Την ανάγκη επίσπευσης ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο του πλαισίου με τους κανόνες ενιαίας φορολογικής βάσης Ομίλων (BEFIT) με εφαρμογή από το 2028, ανέδειξε ο κος Παναγιώτης Δαβέρος, Ανώτερος Διευθυντής, Επικεφαλής Φορολογικών & Τελωνειακών του Ομίλου HelleniQ Energy, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο “3rd Law Forum on Taxation”. Παράλληλα μεταξύ άλλων εστίασε στη σχεδιαζόμενη διαμόρφωση εθνικών φορολογικών συντελεστών διεθνώς και την επαναξιολόγηση των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ).
Ο κ. Δαβέρος, με βάση όσα αναφέρεται, ανέλυσε, μάλιστα, τις σημαντικότερες φορολογικές εξελίξεις που συντελούνται διεθνώς και επηρεάζουν άμεσα την ελληνική πραγματικότητα και το επιχειρείν, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Να σημειωθεί ότι το Forum διοργανώθηκε από την CLEON Conferences & Communications, στο NJV Athens Plaza, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023, με εισαγωγικές ομιλίες του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κου Χ. Θεοχάρη, καθώς και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), κου Γ. Πιτσιλή.
Ο κος Δαβέρος συμμετείχε στην πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου, με συντονιστή τον δικηγόρο και δημοσιογράφο κο Α. Παπαγιαννίδη.
Στην ομιλία του εστίασε στην επιβολή ελάχιστου συντελεστή 15% (Pillar II) στη φορολόγηση πολυεθνικών Ομίλων με ετήσια ενοποιημένα έσοδα τουλάχιστον € 750 εκατ., με έναρξη στην Ε.Ε. από την 1/1/2024. Παράλληλα, αναφέρθηκε Ανέλυσε επίσης, το νέο πλαίσιο διενέργειας Κοινών Ελέγχων μεταξύ κρατών (Οδηγία DAC 7), που πρόσφατα ενσωματώθηκε στην Εθνική μας Νομοθεσία, με πρόβλεψη επέκτασης διοικητικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση προσαρμογή των ελεγκτικών Αρχών & Υπηρεσιών, διεθνώς.
Ανέδειξε δε, το πλαίσιο της ελάχιστης οικονομικής υπόστασης (minimum economic substance) σύμφωνα με την Οδηγία ATAD ΙΙΙ (Unshell Directive) με εφαρμογή από την 1/1/2024, για τη ρύθμιση φορολογικών ζητημάτων όπως η απαλλαγή παρακράτησης, οι ΣΑΔΦ κλπ., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στο Συνέδριο, ο κος Δαβέρος τόνισε τη σημασία της Έκθεσης ανά Χώρα (Country by Country Reporting), η οποία υπόκειται σε δημοσιότητα και δεν αποτελεί πλέον τυπική ετήσια δηλωτική υποχρέωση, αλλά διαγνωστική μελέτη αξιολόγησης και εργαλείο κοινών ελέγχων.