Μενού Ροή
ΒΕΘ
Θεσσαλονίκη: Ικανοποιητική ως καλή θεωρεί την πορεία της βιοτεχνίας του το 86% των επιχειρηματιών - μελών του ΒΕΘ

 Από ικανοποιητική ως καλή χαρακτηρίζει την πορεία της βιοτεχνίας του το 86% των επιχειρηματιών - μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ενώ ποσοστό 64% αναμένει στασιμότητα ή και βελτίωση για το επόμενο εξάμηνο, όπως προκύπτει από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου), που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά, σε δείγμα 345 εταιρειών.

   Νούμερο ένα ανησυχία για το 50% των επιχειρηματιών του ΒΕΘ παραμένει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής του, ενώ στο ισχνό 4,8%, διαμορφώνεται το ποσοστό αυτών που «βλέπουν» τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες/πυρκαγιές), ως τη σημαντικότερη απειλή για μια εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, το 62% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν έχει ασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής του, αν και ποσοστό 29% τόνισε πως θα το πράξει, ύστερα από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν Έβρο και Θεσσαλία το προηγούμενο διάστημα.

   Σε θετικό έδαφος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των βιοτεχνιών

   Σε θετικό έδαφος, παρέμεινε για πέμπτο συνεχιζόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις και διαμορφώθηκε στο 3,5%, από 4,8% το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2023, 5,9% το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου φέτος και -13,5% το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2022.

   Ποσοστό 72% των βιοτεχνών που συμμετείχε στο δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΒΕΘ (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου), απάντησε ότι είναι ικανοποιητική η κατάσταση της επιχείρησής του, το 14% τη χαρακτήρισε «καλή» και αντίστοιχο ποσοστό «κακή», ενώ για το επόμενο εξάμηνο, το 52% αναμένει στασιμότητα, το 12% βελτίωση και το 32% χειροτέρευση.

   Αναφορικά με τον τζίρο των επιχειρήσεών τους στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, το 38% δήλωσε ότι παρέμεινε ο ίδιος, το 40% «είδε» μείωση και το 22% αύξηση. Διατήρηση του προσωπικού που απασχολεί στη βιοτεχνία του για το επόμενο δίμηνο δήλωσε ότι «βλέπει» το 60%, σε προσλήψεις σκέφτεται να προχωρήσει το 17%, ενώ σε απολύσεις προσανατολίζεται ποσοστό 23%.

   Σε ερώτηση για το «ποια θεωρείτε ως σημαντικότερη απειλή για μια επιχείρηση;», το 50% των συμμετεχόντων απάντησε το κόστος λειτουργίας, το 33,3% τη μείωση του τζίρου, το 2,4% την αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικά εργαλεία, το 9,5% τις αλλαγές στη φορολογία και το 4,8% τις φυσικές καταστροφές.

   Αναφορικά με την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεών τους, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση δήλωσαν ότι την έχουν κάνει σε ποσοστό 47,4%, στις μεικτές επιχειρήσεις το ποσοστό των θετικών απαντήσεων διαμορφώνεται σε 42,6% και στις υπηρεσίες στο 10%.

   Πάντως, οι καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τους επιχειρηματίες, με το 29% να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε ασφάλιση, το 64,5% «είπε» ότι θα διατηρήσει τις ασφαλιστικές καλύψεις στα ίδια επίπεδα και το 6,5% θα τις αυξήσει.

   Επισημαίνεται ότι το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο διενεργεί η εταιρεία Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας