Μενού Ροή
MITSOTAKIS PERISTERIS TERNA
Γ. Περιστέρης: Η Πελοπόννησος έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη

Τις τρεις πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Ελλάδας και μεταξύ των πλέον σύγχρονων της Ευρώπης «τρέχει» πλέον στην Πελοπόννησο η Τέρνα Ενεργειακή, με τη συγκεκριμένη περιφέρεια να δείχνει το δρόμο, καθώς από ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων, γίνεται πλέον εθνικός πρωταθλητής.

Από τις δεκάδες χωματερές και τα πάρα πολλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κακή διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την εναπόθεση στη φύση, πλέον η Πελοπόννησος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο τριών υπερσύγχρονων μονάδων, που μπορούν να ανακουφίσουν όλη την περιοχή και να την οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα της βιώσιμης ανάπτυξης και της σωστής διαχείρισης.

Χθες έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της μεγαλύτερης εκ των τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Πελοποννήσου που κατασκεύασε – μέσω ΣΔΙΤ – η Τέρνα Ενεργειακή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθος άλλων παραγόντων της πολιτικής ζωής, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας χθες κατά την επίσημη παρουσίαση της μονάδας ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του τουριστικού προϊόντος στην Πελοπόννησο, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη συμβολή του θεσμού των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση αυτών των έργων.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως «η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου έχουν ανεκτίμητα ήδη ευεργετηθεί από αυτή την επένδυση, ενώ τα οφέλη μόνο πολλαπλάσια θα γίνονται όσο περνούν τα χρόνια. Η Πελοπόννησος μπορεί με την περηφάνια που ιστορικά τη χαρακτηρίζει να δηλώνει πως έχει το πιο σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Ελλάδας και ένα από πιο εξελιγμένα στην Ευρώπη.

Έχουμε την τιμή να προσυπογράφουμε εμείς αυτό το σπουδαίο έργο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τόσο στην υλοποίηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, όσο και στο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία έργων ΣΔΙΤ. Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου είναι η ζωντανή απόδειξη του πόσα σπουδαία μπορούν να γίνουν όταν η πολιτεία και οι επιχειρήσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται προσφέροντας η κάθε πλευρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ένα κοινό σκοπό».

Η επένδυση και η δυναμική

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την περιοχή της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, καθώς θα δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων τριών νομών και θα διαχειρίζεται 70 χιλ. τόνους ετησίως, που σημαίνει ότι θα εκτρέπονται από την ταφή 50 χιλ. τόνοι υγρών αποβλήτων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προστασία του περιβάλλοντος. Μαζί με τις άλλες δύο μονάδες που λειτουργούν δοκιμαστικά και το 2024 θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία σε Λακωνία και Μεσσηνία, η συνολική διαχείριση απορριμμάτων θα φτάνει τους 200 χιλ. τόνους ετησίως.

Η μονάδα της Αρκαδίας απασχόλησε 800 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της διετούς κατασκευής, ενώ πλέον απασχολεί 200 μόνιμους εργαζόμενους στη λειτουργία της. Όπως τονίστηκε, καλύπτει τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών με πράσινη ενέργεια, εξυπηρετεί συνολικά 26 δήμους, ενώ παράγει ήδη διπλάσια «καθαρή» ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Παλαιοχούνη Αρκαδίας, διαχειρίζεται με επιτυχία περισσότερο από το 50% των παραγομένων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το υπόλοιπο 50% ή σε επεξεργασία σήμερα στις Μεταβατικές Μονάδες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, οι οποίες αναμένεται εντός του 2024 να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και αυτές. Και τις τρεις μονάδες, τις κατασκεύασε η Τέρνα Ενεργειακή μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα).

Πρόκειται για συνολική επένδυση (και για τις τρεις μονάδες) ύψους 167 εκατ. ευρώ, με τα 65 εκατ. ευρώ επιδότηση ΕΣΠΑ, τα υπόλοιπα με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια της εισηγμένης. Έτσι, η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά.

GEK TERNA

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης, σημείωσε πως από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, έχει ξεπεράσει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί και με το παραπάνω, ενώ ήδη εξάγει απόβλητα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως Πορτογαλία και Γερμανία, έχοντας τα πρώτα έσοδα. Τόνισε πως στους λίγους μήνες της πλήρους λειτουργίας της η μονάδα κατάφερε να διαχειρισθεί ποσότητες απορριμμάτων μεγαλύτερες από τα μέγιστα συμβατικά, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ανάγκης για αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκδήλωση χθες στην Αρκαδία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «αυτή η μονάδα δεν απαλλάσσει απλά την Περιφέρεια από τον βραχνά της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ταυτόχρονα ανακουφίζει και φορολογούμενους από βάρη εκατομμυρίων ευρώ, που συνεπάγονταν τα συνεχή πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο. Η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θέτει τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή, η οποία το 2019 διέθετε μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ ενώ παράλληλα υπήρχαν δεκάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Με τα νέα δεδομένα, εκτιμάται πως η Πελοπόννησος θα είναι μία από τις πρώτες Περιφέρειες που θα πετύχουν τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από το 10% έως το 2030».

MHTSOTAKHS ARKADIA

Ο στόχος για διαχείριση απορριμμάτων σε όλη τη χώρα

Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, σήμερα λειτουργούν στη χώρα έντεκα μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ άλλες 16 βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Εντός του 2024 αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» οι συμβάσεις για άλλες δέκα μονάδες και να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι υπόλοιπες που προβλέπονται. Μάλιστα ανέφερε πως για την περίοδο 2021-2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που θα συμβάλουν καταλυτικά στην ολοκλήρωση του δικτύου σύγχρονων μονάδων για τα απορρίμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στόχος είναι έως το 2027 να έχουν ολοκληρωθεί οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας