόσον συνυπολογιστεί και το μερίδιο της Volterra, το μερίδιο της Mytlineos ανέρχεται συνολικά στο 14,6% της αγοράς). Το επόμενο διάστημα, η Mytilineos φιλοδοξεί να ξεπεράσει το 20% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ανεκτέλεστο

 Στο τέλος του 9μήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανέρχονταν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 15% αφορά σε έργα στην Ελλάδα και το 52% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας