Η British Steel ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αντικατάσταση των υψικαμίνων της με δύο νέους φούρνους ηλεκτρικού τόξου (EAF). Ένας θα εγκατασταθεί στο Σκάνθορπ κι ένας δεύτερο στο εργοστάσιο παραγωγής στο Τισάιντ, μεταδίδει ο Guardian.
Το σχέδιο 1,25 δισ. λιρών θα βοηθήσει την εταιρεία να καταστεί καθαρή, πράσινη και βιώσιμη, με απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές των δραστηριοτήτων της.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει την «κατάλληλη υποστήριξη από την κυβέρνηση», με αναφορές για κρατική προσφορά 500 εκατ. λιρών προκειμένου να υλοποιηθεί η εν λόγω μετάβαση.
Η αντικατάσταση των δύο υψικαμίνων θα αναδιαμορφώσει περαιτέρω τη βρετανική βιομηχανία χάλυβα, ενώ θα μπορούσε να απειλήσει τις θέσεις εργασίας έως και 2.000 χαλυβουργών.
Η εταιρεία, που ανήκει στην κινεζική Jingye, ενημέρωσε σήμερα τους εργαζομένους ότι προτίθεται να αντικαταστήσει τις υψικαμίνους με τα πιο πράσινα μοντέλα. Τα συνδικάτα επέκριναν το σχέδιο, προτρέποντας την κυβέρνηση να παράσχει βοήθεια για την προστασία των θέσεων εργασίας.
Ο CEO και πρόεδρος της εταιρείας Xijun Cao δήλωσε:
«Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επιχείρησή μας, ωστόσο δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε τον δικό μας εγχώριο χάλυβα, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Έχουμε συνεργαστεί εκτενώς με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα παραγωγής καθαρού χάλυβα με τις υφιστάμενες υψικαμίνους μας. Όμως, η ανάλυση δείχνει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η ηλεκτροδότηση θα μπορούσε να επιταχύνει γρήγορα το ταξίδι μας στο net zero και να οδηγήσει τη British Steel σ' ένα βιώσιμο μέλλον, διασφαλίζοντας τη δυνατότητά μας να προσφέρουμε τις απαιτούμενες ποσότητες χάλυβα στους πελάτες μας». Και πρόσθεσε:
«Η ιδιοκτήτρια Jingye έχει ήδη επενδύσει 330 εκατ. λίρες στη British Steel σε μόλις 3 χρόνια και είναι αφοσιωμένη στη νέα πρωτοφανούς ύψους επένδυση».