Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Αντίστροφη μέτρηση της μετοχοποίησης της Helleniq Energy μέσω του ΧΑΑ

Θέμα χρόνου είναι η εκκίνηση της διαδικασίας περαιτέρω μετοχοποίησης της Helleniq Energy μέσω της διάθεσης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τους δύο βασικούς μετόχους, την Paneuropean Oil and Industrial Holdings, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, και το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπεί το Δημόσιο.

Τις προηγούμενες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν επαφές με δυνητικούς επενδυτές για λογαριασμό των δύο μετόχων προκειμένου να καταγραφούν οι προθέσεις της αγοράς ενόψει της αύξησης του free float της εταιρείας κατά περίπου 10%.

Ο στόχος της συναλλαγής είναι να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, το οποίο διαμορφώνεται τώρα σε 8,56%, και να ανέλθει σε περίπου 20%. Με τον τρόπο αυτόν οι δύο βασικοί μέτοχοι εκτιμούν ότι η τιμή της μετοχής μπορεί να κυμανθεί σε επίπεδα που αποτυπώνουν την πραγματική αξία της εταιρείας, εξασφαλίζοντας παράλληλα κεφάλαια που θα μπορούσαν να επενδυθούν στα φιλόδοξα σχέδια ενεργειακού μετασχηματισμού της Helleniq Energy με τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας προβλέπουν παρεμβάσεις άνω των 4 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη για την ενεργειακή της μετάβαση, με τον στόχο για το 2025 να αφορά στη λειτουργία έργων ΑΠΕ με εγκαταστημένη ισχύ που θα υπερβαίνει το 1 GW, έναντι συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 356 MW τώρα.

Παράλληλα, το εγχείρημα εξυπηρετεί και έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, η οποία το τελευταίο διάστημα επανέρχεται σε θετικές επιδόσεις έπειτα από μια περίοδο διόρθωσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

H Paneuropean Oil and Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσουν ταυτόχρονα μετοχές σε ποσοστό 60% - 40%, αναλογικά με το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που διαμορφώνεται σε 47,12% και 35,48% αντίστοιχα. Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το energymag, η επικειμένη μετοχοποίηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό εάν η εταιρεία θα απευθυνθεί στο μέλλον ξανά σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές σε ελεύθερη διασπορά.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η σταδιακή διάθεση πακέτων μετοχών της εταιρείας στο μέλλον εξετάζεται και πως όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον της αγοράς η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Τις τελευταίες 20 ημέρες η μετοχή της Helleniq Energy δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καθώς από τα 6,75 ευρώ στις 26 Οκτωβρίου διαμορφώθηκε τη Δευτέρα σε 7,5 ευρώ, απέχοντας ωστόσο κατά 0,9 ευρώ από την υψηλότερη τιμή του τελευταίου εξαμήνου, όταν έκλεισε στις 21 Ιουνίου στα 8,4 ευρώ.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας